Mes turime 288 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2682
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12869
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88899
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sėkmės istorijos. I dalis: jie gali, nes jie galvoja, kad gali

2015 m. balandžio 15 d. trečiadienis, Nr.39 (1463)

Idėja galvoje ir ryžtas širdyje – stereotipus griaunantis derinys. Būtent tokie žodžiai, ko gero, labiausiai tinka apibūdinti mažame Švenčionėlių miestelyje veikiančius sporto ir aktyvaus judėjimo užsiėmimus. Nors mūsų pasaulyje vyrauja stereotipas, kad didžiausi laimėjimai, pasiekimai ir didžiausios galimybės atsiveria tik svajonių išsipildymo šalimis vadinamuose didmiesčiuose, visada yra išimčių. Viena iš jų 5-ąjį sezoną skaičiuojantis karatė klubas. Pasiekti rezultatai džiugina tiek vadovus, tiek tėvelius, tiek pačius vaikus, iš kurių karatistai iškovoja prizines vietas karatė turnyruose ir keičia diržus nuo balto iki juodo, vieną po kito. Mes dažnai aptarinėjame tuos, kurie įeina vadinamąsias „šlovės duris“, bet retai kalbame apie tuos, kurie jiems jas atveria. Treneriai ir vadovai neretai lieka užkulisiuose, o jų sėkmės istorijos taip ir neišvysta dienos šviesos. Todėl šiame straipsnyje tribūna skirta jiems ir šiandien ant jos stovi karate instruktorius Donatas Šalna.

Donatas Šalna nuo vaikystės pasižymėjo stipria valia, drąsa ir užsispyrimu, nepavaldžiu laiko tėkmei. Juk šio vyro sportinis stažas yra net 27 metai. Donatas yra gavęs socialinių mokslų bakalaurą ir kūno kultūros magistrą. Jis yra vyresnysis specialistas, sveikatingumo ir sporto klubo „Švenčionėliai“ prezidentas, treneris, karatė instruktorius, Lietuvos fudokan asociacijos valdybos narys. Nors vyro veikla neapsiriboja viena sfera, pats D.Šalna yra kuklus ir didelių laurų sau neprisiima. „Sportinių pasiekimų aš neturiu, šiaip yra pora medalių ir diplomų“,- šypsosi jis. Nors šiuo metu laikraščių antraštės mirga nuo Švenčionėlių karatistų pasiekimų, straipsnio herojus savo karjerą pradėjo ne nuo karatė verslo. Pankrationu, futbolu ir rankiniu domėjęsis pašnekovas, iniciatyvą ir aistrą sportui parodė dar prieš 12 metų: „Baigęs mokslus ir persikėlęs į Švenčionėlius, supratau, kad sąlygos sportui jau nebėra tokios geros, kokios buvo mano jaunystėje. Teko sukurti geresnes“. Štai taip paprastai jis papasakoja sporto salės Švenčionėlių kultūros centre atsiradimo istoriją. Salės, kurioje gimsta nauji tikslai, siekiai, ir kurioje įvairių amžiaus grupių žmonės atranda judėjimo džiaugsmą, kuris ne tik priverčia transformuotis kūną, bet ir išugdo dvasią ir atgaivina sielą.

Kalbėdamas apie karatė, pašnekovas pabrėžia, jog didžiausias įkvėpimas, paskatinęs jį imtis iniciatyvos, buvo jo sūnus. Jo teigimu, mūsų miestelyje tiesiog nebuvo kur leisti hiperaktyvaus vaiko. Tuo metu rytų kovos menai pasirodė puiki alternatyva meno mokyklai. Pirmąją karatė treniruotę vedė vienas geriausių šio sporto specialistų Lietuvoje Rytis Bublevičius. Lengva nuspėti, jog daugelis netikėjo šių treniruočių sėkme ir iš anksto jas „nurašė“. Dabar tie, kurie taip padarė turėtų „nusigraužti nagus“, nes po 5 metų rezultatai kalba patys už save: „Mes atėjom ne vienai dienai ir, manau, tai jau įrodėme“, - šypsosi D.Šalna. Treneris neslepia, kad visa tai, kuo jis užsiima, nėra milžiniškas pajamas teikiantis verslas, o labiau hobis. Nepaisant to, Donatas negaili savo laiko ir sveikatos bei jaučia moralinį pasitenkinimą pagelbėdamas žmonėms. Vyras didžiuojasi, kad yra ne tik treneris, bet ir tėtis. Paprašytas įvardinti geriausius momentus, Donatas pasirinko ne pergalę kovos ringe ar medalių įteikimą, stovint ant pakylos, bet akimirką, kai gimsta vaikai. Su šypsena ir meile tėvystės rūpesčiais besidalinantis D.Šalna šiais metais iškovojo juodą karatė diržą, gali pasigirti puikia fizine forma ir sėkmingai tęsia sportinę karjerą.

Taigi belieka jam palinkėti sėkmės, kantrybės ir stiprybės siekiant tolimesnių tikslų ir vykdant progresą nedidelėje, bet darbščioje mūsų bendruomenėje. Daugiau tokių pergalių, tokių drąsių ir gabių žmonių, nebijančių parodyti savo potencialo ir įkvėpti visuomenei gyvybės.

Laura GAIDAMAVIČIŪTĖ

 
Reklaminis skydelis