Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5783
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19643
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92000
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sekmadienį – šventė, skirta sporto mokyklos 50-mečiui

2015 m. vasario 4 d., trečiadienis Nr.9 (1445)

Švenčionių sporto mokykla švenčia 50-ies metų jubiliejų. Ko gero, būtų nelengva suskaičiuoti, kiek tiksliai mokinių lankė ją. Vieniems tai buvo laisvalaikio užimtumas, kitiems – starto aikštelė į didįjį sportą. Nuo 2000 m. Švenčionių sporto mokykla priklauso Švenčionių papildomo ugdymo centrui. Su jo direktoriumi Stanislav Podvoiskij ir kalbuosi apie sporto mokyklos, rajono sporto istoriją ir būsimą šventę, skirtą solidžiam 50-ies metų mokyklos jubiliejui paminėti.

- Dabar sporto mokykloje vykstančius užsiėmimus lanko virš 250 mokinių. Veikia lengvosios atletikos (treneriai Raimondas Turla, Viktoras Meškauskas, Gražina Michniova), dvikovinių sporto šakų (treneris Dainius Burokas), futbolo (treneris Grigorij Kisel), krepšinio (treneriai Tadas Garla ir Andrius Birulinas), bokso (treneris Tadeuš Černiavskij), aerobikos (trenerė Irina Burokienė) skyriai. Ir nors mokyklose moksleivių mažėja, bet talentingų, norinčių sportuoti mokinių sporto mokykloje netrūksta. Žinoma, per tuos 50 metų buvo kultivuojamos ir kitos sporto šakos, veikė tinklinio, stalo teniso, sunkiosios atletikos skyriai, savo laiku buvo ir garsus rankinio skyrius. Dažniausiai kultivuojamų sporto šakų spektras priklauso nuo tos sporto šakos populiarumo. Tik sporto karalienė – lengvoji atletika – kultivuojama nuo pat sporto mokyklos Švenčionyse įkūrimo, - pokalbį apie Švenčionių sporto mokyklą pradeda Švenčionių PUC direktorius Stanislav Podvoiskij.

- Kurių sporto šakų auklėtinių pasiekimai didžiausi?

- Žinoma, lengvaatlečių. Visą laiką buvo ir yra talentingų sportininkų, kurie ne tik sporto mokyklos, Švenčionių rajono, bet ir Lietuvos rinktinėse dalyvavo. Paminėsiu keletą buvusių sporto mokyklos auklėtinių, kurie pasiekė aukštų rezultatų įvairiose varžybose, tai dešimtkovininkas L.Andrijauskas, bėgikai R.Turla, Z.Zenkevičius, E.Sabaliauskas, R.Michniovaitė, G.Zenkevičiūtė, D.Novikas, S.Michno, E.Žameic, šuolininkai D.Aučyna, P.Svarauskas, T.Ragauskas, D.Ragauskaitė, rutulio stūmikas M.Jusys, sportinio ėjimo atstovai V.Nefodovas, R.Dalgeda, A.Stuglys, G.Kazlovski, I.Mastianica, sesutės Ž. ir M. Vaiciukevičiūtės ir dar nemažas būrys sporto karalienės – lengvosios atletikos – atstovų, kurie garsino ir garsina sporto mokyklą, rajoną. Yra puikių pasiekimų ir kitose sporto šakose. Aišku, varžytis žaidynėse sporto šakose su Lietuvos miestų komandomis nėra lengva, bet ir čia turime neblogų rezultatų. Turime įvairių varžybų nugalėtojų dvikovinėse sporto šakose: E.Kiseliovas, E.Grigonis, K.Builys, J.Pauliukėnas, N.Burokas, A.Petrovskis. Puikių rezultatų pasiekia ir sporto klubų atstovai, bet šį kartą kalbame apie Švenčionių sporto mokyklą, tai bent keletą jos auklėtinių norėjose paminėti. Sporto mokyklos viena pagrindinių funkcijų yra sportinis meistriškumas, bet neatmetame ir masiškumo. Galvojame apie paprasčiausių sportinių prietaisų įrengimą. Šiemet planavome užlieti čiuožyklas visuose trijuose rajono miestuose, bet gamta savo sąlygas diktuoja. Šalčių beveik nėra, o atšilimų daug. Ir užliek čiuožyklą be šalčio. O kalbant apie vaikų ir jaunimo užimtumą, tai pasirinkimo yra, nes galima ne tik sporto mokyklą lankyti, bet ir sporto klubus, o jų rajone virš 20. Ir toje savotiškoje konkurencijoje nematau nieko blogo. Svarbiausia, kad vaikai, jaunimas ir suaugę sportuoja.

- Sporte svarbų vaidmenį vaidina treneris. Ką galėtumėte pasakyti apie sporto mokykloje dirbusius ir dirbančius trenerius?

- Iš tiesų, treneriai yra pagrindiniai specialistai sporto mokykloje. Jau paminėjau dabar dirbančius trenerius. Didžiausią patirtį turi virš 40 metų sporto mokykloje dirbantis Vladimiras Nekrašas, kiti treneriai taipogi jau ne naujokai ir puikiai išmano savo profesiją, savo žinias perteikia auklėtiniams. Šiaip sporto mokykloje per tuos 50 metų ilgesnį ar trumpesnį laiką dirbo apie 20 trenerių, o kalbant apie sporto mokyklos vadovus, tai jų irgi buvo nemažai. Paminėsiu bent pirmuosius tris. 1964-1966 m. mokyklai vadovavo Antanas Čakas, 1966-1971 m. – Vladislovas Kęstutis Štuikys, 1971-1976 m. – Vladimiras Nekrašas. Įdomus pastebėjimas – sporto mokyklos vadovai keitėsi labai dažnai. Kas tai sąlygojo? Sunku pasakyti. O kalbant apie sportą, tai Švenčionių sporto mokykla per 50 metų išugdė nemažai talentingų sportininkų ir užėmė bei užima rajono sporto gyvenime svarbią vietą. Sportinis gyvenimas – tai įvairios varžybos, kuriose dalyvauja įvairaus amžiaus žmonės. Smagu, kad šiame virtualių užsiėmimų laike žmonės nepraranda noro sportuoti.

- Kaip ruošiatės paminėti sporto mokyklos 50-metį?

- Renginys, skirtas šiam jubiliejui, vyks vasario 8 d. (sekmadienį) Švenčionėlių progimnazijos sporto salėje. Programa bus įdomi: vyks krepšinio veteranų parodomosios varžybos su buvusiais Vilniaus „Statybos“ krepšininkais, įvairūs sportiniai konkursai. Bus apdovanoti geriausi 2014 metų rajono sportininkai, treneriai, sporto klubai. Bus ir sporto mokyklos auklėtinių parodomoji programa. Šventės pradžia 12 valandą. Žinoma, sporto mokyklos istorija – tik dalis rajono sporto istorijos, kuri jau rašoma ne vieną dešimtmetį, o tą istoriją rašo sportu besidomintys žmonės, o jų kelias dešimtis kartų daugiau nei mes paminėjome šio pokalbio metu, - baigdamas pokalbį sako Švenčionių PUC direktorius Stanislav Podvoiskij, o aš sporto entuziastus norėčiau pakviesti ateiti į sekmadienį, vasario 8 d., vyksiančią šventę, skirtą sporto mokyklos 50-mečiui.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis