Mes turime 429 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4040
mod_vvisit_counterŠią savaitę:29170
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:76496
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kovo 21-oji – Tarptautinė miškų diena

2015 m. kovo 21 d., šeštadienis, Nr.21 (1457)

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2013 metais kovo 21-ąją paskelbė Tarptautine miškų diena, kviesdama didesnį dėmesį skirti miškams, organizuoti konkrečius renginius ar kitaip atkreipti visuomenės dėmesį į miškų svarbą. Šiais metais ir Lietuvoje bus minima ši šventė.

Kovo 20 dieną Aleksandro Stulginskio universitete Miškininkų sąjunga ir UAB „Inlinen“ organizuoja Tarptautinės miško dienos šventę. Į šią šventę iš visos Lietuvos atvyks apie 350 dalyvių. Tai jaunųjų miško bičiulių būrelių atstovai, jų vadovai, būrelius globojantys urėdijų miškininkai. Šventės metu bus pakeltos Žemės ir Miško dienos vėliavos, apdovanoti 2014 metų JMB konkursų ir kitų nugalėtojai. Taip pat vyks JMBS būrelių protmūšis, kareiviškos košės valgymas ir šventinis koncertas.

Kodėl buvo nutarta švęsti šią šventę? Pasaulio miškai dengia daugiau kaip 30 proc. viso žemės sausumos ploto, juose randama daugiau kaip 60 tūkst. medžių rūšių. Tačiau kasmet prarandama daugiau kaip 13 mln. ha šių miškų arba teritorija 2 kartus didesnė už Lietuvos plotą. Tokie praradimai verčia susimąstyti, ypač žinant, kad nuo miškų tiesiogiai priklausomi yra apie 1,6 milijardo vargingiausių Žemės gyventojų.

Miškai dažnai pralaimi kovoje dėl konkuruojančių žemės naudojimo poreikių. Urbanizacija ir nuolat augantys gyventojų vartojimo poreikiai yra susiję su miškų naikinimu dėl didelio masto žemės ūkio veiklos, vertingos medienos, naftos ir kitų išteklių gavybos. Todėl minint Tarptautinę miškų dieną svarbu ne vien pasidžiaugti gerai tvarkomais ir gausinamais Lietuvos miškais, bet ir atkreipti visuomenės dėmesį į globalias ir su kiekvienu mūsų susijusias miškų problemas.

Onutė GYLIENĖ