Mes turime 334 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1379
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11566
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87596
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kai į mokslo paslaptis pažvelgi novatoriškiau

2014 m. gruodžio 10 d. trečiadienis Nr. 93 (1431)

Vykdydami projektą „Ugdymo karjerai ir stebėsenos modelių sukūrimas ir plėtra bendrajame lavinime ir profesiniame mokyme“ ne tik dalyvaujame, bet ir patys organizuojame daugybę įvairių užsiėmimų: susitikimų, pažintinių išvykų, edukacinių pamokų, projektų ir kt.

Daug žinių, patirties ir įgūdžių mokiniai, o taip pat ir mokytojai, pasisėmė iš labai įdomios „Tyrėjų nakties“ veiklos. „Tyrėjų nakties“ tikslas – kuo įdomesniais, novatoriškesniais būdais visus norinčius ir besidominčius mokinius supažindinti su mokslo pasauliu. Šiais metais pirmiausia renginius organizavome mokykloje, o po to jau keliavome į susitikimus su mokslo žmonėmis. Taigi mūsų „Tyrėjų naktis“, galima sakyti, sudarė visą renginių ciklą. Vadovaudamiesi mintimi, jog „Nebūtina gimti Einšteinu, kad kasdieną atrastum ką nors nauja“, mes, kartu su visos Europos sąjungos valstybėmis, tądien taip pat šventėme ,,Tyrėjų naktį“. Simboliniu pavadinimu besivadinantis renginys – išskirtinis. Šią dieną daugelis Europos mokslo ir tyrimų laboratorijų atveria duris ir pabendrauti su visuomene išeina mokslininkai ir tyrėjai, kurie paprastai dirba uždarose laboratorijose ir mokslo centruose, o mes pabandėme patys pabūti jaunaisiais mokslininkais ir paeksperimentuoti. Mažiausieji – pradinukai – bandė įsivaizduoti, koks gi galėtų būti mokslininkas, ir jį nupiešti.  5, 6, 8 klasių mokiniai mokslo paslaptis tyrinėjo pamokose. Jie kartu su informacinių technologijų, matematikos, geografijos, gamtos ir žmogaus, fizikos mokytojomis atlikinėjo įvairius tyrimus, eksperimentus, testus.  Ypatinga užduotis teko 7 klasių mokiniams. Jie savo proto galias išbandė „Protų mūšyje“.  Vyriausieji, 10 ir 12 kl. mokiniai, keliavo į Vilniaus universiteto Gamtos fakulteto Geologijos muziejų. Ten jie bendravo su buvusiu mūsų mokyklos mokiniu, mokslininku Andrejumi Spiridonovu.

Dar vienas įdomus, daug paslapčių atskleidęs ir ne vieną tyrinėjimams paskatinęs renginys – paskaita ,,Archeologinis paveldas Švenčionių regione“. Į mokyklą buvo  atvykę VU magistrė, archeologė A.Petrulytė ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė, archeologė M.Žemantauskaitė. Lektorės  labai įdomiai papasakojo apie Švenčionių krašte atliktus tyrinėjimus, atradimus. Renginio metu mokiniai sužinojo įdomių dalykų apie archeologijos mokslą, archeologijos paveldą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Finalinis „Tyrėjų nakties“ renginys, sujungęs visus besidominčius gamtos mokslais – pažintinė ekskursija į Lietuvos edukologijos universitetą, Gamtos, matematikos ir technologijų fakultetą. 50 mokyklos mokinių ir trys mokytojos: ekologinio klubo „Žuvėdra“ vadovės Liudmila Semaško ir Oksana Gončarova, „Jaunųjų gamtininkų“ vadovė Lilija Rutkovskaja, susitiko su Lietuvos edukologijos universiteto Gamtos, matematikos ir technologijų fakulteto mokslininkais, kurie mokiniams organizavo įspūdingus praktinius užsiėmimus. Moksleiviai pasijuto tikrais studentais: apsilankė paskaitose, išmėginome mokslininkų naudojamą įrangą, valgėme universiteto valgykloje. Pofesoriai, dėstytojai suprantamai papasakojo apie grybus, žmogaus anatomiją, žuvis, stuburinius gyvūnus, parodė laboratorijas ir supažindino su jose esančia įranga.

Irena STUGLIENĖ

Oksana GONČAROVA

 
Reklaminis skydelis