Mes turime 195 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4303
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21645
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65628
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kviečiame prisijungti prie globėjų (rūpintojų) ir įtėvių savipagalbos grupės

2015 m. kovo 25 d., trečiadienis, Nr.25 (1458)

Ištikus nelaimei, mes instinktyviai ieškome žmogaus, kurį šiuo metu irgi slegia arba netolimoje praeityje slėgė panašus sielvartas, problema arba netektis. Norisi pasidalyti savo jausmais, užjausti vienas kitą ir bent šiek tiek palengvinti susidariusią situaciją. Vienas iš galimų problemų sprendimo būdų, pagrįstas asmeninės patirties bei rūpesčių dalijimusi tarpusavyje, yra savipagalbos grupės.

Savipagalbos grupės yra atviros, visiems prieinamos ir skirtos globėjams (rūpintojams) ir įtėviams globojantiems ar įsivaikinusiems vaikus. Šiose grupėse dažniausiai keičiamasi gyvenimo patirtimi, gyvenimo istorijomis ir, svarbiausia, siekiama įsijausti į vienas kito sunkumus globojant ar įsivaikinus vaikus. Būdami vienos nelaimės broliai ir seserys, dalyviai tiesiog kalba apie save, klausosi vienas kito, patarinėja. Visa tai atliekama su atjautos nuostata, siekiant kartu nugalėti iškylančias problemas ar sunkumus, laikantis kartu nelengvoje kasdienybėje. Grupės veikla grindžiama bendrumu, savitarpio supratimu, pasitikėjimu ir pagarba.

Bendrumas. Savigalbos grupę vienija visiems jos dalyviams panaši problema. Grupėje kiekvienam sudaromos sąlygos pasidalyti patirtimi, o tai vargu ar įmanoma už grupės ribų. Pasidalijus panašia patirtimi tavo problema tampa nesvetima ir kitiems.

Abipusė sąveika. Matydami kitus ir matomas kitų, žmogus geriau suvokia savo problemas ir pasirinkimo galimybę, be to abipusė sąveika savigalbos grupėje užtikrina lygiavertiškumo atmosferą. Grupėje niekas nevadovauja, tačiau kiekvienas stengiasi prisidėti prie bendro tikslo. Kiekvienas grupės narys atsakingas už tai, kas joje vyksta.

Pasitikėjimas. Darbas grupėje grindžiamas abipusius pasitikėjimu ir tuo, kad kiekvienas gali būti tikras, jog grupės nariai bus taip pat atviri bei išsaugos kito paslaptį, kad galės atsiremti į esantįjį šalia, kai bus sunku ir nepakeliama. Pasitikima ir tuo, kad kiekvienas galės išklausyti kitus ir būti jų išklausytas.

Pagarba. Pagarba vienas kito patirčiai. Todėl, kad grupėje susirenka žmonės, kurie subjektyviai skirtingai suvokia tikrovę, dėl to labai svarbu gerbti vienas kito skirtingumą.

 

Savipagalbos grupės vyksta Švenčionių socialinių paslaugų centre, Naujoji g. 5 Švenčionys, tel. pasiteiravimui (8~387) 66 272. GIMK (globėjų ir įtėvių mokymas ir konsultavimas) specialistės Ilona Ginko ir Ligita Chadzevičienė