Mes turime 314 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5350
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15537
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91567
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Margučiai, kiškučiai, sprogstantys medeliai primena apie artėjančias Velykas

2015 m. kovo 21 d., šeštadienis, Nr.21 (1457)

Artėja Velykos – graži pavasario šventė, siejama ir su Kristaus prisikėlimu, ir su gamtos atbudimu. Svarbiausias Velykų atributas – marginti kiaušiniai. Jie simbolizuoja gyvybės atsiradimą. Lietuviai pavasario šventėms kiaušinius margino dar gerokai iki krikšto. Mūsų protėviai dažydavo tiek įprastus vištos kiaušinius, tiek kaulinius, molinius kiaušinius, suteikdami jiems magišką reikšmę. Ilgus amžius margučius dažė natūraliais dažais, iš gamtos išgaudami nuostabiausias spalvas. Dažus gamindavo iš ąžuolo ar juodalksnio žievės, svogūnų lukštų, ramunėlių, samanų.

Kitas Velykų simbolis – kiškis. Velykos švenčiamos pirmą sekmadienį po pavasario mėnulio pilnaties. Su mėnulio fazėmis kiškutis siejamas todėl, kad gimsta atviromis akimis, o kiti gyvūnai – akli.

Artėjant gražiausiai pavasario šventei, Pašaminės kaimo klubo vedėja Dalė Basiūnienė organizavo velykinių puokščių ir kompozicijų parodą. Įkvėptos pavasarinės velykinės nuotaikos susirinkusios draugėn kaimo moterys gamino puokštes. Žana Žilienė ir Tatjana Kazadoj nepatingėjo miške paieškoti gražių šakelių puokštėms. Oksana Manoilo iš karoliukų gamino gražius medelius, kurie itin pagyvino parodą.

Mažieji kaimo vaikai noriai margino kiaušinius, kurie kartu su smagiais kiškučiais gražiai dera kompozicijose. Margučiams naudojome nuo senų senovės lietuviams įprastus natūralius dažus, kuriuos mums suteikia gamta. Taip ir sveikiau, ir įdomiau.

Loreta JUSIENĖ

 
Reklaminis skydelis