Mes turime 333 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1436
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17637
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93667
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

2014-ųjų pasiekimai: laiku mokami atlyginimai, atnaujinami pastatai ir gatvės, kuriama gerovė

2015 m. sausio 24 d., šeštadienis Nr.6 (1442)

 

Apie praėjusių metų rezultatus, ryžtingas taupymo priemones, jų ekonominį efektą ir 2015-ųjų planus – tradicinis kasmetinis mūsų interviu su rajono meru Vytautu VIGELIU.

 

Dar šį mėnesį rajono savivaldybės taryba tvirtins 2015 m. biudžetą. Su kokia nuotaika pradedame metus?

Esama situacija leidžia į 2015 metus žiūrėti optimistiškai. Pernai įvykdytos taupymo priemonės davė gerų rezultatų, ir labai sunkiai prasidėjusius 2014 metus baigėme sėkmingai – biudžetas ne tik įvykdytas, bet ir gauta 1 mln. 400 tūkst. Lt viršplaninių lėšų.

 Sausio 29 d. tvirtinsime šių metų biudžetą. Aptarėme jį su skyrių vedėjais. suplanuotos lėšos darbo užmokesčiui visiems 12 mėn., kitoms išlaidoms – 40-45 proc. poreikio. Visiškai kiti skaičiai, negu buvo prieš metus.

 

Kokia buvo situacija praėjusių metų pradžioje?

2014 metai rajono savivaldybei buvo pakankamai sudėtingi. Tęsėsi krizė, formuojant biudžetą akivaizdžiai trūko labai daug lėšų. Patvirtintame biudžete buvo suplanuotas darbo užmokestis tik 10,5 mėn., kitoms išlaidoms turėjome tik 15-18 procentų reikiamų lėšų. O dar buvo neišmokėti atlyginimai už 2013-ųjų lapkritį ir gruodį. Metų pradžioje sunku buvo įsivaizduoti, kaip reikės išsiversti.

 

Ar tai buvo, kaip sakoma, dugnas?

2014 metai buvo tie atspirties metai, kai griežto taupymo priemonių dėka atsispyrėme nuo dugno ir pardėjome kilti aukštyn. Sumokėjome ir 2013-ųjų metų darbo užmokesčio įsiskolinimą, ir 2014 metų visus atlyginimus. Per metus sumokėjome 14,5 atlyginimo, taip pat ir pašalpas bei kitas išmokas. Atlyginimų ir pašalpų mokėjimas normalizavosi, sausio 20 jau buvo sumokėti atlyginimai už gruodžio mėnesį.

Švietimo sistemoje taip pat problemų neturėjome. Gerai paskirsčius mokinio krepšelio lėšas, 2014-ųjų gruodžio mėn. atlyginimai buvo išmokėti dar iki Naujųjų metų, mokytojai net premijas gavo.

Manau, šie metai leis nesukti galvos apie darbo užmokestį ir pašalpas, o galima bus mažinti kreditorinius įsiskolinimus.

 

Koks buvo tas griežtas taupymas?

Situacija reikalavo imtis griežtų taupymo priemonių. Galbūt kai kurių ir nepopuliarių, bet per metus jos jau davė ekonominį efektą. Viena tokių – savivaldybės administracijos darbuotojų mažinimas – iš 303 darbuotojų liko 236. Sumažėjo ir seniūnijų – iš 14 liko 11. Sumažėjo savivaldybės skyrių – iš 18 liko 13. Perskirsčius funkcijas, aišku, darbo krūviai padidėjo, bet visų paslaugų teikimas užtikrintas.

Pasiteisino ir sprendimas biudžetinėse įstaigose atsisakyti valytojų ir sargų, o šias paslaugas pirkti iš švaros ir saugos firmų. Šio sprendimo dėka sutaupyta apie 30-40 proc. lėšų. Reikia pažymėti, kad dauguma atleistų valytojų perėjo dirbti į konkursą laimėjusias švaros įmones.

 

Praėjusiais metais Vyriausybė perdavė savivaldybėms socialinių pašalpų skyrimą ir mokėjimą. Kaip sekėsi?

Perėmus pašalpų mokėjimą, per metus pavyko sutaupyti 2,6 mln. litų. Kol pašalpos buvo mokamos iš valstybės biudžeto, jas gaudavo ir tie, kuriems nepriklauso. Gal griežtinti sąlygas buvo ir nepopuliaru, bet, kita vertus, sąžiningi žmonės jau piktinosi ir priekaištavo, kad pašalpas mokame tinginiams ir veltėdžiams. Socialinės paramos skyriaus darbuotojų, seniūnų pastangomis ir padedant visuomenei pasiektas didelis efektas. Jeigu praėjusių metų sausio mėnesį socialinėms pašalpoms išmokėta 600 tūkst. litų, tai lapkričio-gruodžio mėn. - po 150 tūkst. Lt.

Nuo šių metų savivaldybės žinion perduotas ir šildymo kompensacijų mokėjimas. Ten taip pat yra taupymo rezervų, manoma, apie 700-800 tūkst. Lt per metus. Visos sutaupytos lėšos skiriamos kitoms biudžeto reikmėms finansuoti – keliams ir gatvėms, švietimo, kultūros įstaigoms ir kt.

 

Žiema kol kas nebuvo baisi, bet šildymo kaina aktuali net tokiu oru...

Noriu pasidžiaugti, kad mūsų rajono šilumos ūkis – vienas sėkmingiausių šalyje, o kaina – viena mažiausių. Katilinės dirba efektyviai, sutvarkyti šilumos mazgai, renovuotos visos šilumos trasos – investuota 3 mln. litų. Vamzdynai pakeisti bekanaliais, kurie labai mažina nuostolius trasose. Be to, šiais metais „Fortum Švenčionių energija“ sumokėjo savivaldybei 400 tūkst. litų dividendų.

 

Kur beeitum, vis susiduri su ES paramą žyminčiais informaciniais stendais – įgyvendintų ir vykdomų projektų liudininkais. Ar tokios projektų gausos laukti ir šiais metais?

Daug svarbių darbų jau padaryta finansuojant ES fondams ir VIP (valstybės investicijų programa – red. p.), daug jų vyksta ir šiuo metu, ne mažiau esame suplanavę naujų.

Pernai Švenčionyse išasfaltuotos Partizanų ir Mažoji gatvės – su šaligatviais, apšvietimu, požeminėmis komunikacijomis. Pradėjome tvarkyti Mažosios-Rymo g. kvartalą, poilsio zoną prie Bėlio ežero, sparčiai vyko Švenčionių miesto kultūros centro remontas. Pavasarį visi šie darbai bus baigti.

Labai džiaugiuosi, kad pagaliau pavyko pradėti cerkvės remontą. Praėjusiais metais padarytas techninis projektas, sumokėta 150 tūkst. Lt. Šiais metais cerkvės remontui numatyta 500 tūkst. litų, pavasarį prasidės remonto darbai. Bendra projekto vertė apie 2 mln. eurų, manau, per trejus metus cerkvė bus visiškai atnaujinta.

Netrukus prasidės ir ligoninės remontas. Už praėjusiais metais skirtas lėšas - 550 tūkst. Lt nupirktos statybinės medžiagos, šiais metais skirta dar 1 mln. 300 tūkst. Lt.

Švenčionyse atnaujinamos ir švietimo įstaigos. Švenčionių vidurinės mokyklos vidaus remonto darbams pernai buvo skirta 400 tūkst. Lt, šiais metais – dar tiek pat. Parengtas Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos renovacijos techninis projektas, jau yra konkursą laimėjęs rangovas (beje, rangovai yra visų objektų, apie kuriuos kalbėjau).

 

Ar ir kiti miestai sulauks tokio dėmesio kaip rajono centras?

Visada stengiamės lėšas dalinti po lygiai. Pabradės mieste šiemet bus uždengtas naujas slaugos ligoninės ir poliklinikos stogas (250 tūkst. Lt). Bus uždengtas naujas Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos stogas, o prie mokyklos įrengtas stadionas, kuriam skirta 1 mln. 200 tūkst. Lt, galės naudotis abi gimnazijos.

Numatyta ir Pabradės „Ryto“ gimnazijos senojo korpuso renovacija.

Jau parengtas ir Pabradės miesto kultūros centro renovacijos techninis projektas, pavasarį prasidės darbai.

Švenčionėlių mieste baigtas Aušros gatvės remontas, pradėtas tvarkyti miesto centras.

Baigti visi parengiamieji darbai ir bus ruošiamas Švenčionėlių sporto komplekso techninis projektas (buvusio hipodromo vietoje), numatyta Švenčionėlių kultūros centro renovacija.

 

Yra ir bendrų visiems miestams projektų?

Taip, tikrai norėčiau paminėti du tokius. Su VRM jau suderinta dėl 3 mln. eurų skyrė, kurie bus panaudoti visų trijų miestų daugiabučių kvartalų kiemams tvarkyti – bus įrengtos automobilių ir vaikų žaidimų aikštelės, žaliosios zonos, apšvietimas, takai.

Taryba jau patvirtino sprendimą dėl privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimo projekto, pagal kurį visuose trijuose miestuose bus įrengtas LED apšvietimas – naujos efektyvios ir taupios lempos. Visa tai bus atlikta privataus investuotojo lėšomis, savivaldybei nereikės prisidėti.

Žinoma, skatinsime ir padėsime daugiabučių gyventojams renovuoti būstus. Rajone jau renovuoti arba baigiami 36 daugiabučiai. Žiūrint šilumos mokesčio suvestines, iš karto matosi efektas – 60 proc. sutaupoma.

 

Ką galime naujo pasiūlyti verslui?

Pirmiausia noriu pranešti, kad šiais metais prasidės Adutiškio tarptautinio punkto įrengimo darbai. Manau, verslui tai svarbi aplinkybė.

Suprojektuoti du aplinkkeliai – Švenčionių ir Švenčionėlių.

Švenčionėliuose bus įrengiama plyno lauko investicijų gamybinė zona su visa infrastruktūra (vietos - maždaug 8 įmonėms įsikurti). Projektai jau parengti.

Apskritai, praėję metai buvo daugiausia įvairių planų, projektų rengimo metai, jų čia visų neįmanoma paminėti. Šiais metais prasidės jau matomi darbai.

 

Tiek daug darbų gali padaryti tik labai geri darbuotojai...

Tikrai noriu labai padėkoti ir tarybai už palaikymą, ir savivaldybės darbuotojams už atliktą darbą. Kai ir politikai, ir administracija darniai dirba kartu, pasiekiama gerų rezultatų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis