Mes turime 375 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5007
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30137
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77463
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pilietinio - patriotinio ugdymo pamoka

2014 m. gruodžio 23 d. antradienis Nr. 97 (1435)

Įgyvendinant projektą „Ugdymo karjerai ir stebėsenos modelių sukūrimas ir plėtra bendrajame lavinime ir profesiniame mokyme (I etapas)“  nuo šių mokslo metų mokykloje  realizuojamas sukurtas projektas „Profesinis veiklinimas bendradarbiaujant su Švenčionių pasienio užkarda“. Organizuojant veiklas didžiausias dėmesys skiriamas patriotiškumo, pilietiškumo, dorovinių vertybių sampratos skiepijimui. Skatindami mokinius pažinti save, bendrauti ir veikti socialinėje aplinkoje, projekto metu organizavome užsiėmimus, padedančius  mokiniams aktyviai pažinti Valstybės sienos apsaugos sritį, pažintinius vizitus į  Švenčionių užkardą ir joje pabendrauti su pasieniečio profesijos atstovais, „pasimatuoti“ pasieniečio profesiją.

Projektas „Profesinis veiklinimas bendradarbiaujant su Švenčionių pasienio užkarda“ prasidėjo rugsėjo mėnesį nuo savarankiško mokinių domėjimosi Valstybės sienos  apsaugos tarnybos veikla. 7 klasių mokiniai, susipažinę su informacijos paieškos galimybėmis, ieškojo, kaupė ir sistemino informaciją apie juos dominančius dalykus, ruošė temas ir klausimus būsimiems karjeros ugdymo užsiėmimams.

Spalį prasidėjo netradicinės integruotos pilietinio - patriotinio ugdymo pamokos.  Į mokyklą atvyko VSAT Švenčionių pasienio užkardos vadas majoras Algirdas Andrulionis. Užkardos pareigūnas kartu su mokytoja Liudmila Semaško mokiniams vedė teorines ir praktines pilietiškumo pamokas, kuriose mokiniai buvo supažindinti su VSAT funkcijomis ir jai keliamais uždaviniais, paaiškinti skirtumai tarp Europos Sąjungos vidaus ir išorės sienų vykdomos apsaugos.  Užkardos vadas Algirdas Andrulionis pateikė informacijos apie pasieniečio profesijos įgijimo galimybes, reikalavimus, taikomus stojantiems į Pasieniečių mokyklą.

Po teorinių užsiėmimų – pažintiniai vizitai į pasienį. Penktadieniais 7 klasių mokiniai  ir jų auklėtojai lankėsi VSAT  Ignalinos rinktinės Popelekių   kontrolės punkte, kuriame   su pasieniečio darbo ypatumais  supažindino patys sieną su Baltarusija saugantys pasieniečiai. Mokymų klasėje pasieniečiai pristatė užkardą, papasakojo jos  įkūrimo istoriją.  Būdami pasienio kontrolės punkte mokiniai  turėjo  galimybę palaikyti pasieniečių naudojamus ginklus, apžiūrėti specialias darbo priemones bei  pabūti sulaikymo kameroje. Vėliau mokiniai pasivaikščiojo po užkardos teritoriją,  apžiūrėjo sienos apsaugai skirtas  tarnybines  transporto priemones, ginkluotę,  specialiąsias ir technines priemones. Buvo smalsu patyrinėti tarnybinį  keturratį motociklą, užsidėti šarvinę liemenę, iš užkardos bokšto apžvelgti nužymėtą valstybės sieną su Baltarusija, apžiūrėti valstybės sienos liniją, einančią mišku.

Įdomi teorinę ir praktinę projekto dalis vienijanti veikla - gruodžio 3 dieną įvykusi viktorina ,,Europos vartai“. Trečiadienio popietę septintokų komandos ir jų sirgaliai rinkosi aktų salėje, kurioje vyko viktorina.   Renginį vedė Švenčionių pasienio užkardos vadas Algirdas Adrulionis.  Skaidrėse buvo pateikta 20 klausimų. Kol komandos atsakinėjo į klausimus, užkardos vadas uždavinėjo papildomus klausimus sirgalių komandoms. Džiugu, kad tarp sirgalių buvo ir mokyklos direktorius Jurij Semaško ir keli mokytojai, kurie taip pat stengėsi parodyti savo žinias. Komandoms buvo pateiktos dvi praktinės užduotys: sukurti kompoziciją, susijusią su viktorinos tematika, ir ją pristatyti, antroji užduotis – komandų lyderiams išrikiuoti savo komandas per vieną minutę. Vertinimo komisija, pirmininkaujant istorijos mokytojai Ramunei Skripskaitei Li, labai atsakingai ir objektyviai vertino komandų atsakymus, į kuriuos kiekvienas dalyvis įdėjo savo žinias, loginį mąstymą ir išmonę. Praktines užduotis vertino  Švenčionių pasienio užkardos vadas Algirdas Andrulionis kartu su savo padėjėja pasieniete Veronika Garbuliene. Susumavus rezultatus paaiškėjo, jog daugiausia taškų surinko 7C klasės komanda ir užėmė I vietą. Keturiais taškais atsiliko 7B klasės komanda, todėl jiems atiteko II vieta, treti – 7A klasės komanda. Pasibaigus viktorinai ir paskelbus rezultatus buvo įteikti diplomai ir saldžios dovanos nugalėtojams bei aktyviausiam sirgaliui - mokyklos direktoriui Jurij Semaško.  Karjeros ugdymo mokytoja Liudmila Semaško nugalėtojų komandai – 7C kl.  pažadėjo ekskursiją į pasieniečių mokyklą Medininkuose.

Labai svarbu, kad  dalyvaujant įvairiose veiklose būtų dalinamasi įgyta patirtimi ir įspūdžiais, aptariami veiklos rezultatai. Todėl šiuo metu mokiniai kuria įvairius darbus tema „Pasienis mano akimis“ ir planuoja juos padovanoti pasieniečiams. Be to, laukiama minėtos ekskursijos į Pasieniečių mokyklą, susitikimo su savanoriu, dalyvavusiu misijoje Afganistane. Pasieniečiai pakviesti dalyvauti pavasarį mokykloje organizuojamoje Saviraiškos dienoje.

Apibendrinant projekto „Profesinis veiklinimas bendradarbiaujant su Švenčionių pasienio užkarda“ metu organizuotas veiklas galima pasakyti, jog toks bendradarbiavimas – puikus pilietinių vertybių ugdymas, ypač paauglystės laikotarpiu, kai bandoma  įtvirtinti savąjį tapatumą, nustatyti savąjį vaidmenį visuomenėje, kai kyla natūralus poreikis pažinti save, bendrauti ir veikti socialinėje aplinkoje. Tikimės, kad tai ne paskutinis projektas kartu su Švenčionių pasienio užkarda, nes, kaip ir sakė mokyklos direktorius, tokios veiklos skatina mokinių žingeidumą ir norą mokytis.