Mes turime 400 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2777
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18978
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95008
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gydymo įstaigose biocidiniai produktai turi būti naudojami saugiai

2015 m. sausio 24 d., šeštadienis Nr.6 (1442)

Biocidiniai produktai yra mūsų civilizacijos dalis, jie būtini siekiant išlaikyti aukštus sveikatos ir higienos standartus. Ypač svarbus biocidinių produktų naudojimas gydymo įstaigose. Vilniaus visuomenės sveikatos centro (VVSC) Švenčionių skyrius 2014 m. gruodžio 18 d. Švenčionių rajono ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros darbuotojams surengė seminarą-viešąją konsultaciją „Saugus biocidinių produktų naudojimas asmens sveikatos priežiūros įstaigose“, kurio metu buvo priminti biocidinių produktų naudojimo reikalavimai, apžvelgti naudojimo sveikatos priežiūros įstaigose kontrolės rezultatai.

 

Su biocidiniais produktais susiduriama kasdien

Biocidinis produktas – tai medžiaga arba mišinys, sudarytas iš vienos ar daugiau veikliųjų medžiagų, kurio paskirtis – naikinti, sulaikyti, padaryti nekenksmingus bet kokius kenksminguosius organizmus, užkirsti kelią jų poveikiui arba juos kontroliuoti bet kokiais, išskyrus fizinius ar mechaninius, būdais. Kenksmingi organizmai būna patys įvairiausi – pradedant virusais, bakterijomis ir pelėsiais, baigiant vabzdžiais, graužikais, paukščiais, plėšrūnais. Apdorotas gaminys, kuris visų pirma atlieka biocidinę funkciją, laikomas biocidiniu produktu.

Biocidinių produktų įvairovė – didžiulė. Tai buityje, asmens sveikatos priežiūros įstaigose, pramonėje ar žemės ūkyje naudojamos dezinfekavimo priemonės, nuodai graužikams, vabzdžius ir voragyvius atbaidančios ar naikinančios priemonės, gaminius nuo pelėsinių grybų apsaugančios medžiagos (purškikliai, impregnantai, dažai), vandens dezinfekavimo priemonės ir daugelis kitų produktų.

Akivaizdu, kad biocidai būtini saugant žmogaus ir visuomenės sveikatą, turtą ir aplinką, tačiau dėl savo „prigimties“ jie gali pakenkti žmonėms, jų turtui, gyvūnams bei aplinkai. Daugelis biocidų pasižymi šiomis neigiamomis savybėmis: kelia pavojų žmonių sveikatai, kelia pavojų ne tik kenksmingiems, bet ir naudingiems organizmams, teršia aplinką. Dėl savo savybių (naikinti gyvybę) jie turi būti naudojami ypač atsargiai.

 

Biocidiniai produktai gydymo įstaigose

Siekiant užkirsti kelią bakterijų ir ligų perdavimui, mūsų visuomenei reikia ypatingų higienos sąlygų. Šias ypatingas higienos sąlygas užtikrina dezinfekcinės medžiagos, apsaugančios mus nuo pavojingų ligų ar jų nešiotojų. Svarbu, kad infekcijos negalėtų plisti asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Europos Sąjungoje biocidų tiekimą į rinką reglamentuoja 2012 m. gegužės 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 528/2012 dėl biocidinių produktų tiekimo rinkai ir jų naudojimo (OL 2012 L167, p.1). Šis reglamentas tiesiogiai taikomas valstybei, institucijoms, įstaigoms, įmonėms ir piliečiams.

Pagal Reglamentą, asmens sveikatos priežiūros įstaigose naudojami šių tipų biocidiniai produktai:

PT1 Asmens higiena;

PT2 Dezinfekantai ir algicidai, kurie nėra skirti tiesioginiam žmonių ar gyvūnų naudojimui;

PT19 Repelentai ir atraktantai.

Saugus biocidinių produktų naudojimas turi būti toks, kad užtikrinus reikiamą poveikį kenksmingiems organizmams, neatsirastų žalingas poveikis žmogui ir aplinkai. Tai yra pagrindinė Europos Sąjungos nuostata dėl gyventojų gyvenimo kokybės užtikrinimo. Todėl biocidiniai produktai patekdami į rinką yra autorizuojami. Tai reiškia, kad atsižvelgiant į jų keliamą riziką, teikiamą naudą, efektyvumą, alternatyvų buvimą priimami sprendimai leisti arba neleisti (autorizuoti arba neautorizuoti) naudoti tam tikrą biocidinį produktą. Jeigu leidžiama naudoti, nustatomos specialiosios autorizacijos sąlygos.

 

Į ką atsižvelgti renkantis biocidinius produktus gydymo įstaigoje

Atkreipiame sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų, atsakingų už biocidinių produktų naudojimą, dėmesį, kad biocidiniai produktai gali būti tiekiami rinkai ar naudojami tik jeigu jiems išduotas autorizacijos liudijimas, taip pat jie turi būti naudojami laikantis Reglamento 22 straipsnio 1 dalyje nustatytų autorizacijos sąlygų ir 69 straipsnyje nustatytų ženklinimo ir pakavimo reikalavimų.

Renkantis biocidinius produktus reikėtų atsižvelgti į šiuos aspektus: ekonominį – t. y ar biocidinis produktas įteisintas, koks jo poveikis dezinfekuojamiems objektams, kokios jo laikymo sąlygos, kokios darbų saugos priemonės, kaina; efektyvumo – kokius organizmus veiks, kokia koncentracija, kokiai temperatūrai esant veiks, koks bus kontakto laikas; sveikatos – kokia hospitalinės infekcijos rizika, kokia biocidinio produkto forma ir t.t.

Kiekvieno biocidinio produkto etiketėje turi būti nurodytas autorizacijos liudijimo numeris ir autorizacijos liudijimo galiojimo data.

Informaciją apie autorizuotus biocidinius produktus galima rasti VVSC biocidinių produktų duomenų bazėje, kurią galima pasiekti šiuo adresu: http://195.182.79.198/biocidai/Produktai/Biocidai.aspx.

Jolanta SAVICKIENĖ

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis