Mes turime 134 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:963
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11150
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87180
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Smurtui artimoje aplinkoje paskelbtas tikras karas

2015 m. sausio 21 d., trečiadienis Nr.5 (1441)

Praėjusią savaitę Švenčionių rajono savivaldybės salėje rajono visuomenei buvo pristatyti 2014 metų Švenčionių rajono policijos veiklos rezultatai.

Pirmiausia susirinkusiems buvo pristatyta filmuota apžvalga apie policijos komisariato veiklą – pareigūnų darbo kasdienybė, švenčių akimirkos, palankūs rajono gyventojų atsiliepimai.

Vilniaus aps. VPK Švenčionių r. PK viršininkas Josif Kuzmickij mūsų rajone dirbo tik pusmetį, tad, kaip pats juokavo, nuopelnus už I pusmečio rezultatus palieka tuometiniam viršininkui Arvydui Siniui, na, o trūkumus už visą ataskaitinį laikotarpį prisiima sau. Tiesa, tų trūkumų, matyt, ne tiek jau ir buvo, jeigu po ataskaitos kalbėjęs Vilniaus apskrities VPK viršininkas Kęstutis Lančinskas pasakė: „Gyvenate kaip meškos ausyje“.

Vilniaus aps. VPK Švenčionių r. PK viršininkas Josif Kuzmickij išsamiai apžvelgė nusikalstamumo statistiką rajone. 2014 metais nuo pat metų pradžios buvo stebimas registruojamų nusikalstamų veikų didėjimas lyginant su 2013 ir 2012 metais. Geriau įsigilinus į ataskaitą aiškėja, kad tokie skaičiai – aktyvaus policijos darbo pasekmė. Žmonės labiau pasitiki policija ir dažniau kreipiasi pagalbos. Taigi skaičiai lyg ir rodo nusikalstamumo didėjimą, bet iš tikrųjų gyventi tampa saugiau, nes daugelis nusikalstamų veikų nelieka be atsako. Visų nusikalstamų veikų išaiškinamumas ir ištyrimas rajone daugeliu atvejų yra net geresnis negu Vilniaus apskrities ar šalies vidurkis. Reagavimas į pranešimus – taip pat.

Policijos komisariatas nuveikė labai didelį darbą mažindami smurto artimoje aplinkoje. Daugelį metų stebimas jo augimas. Dar prieš metus buvo 75 smurto artimoje aplinkoje atvejai, o 2014 m. – jau 125. Priežastis – alkoholis. Komisariato viršininkas Josif Kuzmickij juokauja, kad policija žino, kada mokamos pašalpos – iškart užgriūna iškvietimų lavina, padaugėja ir smurto. Pernai visais 125 atvejais smurtautojai buvo iškeldinti iš namų, ištirta 115 atvejų. Komisariato viršininkas sakė esąs labai dėkingas teisėjams, kurie dažnai dirba ir poilsio dienomis (gyventojai tikriausiai to nė nežino), kai reikia priimti skubius sprendimus dėl smurtautojo iškeldinimo iš namų. Mažinant nusikalstamumą ir gerinant išaiškinamumą labai didelis prokurorų indėlis, nors jų rajone tik trys.

Labai gerai padirbėjus kovojant su smurtu artimoje aplinkoje, pavyko prevenciškai užkirsti kelią sunkiems nusikaltimams. Jų pernai buvo tik 4 (2013 m. - 13), sumažėjo tris kartus.

Pasak komisariato viršininko, vagystės visur ir visais laikais sudarė didelę dalį nusikalstamų veikų. Pernai rajone vagystės sudarė 30 proc. visų nusikalstamų veikų. Ištyrimas – 38,5 proc., viršininkas nėra patenkintas rezultatais, bet juk vagystės – vienas slapčiausių nusikaltimų. Be to, gyventojai taip pat turėtų labiau saugoti savo turtą. J.Kuzmickij pasakojo visai neseniai sulaukęs priekaištų iš vilnietės, turinčios sodybą mūsų rajone. Istorija primena anekdotą. Moteris sakė nusipirkusi sodybą, trejus metus joje nebuvusi, o dabar kaimynai pranešę, kad išlaužtos durys. Vilnietė ponia reikalavo, kad policija saugotų jos sodybą... Viršininkas pabrėžė, kad kiekvienas privalo pats rūpintis savo turtu. Gyventojai taip pat gali padėti vieni kitiems, burdami saugios kaimynystės grupes. Rajone jų jau per 20, o galėtų būti kiekviename kaime, kiekvienoje gatvėje. Tuo tarpu gyventojai labiausiai norėtų matyti savo gyvenamojoje vietovėje patruliuojančius pareigūnus. Anot komisariato viršininko, tai normalus noras. Toks pasitikėjimas pareigūnus, žinoma džiugina, bet praktiškai ne visus gyventojų pageidavimus įmanoma patenkinti dėl lėšų stokos, tad policija siūlo saugumo siekti bendromis pastangomis. Gražių pavyzdžių jau turime. Sukčiavimas vis dar labai paplitęs Lietuvoje, išradingi sukčiai ieško naujų būdų, todėl reikia nuolat priminti žmonėms, ypač pagyvenusiems, apie galimus pavojus. Atlikti prevencinį darbą, informuoti žmones labai padeda bažnyčia.

Komisariato viršininkas taip pat palietė narkotikų, kontrabandos gabenimo, naminės varymo ir kt. klausimus. Narkotikai rajone nėra paplitę, pernai buvo tik 3 atvejai, visi Pabradės zonoj, manoma, dėl URC įtakos. Kovojant su kontrabanda, taip pat ir su kitais nusikaltimais, didelis pasieniečių indėlis. Už tai J.Kuzmickij padėkojo susitikime dalyvavusiems visų užkardų vadams.

Gyventojams prašymas – laikytis įstatymų. Vis dėlto turime daugokai pažeidėjų – administracinėmis baudomis per metus nubausta daugiau asmenų, negu yra gyventojų Švenčionių mieste – baustas beveik kas trečias gyventojams.

Švenčionių rajono savivaldybės meras Vytautas Vigelis padėkojo policijos pareigūnams už atliktus darbus, pasidžiaugė bendru kryptingu darbu, pažadėjo ir toliau glaudžiai bendradarbiauti.

Policijos departamento Štabo viršininkas Algirdas Debeikis džiaugėsi vis didėjančiu gyventojų pasitikėjimu policijos pareigūnais.

Susirinkime kalbėjęs Vilniaus aps. VPK viršininkas Kęstutis Lančinskas supažindino susirinkusiuosius su prioritetinėmis kryptimis šiems metams, palinkėjo ir šiais metais gerų rezultatų ir pranešė gerą žinią – apie ilgai lauktas naujos nuovados statybas Pabradės mieste.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis