Mes turime 309 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:680
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16881
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92911
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių dumblo apdorojimo įrenginių statyba

2011 m. spalio 5 d., trečiadienis Nr.73 (1120)

Nuotekų valymo įrenginiuose susidarančio dumblo tvarkymas – visoje šalyje aktuali aplinkosaugos problema. Ne išimtis ir Švenčionių bei Ignalinos rajonų savivaldybės. Metai iš metų didėjantys susidarančio dumblo kiekiai teršia ir šių rajonų gamtą, kelia nepatogumus gyventojams.

 

Statoma kompostavimo aikštelė

Siūloma nemažai įvairių dumblo tvarkymo būdų – deginimas, kompostavimas, cheminė stabilizacija, džiovinimas, sukietinimas ir t.t. Vis tik, dumblo kompostavimas yra vienas patraukliausių būdų, kuris jau greitai bus taikomas apdorojant dumblą, atgabenamą iš Švenčionių, Švenčionėlių ir Ignalinos nuotekų valymo įrenginių.

UAB „Vilniaus vandenys” kartu su partneriu – Švenčionių rajono savivaldybe įgyvendina projektą „Švenčionėlių dumblo apdorojimo įrenginių statyba“. Pagal šį Europos Sąjungos Sanglaudos fondo iš dalies finansuojamą projektą Švenčionių rajone statoma moderni dumblo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė. Įrengiama komposto brandinimo ir saugojimo aikštelė, struktūrinės medžiagos laikymo zona, bendro naudojimo teritorija. Įsigyta ir išbandyta įranga, reikalinga sėkmingam dumblo kompostavimo procesui atlikti: smulkintuvas, krautuvas, vartytuvas bei sijotuvas.

Didžioji dalis darbų vyko dar vasarą, palankiu oru pasitiko ir rudens pradžia, tad rangos darbai vykdyti itin sparčiai ir nuosekliai. Šiuo metu belikę atlikti baigiamuosius darbus, sutvarkyti kompostavimo aikštelės aplinką. Jei pavyks išvengti nenumatytų sunkumų, darbus dar šį rudenį planuojama baigti.

 

Kaip veiks naujoji sistema

Vos baigus statybos darbus, į naująją kompostavimo aikštelę bus priimamas dumblas iš Švenčionyse, Švenčionėliuose ir Ignalinoje esančių nuotekų valymo įrenginių. Naujai pastatytuose dumblo apdorojimo įrenginiuose maišant dumblą su „žaliosiomis“ atliekomis, per 2-4 mėnesius susidaro į juodžemį panašus mišinys – kompostas. Svarbu ir tai, kad dumblo perdirbimo į kompostą sistema leidžia panaudoti, atrodytų, niekam nereikalingas organines atliekas: medžių lapus, šakas, bet kokias gamybai netinkamas medienos atliekas, šiaudus, žolę ir pan.

Kadangi perdirbtas dumblas neturi nemalonaus kvapo, jis naudojamas žemės ūkyje nemaistinėms kultūroms auginti, taip pat uždarant sąvartynus, atstatant pažeistas teritorijas, auginant energetinį mišką, atstatant žaliuosius plotus, kelių statyboje ir kitose srityse.

Iki šiol tvarkant Švenčionių ir Ignalinos savivaldybėse susidarantį dumblą, taikomas visiškai kitoks būdas: jis sutankinamas, sausinamas, o tuomet kaupiamas tam skirtose aikštelėse. Toks dumblo tvarkymas nėra nei pakankamai saugus, nei, dėl atsirandančio nemalonaus kvapo, priimtinas visuomenei, tačiau dėl lėšų trūkumo iki šiol nebuvo galimybės šios problemos išspręsti.

 

Trumpai apie projektą

Visi numatyti darbai ir įsigyjama įranga yra Projekto „Švenčionėlių dumblo apdorojimo įrenginių statyba“ dalis. Šis projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšų. Projekto biudžete nustatyta didžiausia Projekto tinkamų finansuoti išlaidų suma siekia 3 378 800,00 Lt. Europos Sąjungos indėlis siekia 2 720 823,16 Lt. Švenčionių rajono savivaldybės lėšos sudaro 337 880 Lt. Projekto pabaiga numatoma 2013 m. sausio 25 d. (pradžia – 2010 m. rugsėjo 15 d.).

Projektas padeda sumažinti socialinius ir ekonominius skirtumus tarp Europos Sąjungos piliečių.

ES parama – investicija į jūsų ateitį!
 

 
Reklaminis skydelis