Mes turime 276 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3205
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21749
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69075
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vietoj atmintinės gyventojams – patarimai iš pirmų lūpų

2015 m. balandžio 11 d., šeštadienis, Nr.29 (1462)

Įsibėgėjant daugiabučių renovacijai Švenčionių rajone organizatoriai dalino gyventojams atmintines su patarimais. Dabar jau turime praktinės patirties, kuri yra daug vertingesnė. Šiandien ja su skaitytojais dalinasi jau renovuotame name gyvenantis, beje, statybų inžinierius, Aleksandras GRAŽELIS.

 

Kas turėtų paskatinti gyventojus apsispręsti dėl renovacijos?

Neišvengiama būtinybė. Pagal sovietinius standartus pastatyti daugiabučiai namai, o jų Lietuvoje - apie 24 tūkst. ir dauguma „apšepę“. Bet, svarbiausia, tokiuose pastatuose pasidarė per brangu gyventi, o teks ne tik mums, bet ir dar kelioms ateinančioms kartoms. Štai kodėl turime šiuos pastatus atnaujinti: apšiltinti sienas, stogus, pakeisti langus, duris, įstiklinti balkonus ir taip pagerinti namų šilumines savybes bei išvaizdą.

 

Kokius svarbiausius dalykus turėtų žinoti besiruošiantieji dalyvauti renovacijoje?

Pirmiausia reikia pasidomėti naująja tvarka, kuri šiuo metu galioja. Kiek žinau, iš Klimato kaitos programos skiriama 20 proc. kartu su 15 proc. JESSICA parama, tad bendra valstybės parama daugiabučio renovacijai siekia 35 proc. visos sumos. Kadangi žadama, kad vėliau parama bus mažinama, gyventojams patariu nežiopsoti. Gyventi renovuotame name ir pigiau, ir jaukiau.

Iš anksto reikėtų pasidomėti skolininkais, kurie gali tapti kliūtimi.

 

Kokie turėtų būti pirmieji praktiniai žingsniai?

Daugiabučio gyventojams reikėtų pasitarti tarpusavyje, išsiaiškinti lūkesčius ir galimybes. Į pritarimą investicijų planui negalima žiūrėti formaliai. Priešingai – reikėtų labai atidžiai išanalizuoti, ką numatoma padaryti. Mano namo investicijų planas buvo rengiamas skubotai, mes neturėjome galimybių išsakyti pageidavimų rengimo eigoje, o pritarti teko vėlgi labai skubotai – mus nuolat skubino. Po to turėjome papildomų rūpesčių, taisydami projektuotojų klaidas, nemažai vargo, kol pasiekėme tai, ko norėjome.

 

Jūsų namas kažkuo išskirtinis?

Viskas taip pat, kaip ir visuose renovuotuose namuose, išskyrus šilumos apskaitą. Ji tokia yra vienintelė iš septynių Švenčionyse renovuotų daugiabučių. Kaip specialistas galiu pasakyti, kad apšiltinto namo privalumais gyventojai galės pasinaudoti tik tinkamai sutvarkę namo šilumos punktą ir vamzdynus ir, svarbiausia, kiekviename bute įrengę šilumos reguliavimo ir apskaitos prietaisus, dėl kurių ir teko nemažai pakovoti. Mus atkalbinėjo – esą labai brangu. Suskaičiavau – išeina papildomai apie 2000 litų butui. Gyventojai pritarė.

Beje, individualią šilumos apskaitą butuose įrengti Lietuvą įpareigoja 2012 metų rudenį priimta Europos Parlamento ir Europos Tarybos direktyva dėl energijos vartojimo efektyvumo. Joje reikalaujama iki 2016 metų gruodžio 31 d. įgyvendinti vartotojams labai reikalingą dalyką – daugiabučiuose namuose įrengti individualią šilumos apskaitą.

Daugybėje atnaujintų namų didžiuosiuose miestuose jau prieš keletą metų buvo įrengtos individualios šilumos apskaitos sistemos vienvamzdėse ir dvivamzdėse šildymo sistemose, panaudojant šilumos daliklius, o Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija dar 2005 metais patvirtino šilumos šildymui paskirstymo dalikliais metodą Nr. 6.

Pasakysiu paprasčiau. Mūsų name šilumos tiekimo vamzdynai butuose buvo palikti seni, tik prie kiekvieno radiatoriaus įrengti termostatiniai ventiliai (jie yra daug kur) ir šilumos dalikliai, kurie fiksuoja radiatoriaus suvartotą šildymą sutartiniais vienetais. Pagal šiuos duomenis ir atsiskaitoma už šilumą. Labai sąžiningas būdas – kiekvienas butas moką už tiek šilumos, kiek realiai sunaudojo. Tai skatina taupyti, o mokestis gali skirtis iki kelių kartų. Be to, ši sistema apsaugo namą nuo vadinamo „peršildymo“, kai šilumininkai tiekia šilumos perteklių, kuriuo atsikratoma per atidarytus balkonus. Labai rekomenduočiau gyventojams įsirengti tokią apskaitą.

 

Bepigu buvo Jūsų namui, kai Jūs esate inžinierius...

Informacijos apie renovaciją daug, tik reikia domėtis. Dar ką norėčiau akcentuoti tiems, kurių laukia renovacija. Gerbiamieji, būtinai išsirinkite daugiabučio gyventojų atstovą, per kurį galėtumėte bendrauti su visomis namo renovacijoje dalyvaujančiomis institucijomis, teikti pasiūlymus, reikšti pretenzijas ir kt. Nors oficialiai techninę priežiūrą vykdo bendrovė, gerai, kai ji yra iš gyventojų pusės.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ