Mes turime 291 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5104
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15291
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91321
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių meno mokyklos kanklininkės – respublikinio konkurso laureatės

2015 m. balandžio 1 d., trečiadienis, Nr.27 (1460)

Jono Švedo liaudies instrumentų atlikėjų konkursas – vienas iš prestižiškiausių ir svarbiausių muzikinių konkursų liaudininkams Lietuvoje. Jis rengiamas kas dvejus metus nuo 1990 m. ir vyksta trimis etapais: mokyklose, zonose ir respublikoje. Šis konkursas dar išsiskiria ir dalyvių gausa, tad patekti į jį, o juolab laimėti apdovanojimus, nėra lengva. Labai džiugu, kad Švenčionėlių meno mokyklos kanklių specialybės mokinės Greta Nalivaikaitė ir Raminta Mikštaitė respublikiniame ture tapo laureatėmis. Mergaitės buvo apdovanotos laureatų diplomais ir atminimo dovanėlėmis. Taip pat laureatėmis jos tapo ir zoniniame ture, kuriame be šių mergaičių jėgas išbandė ir Rugilė Chaleckaitė. Nors Rugilė laurų ir nenuskynė, tačiau pasirodė gerai, tad belieka dirbti ir toliau tobulėti. Juk ir konkurso tikslas išryškinti gabiausius atlikėjus, skatinti jų koncertinę veiklą, turtinti pedagogų darbo patirtį, atlikėjų repertuarą, populiarinti muzikavimą tautiniais muzikos instrumentais, pagerbti žymaus lietuvių tautinės muzikos puoselėtojo kompozitoriaus, dirigento, pedagogo Jono Švedo atminimą.

Mergaičių mokytoja Milda Matijošiūtė taip pat gyrė savo mokines už darbštumą ir norą pasiekti muzikinių aukštumų. Greta meno mokykloje mokosi 4-oje kanklių specialybės klasėje, o Raminta – 3-ioje. Tad mergaitės varžėsi skirtingose amžiaus grupėse. Pirmojoje kanklių grupėje, kurioje dalyvavo Raminta, respublikiniame ture buvo 37 kanklininkai, o antrojoje grupėje, kurioje dalyvavo Greta, - 36. Taigi konkurencija buvo didžiulė, o dalyviai susirinko iš visos Lietuvos stipriausių meno mokyklų,įveikę atranką mokyklose ir zonose. Beje, šiame konkurse Greta jau turi patirties – ji dalyvavo antrą kartą. Ir šįkart grįžo jau su laureatės diplomu.

Dalyvius vertino autoritetinga komisija, kurios pirmininkė profesorė Lina Naikelienė (LMTA Liaudies instrumentų katedros vedėja).

Įdomu, kad pastaruoju metu groti kanklėmis ateina ir berniukai. Nors iki įsigalint Lietuvoje krikščionybei, kanklėmis grodavo būtent vyrai, daugiausia žyniai, tačiau vėlesniais metais kanklės tapo tarsi vien moterišku instrumentu. Dabar situacija keičiasi, kanklėmis groja ir moterys, ir vyrai.

Jaunosios kanklininkės laureatės sakė, kad jaudinosi dalyvaudamos tokiame svarbiame konkurse, tačiau didelės baimės nejutusios ir tikėjusios savo jėgomis. Be to, mergaitės nemažai koncertuoja ir rajoniniuose renginiuose, tenka pasirodyti įvairiose auditorijose, bendruomenių renginiuose, tad su jauduliu jau pramoko susitvarkyti. Kad kanklės įdomus bei melodingas instrumentas, kuriuo galima atlikti ne tik liaudišką muziką, bet ir įvairių kompozitorių kūrinius, Švenčionėlių meno mokyklos kanklininkės taip pat ne kartą pademonstravo įvairiuose renginiuose, koncertuose ir konkursuose.

M.Matijošiūtė sakė esanti ypač dėkinga savo mokinių tėveliams, kurie stengiasi, kad jų vaikai galėtų lankyti meno mokyklą, groti, įsigyti instrumentus, išvykti į konkursus, susimokėti dalyvio mokestį. Pasiekti rezultatams reikia ir valios pastangų, ir lėšų, o vaikams – šeimos palaikymo. O gyvenantiems kaimuose vaikams neretai prireikia, kad tėveliai juos nuvežtų į meno mokyklą ar parsivežtų. Išvažiuoti į konkursus padeda ir rajono savivaldybė.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis