Mes turime 251 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:848
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25978
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73304
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kalbos atveria duris

2011 m. spalio 5 d., trečiadienis Nr.73 (1120)

Rugsėjo 26-oji – Europos kalbų diena, kurią nuo 2001 m. švenčia visa Europa. Europos kalbų diena siekiama parodyti, kaip ir kodėl daugiakalbystė yra viena iš didžiausių Europos vertybių, norima atskleisti, kaip kalbų mokymasis praturtina gyvenimą, suteikia naujų idėjų. ES laikosi daugiakalbystės įvairiomis formomis rėmimo politikos. Viena vertus, daugiakalbystė suprantama kaip didelė kalbų įvairovė, kuri laikoma Europos kultūros įvairovės dalimi, antra vertus, kaip žmogaus gebėjimas reikšti mintis įvairiomis kalbomis. Vienas iš ES kalbos politikos tikslų yra tai, kad kiekvienas Europos pilietis be savo gimtosios kalbos mokėtų dar dvi kalbas. 2000 m. priimta Pagrindinių teisių chartija taip pat įpareigoja ES gerbti kalbų įvairovę (22 straipsnis) ir draudžia diskriminaciją dėl kalbos. Pagarba kalbų įvairovei yra pagrindinė Europos Sąjungos vertybė kaip ir pagarba asmeniui bei atvirumas kitoms kultūroms.

„Kalbos atveria duris, - Europos kalbų dienos proga Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje surengtoje rajoninėje šventėje sakė ir šios gimnazijos direktorė Eleonora Aborovičienė. – Mes esame europiečiai, todėl kalbos suteikia kiekvienam asmeninę ir profesinę galimybę tobulėti. Džiaugiuosi, kad ši šventė vyksta ir mūsų gimnazijoje“.

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje mokoma 4 kalbų: lietuvių, anglų, vokiečių ir rusų. Direktorės žiniomis, gimnazijoje yra mokytojų ir mokinių, kurie geba kalbėti, suprasti lenkų kalbą, kai kurie moka susikalbėti portugalų, ispanų, italų kalbomis.

Šventėje viešėjusioms 4 rajono mokyklų (Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos, Švenčionių vidurinės mokyklos, Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijų) atstovams buvo įteikti bukletai apie Švenčionėlių Mindaugo gimnaziją.

Šiuo metu Europos Sąjungoje yra 23 oficialiosios kalbos ir dar daugiau nei 60 kalbų, vartojamų tam tikruose regionuose. Daugiakalbystė įvairiose mūsų visuomenės srityse darosi vis paklausesnė. Europos piliečiai tampa vis mobilesni, tad dažnai dalį gyvenimo praleidžia toli nuo savo gimtos šalies. Gebėjimas suprasti įvairias kalbas ir būti suprastam yra kasdienio gyvenimo būtinybė, leidžia laisviau keliauti, pažinti kitų šalių kultūrą, be to, tai didina ir įsidarbinimo galimybes. Maždaug pusė visų Europos gyventojų gali kalbėti kuria nors iš užsienio kalbų.

Europos kalbų dienos išvakarėse Europos Komisija paskelbė naują dokumentą daugiakalbystei skatinti – „Daugiakalbystė – Europos turtas ir bendras rūpestis“. Dokumentu siekiama atskleisti Europos Sąjungos, kurioje gyvena daugiau nei 490 milijonų gyventojų, turinčių skirtingų kalbinių įgūdžių, tikrovę ir vieningai skatinti bei padėti piliečiams mokytis kalbų.

„Lengva kita kalba išmokti pavadinti meilę, draugystę, Tėvynę, mamą. Lengva išmokti didelius ir švarius žodžius“, - sakė renginio šeimininkai – Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos mokiniai, kurie visiems susirinkusiems pasiūlė juos išmokti pasakyti švediškai, čekiškai, ispaniškai, itališkai, graikiškai, prancūziškai.

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje susirinkusios keturių rajono mokyklų komandos buvo parengusios įspūdingus ir išradingus pasirinktos vienos Europos kalbos pristatymus, daug papasakojo apie tas šalis, kuriose tomis kalbomis kalbama, azartiškai varžėsi viktorinoje.

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos atstovai pristatė graikų kalbą ir pačią šalį. Daug įdomaus išgirdome Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos atstovų pranešime apie Švediją ir jos kalbą bei iškilias asmenybes. Pabradės „Ryto“ gimnazija teatralizuotai perkėlė į Čekiją, jų pamokos metu išmokome išties nemažai. Na, o Švenčionių vidurinės mokyklos komanda uždegančiais temperamentingojo flamenko ritmais perkėlė į Ispaniją.

Daug įvairiapusiškų žinių ir greitos orientacijos pareikalavusioje viktorinoje daugiausia balų surinko Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos komanda.

Irena POŽĖLIENĖ