Mes turime 221 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4483
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21825
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65808
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pokyčiai ir paradoksai naujoje taryboje

2015 m. balandžio 18 d. šeštadienis, Nr.40 (1464)

Šeštadienį – pirmasis naujai išrinktos rajono savivaldybės tarybos posėdis. Intrigos neliko po tiesioginių mero rinkimų. Meru išrinktas 30-metis Rimantas Klipčius, pirmajame rinkimų ture ryškiai atsilikęs nuo Darbo partijos kandidato, ilgamečio mero Vytauto Vigelio. Antrajame ture suveikė pirmasis paradoksas – kandidatų pozicijos kardinaliai pasikeitė ir 5 proc. persvara (tai sudaro apie 600 balsų) laimėjo liberalas Rimantas Klipčius. Priežasčių ilgai ieškoti netenka – R.Klipčiaus rinkėjai antrajame ture vėl aktyviai balsavo, tuo tarpu ne vienas V.Vigelio rinkėjas sakė, kad nėjo balsuoti, nes buvo įsitikinęs, kad V.Vigelis ir taip laimės. Šiandieną tai jau nebe svarbu. Naujojo mero, ir taip slegiamo didžiulių asmeninių skolų, pečius užguls nelengva našta – viso rajono rūpesčiai ir dideli pažadai rinkėjams.

Toliau kalbėsime tik apie rajono tarybą. Didelių pokyčių, kuriais taip viliojo rinkėjus atėjusieji į valdžią liberalai, vargu ar bus. Naujasis meras socialiniuose tinkluose jau pranešė savo gerbėjams: „Stebuklų nebus“. Jeigu Rimas Klipčius (mero tėvas) prieš pat mero rinkimų antrąjį turą rinkėjams nemelavo, turėtų pasitraukti iš tarybos ir užleisti vietą jaunimui. Bent jau taip žadėjo – atsisakyti tarybos nario mandato, eiti žvejoti ir džiaugtis anūkais. Tai ir bus, ko gero, didžiausias pokytis.

Dauguma tarybos narių - tie patys vardai ir veidai, tik kitose pozicijose. Kaip proletarų giesmėje - „kas buvo niekuo, tapo viskuo“... Beveik 20 metų išsėdėję opozicijoje, liberalai gavo valdžią. Tarp gyventojų jau po rinkimų pasigirdo nuostabos banga: „Kaip? Juk su kuo pakalbi - dauguma balsavo tikrai ne už Klipčių“. Taip iš tikrųjų ir yra, bet prie valdžios priėjo ne tie, už kuriuos balsavo dauguma. Valdžia atitenka partijai,  gavusiai gerokai mažiau rinkėjų balsų už kitas partijas, Lietuvos laisvės sąjungai, kurios kaip atstovas rajone yra žinomas Klipčius.

Skaičiai rodo, kad  rinkimų nugalėtoja tapo daugiausiai balsų gavusi Darbo partija – 4292 balsai, jie suteikia 8 mandatus. Prezidentas po Seimo rinkimų paprastai rinkimų laimėtojai paveda formuoti vyriausybę. Rajonuose kol kas - politinės džiunglės ir negalioja jokios ideologijos, etiketas ir pan. Čia dėl valdžios ir postų gali kas tik su kuo nori, jeigu nepaiso politinio padorumo ir asmeninio orumo. Taip nutiko ir pas mus. Dar kartą pabrėžiu, kad kalbama tik apie tarybą, tiesiogiai išrinkto mero tai neliečia. Po priesaikos jis turi būti lygus ir teisingas visoms partijoms.

Antri pagal balsų skaičių yra lenkai – už juos balsavo 2363 rinkėjai, tad jiems atiteko 5 mandatai. Po pirmojo rinkimų turo jie karštai palaikė V.Vigelio kandidatūrą, o Antonij Jundo piktinosi, kad ūkininkai Klipčiai prasiskolinę, nemoka ūkininkauti, o nori rajoną valdyti. Beje, ši partija siekia administracijos direktoriaus posto.

Treti pagal balsų skaičių – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, labai nedaug atsilikę nuo lenkų ir gavę 2182 balsus.

Ir tik 4 vietoje eina Lietuvos laisvės sąjunga, surinkusi 1985 balsus ir turėjusi 4 mandatus, o penktą mandatą partijai pelnė meru išrinktas Rimantas Klipčius. Atsisakius mandato Rimui Klipčiui (tėvui), partiją turbūt pradėtų vadinti tikruoju pavadinimu. Be to, na labai jau keblu, kai kaskart yra pavojus supainioti tėvą su sūnumi.

5 vietoje Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis su labai kukliu balsų skaičiumi – tik 897 ir 2 mandatai. Jo atstovas Kęstutis Trapikas po 20 metų tikriausiai grįš į savivaldybę, tik į žemesnes – mero pavaduotojo pareigas. Beje, pasibaigusioje kadencijoje jis su Klipčiais buvo vienoje partijoje – Laisvės sąjungoje, o prieš pat rinkimus „migravo“ į Liberalų sąjūdį.

6 vietoje pagal balsų skaičių Lietuvos socialdemokratų partija ir vienintelis jos atstovas, bet balsų skaičiumi nedaug atsiliekantis nuo Liberalų sąjūdžio – 757 balsai.

Į naują tarybą išrinkti tik 6 visiškai nauji nariai.

 

Pirmumo balsai rodo, kiek rinkėjų nori matyti taryboje konkretų asmenį kaip savo atstovą. Jie taip pat pasiskirstė labai įdomiai ir visiškai priešingai galutiniams visų politinių kovų rezultatams.

Meru išrinktas Rimantas Klipčius tarybų rinkimuose gavo dvigubai mažiau pirmumo balsų (1128) negu Vytautas Vigelis (2227).

Darbo partijos 8 numeriu į tarybą patekęs Darius Velička gavo daugiau pirmumo balsų (506) negu Liberalų sąjūdžio lyderis Kęstutis Trapikas (460), pretendentas užimti mero pavaduotojo vietą.

Balandžio 18 d. pirmojo tarybos posėdžio metu prisieks meras ir naujoji taryba, prasidės nauja kadencija. Belieka laukti žadėtųjų pokyčių, proveržių, daug gerai apmokamų darbo vietų, pigių, o gal ir nemokamų paslaugų, grįžtančio į rajoną jaunimo antplūdžio ir... (toliau žiūrėkite liberalų rinkimų pažadus)

Irena PAULIUKEVIČIENĖ