Mes turime 320 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4942
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15129
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91159
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sumedžioti du AKM sergantys šernai

2015 m. sausio 31 d., šeštadienis Nr.8 (1444)

Į Švenčionių VMVT užsukau išgirdęs žinią, kad dviem Švenčionių r. teritorijoje sumedžiotiems šernams nustatytas Afrikinis kiaulių maras (AKM). Štai ką apie šį atvejį papasakojo Švenčionių VMVT valstybinis inspektorius Vytas Jazgevičius:

- Abu šernai buvo sumedžioti Pabradės pusėje, vienas – netoli sienos su Baltarusija, kitas – netoli ribos su Molėtų rajonu. Tai, kad iš 16 sumedžiotų šernų, kurių mėginius pateikė medžiotojai, tikėkime, kad tiek ir buvo sumedžiota, du sirgo AKM, primena, kad nusiraminti neturime teisės. Po visų priemonių, kurių teko imtis, kai pirma dalis Švenčionių r., o po to ir visas rajonas buvo paskelbtas buferine zona, kiaulės buvo išskerstos, kiaules auginančių žmonių oficialiai rajone nebeliko. Tiesa, buvom gavę trejetą skundų, kad žmonės dar turi nepaskerstų kiaulių, bet jie nepasitvirtino. Dabar didžiausią rūpestį kelia šernai, kurių, beje, kai kuriose vietose jau, ko gero, nebeliko, nes medžiotojai jų nesumedžioja, bet į rajono gilumą šernų dar yra. Šalyje šiais metais su mūsų rajone nustatytais 2 atvejais sumedžioti 7 AKM užsikėtę šernai. Dauguma atvejų pasienio rajonuose. Medžiotojams dar kartą norėčiau priminti, kad kol nėra gautos ekspertizės išvados, sumedžioto šerno negalima naudoti ir išvežti iš mūsų rajono teritorijos. Tad nuo medžiotojų sąžiningumo priklauso, ar neprisidėsime prie AKM plitimo. Vykdami į medžioklę medžiotojai privalo turėti dezinfekcinių priemonių, su kiekvienu sumedžiotu šernu reikia elgtis kaip su sergančiu AKM, žinoma, kol negauti ekspertizės atsakymai.

- Kokių dar naujienų turite?

- Galime pasidžiaugti tuo, kad nuo 2011 metų mūsų rajone, o 2014 m. ir visoje Lietuvoje nebuvo užfiksuota nė vieno pasiutligės atvejo. Vadinasi, priemonės, kurių buvo imtasi, davė puikių rezultatų. Ir nors pasiutligės atvejų neužfiksuota, bet vakcina bus ir toliau mėtoma. Nors gyvulių stipriai sumažėjo, sumažėjo, žinoma, ir darbo veterinarijos gydytojams, bet galime pasidžiaugti, kad visos 740 galvijų bandos yra sveikos. Norėčiau žmones informuoti, kad sveikų galvijų bandų kraujas bus tiriamas 2 kartus per metus, bet per 5 metų laikotarpį. Privatus veterinaras pats pasirenka ir kasmet turi patikrinti 20 proc. Per penkerius metus turi būti 2 kartus paimtas kraujas visiems galvijams. Veterinaras, paėmęs kraują vieną kartą, turi paimti ir antrą, o po to 4 metus bus ramu. Liūdna, bet galvijų bandų mažėja. Ir to priežastis – krintančios tiek pieno, tiek mėsos kainos. Prieš metus buvo per 800 bandų, o šiemet, kaip matome, liko 740, - baigiantis pokalbiui sako Švenčionių VMVT valstybinis inspektorius Vytas Jazgevičius, o aš paskambinėjęs sužinojau, kad Adutiškio pusėje, kaip sakė seniūnas Arūnas Pirštelis, šernų jau nėra, neaptinkama pėdsakų, o štai vilkų net 5 vaikšto ir dar 3 lūšys, bet katastrofiškai mažėja stirnų, nes kai neliko šernų, o ir bebrai sėdi po ledu, potencialiausias grobis plėšrūnams – stirna. Šią prielaidą patvirtino ir Antaliedės girininkas Jonas Barzdėnas, kuris tuo metu kai skambinau apžiūrinėjo vilkų šviežiai sudraskytas stirnelės liekanas, o kai Jono paklausiau apie šernus, tai, jo nuomone, apie Labanorą šernų tikrai dar nesumažėjo.

Štai tokia situacija mūsuose dėl AKM ir dėl kitų laukinių bei naminių gyvūnų.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis