Mes turime 257 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1210
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17411
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93441
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ir gamtai, ir žmogui

2015 m. balandžio 18 d. šeštadienis, Nr.40 (1464)

Pavasaris yra nuostabus metas... Ne tik švelnesniu ir maloniai bundančia gamta kvepiančiu vėjeliu, meiliau glostančiais saulės spinduliais, erdvėje susipynusiais paukščių giesmių akordais, bet ir ilgo laukimo išsipildymu, kai viskas aplinkui atrodo nauja ir tyra... Pavasaris, kviesdamas prisiminti mažą dygstančio daigo stebuklą, įduoda žmogui įrankius ir skatina pradėti lauko darbus. Ir visai nesvarbu, ar tai platūs juodi arimai, ar tik nedidelė lysvelė sode, gera ir jauku prisiliesti prie žemės ir tapti gyvybės kūrėju. Ir įsiklauso žmogus į gamtą, išgirsta virpantį vieversio čiulbėjimą, švelnų musinukių cypsėjimą, muzikalų varnėnų čirpavimą. Ir kyla rankos geriems ir prasmingiems darbams. Ir medžiai aplinkui pasipuošia medinėmis dėžutėmis, kuriose prieglobstį randa ne vienas sparnuotas giesmininkas.

2015 m. balandžio 13 d. Sirvėtos regioninio parko lankytojų centre susirinko didelis būrys mažųjų gamtos mylėtojų, kurie kartu su tėveliais kovo mėnesį dalyvavo konkurse „Inkilas – meno kūrinys“. Nors konkurso tikslas buvo sukurti dekoratyvų, spalvingą, išsiskiriantį iš aplinkos inkilą, papuošiantį kadaise Šventos dvaro teritorijoje augusio ąžuolo stuobrį, tačiau labai nudžiugino ir paprastų, praktiškų lentinių bei uoksinių inkilų, puikiai tinkančių paukščiams, gausa.

Padovanoti paukščiams namų ir kažkada Šventos kaime augusio ąžuolo kamieną papuošti inkilais vaikai su pradinio ugdymo vyr. mokytoja Nijole Vaitkuviene atvyko iš Švenčionių pradinės mokyklos. Renginio metu buvo apdovanoti originaliausių inkilų autoriai. Pirmoji vieta atiteko 2 c klasės moksleivei Aistei Miloševičiūtei už dailų uoksinį beržo inkilėlį. Antrąją vietą užėmė priešmokyklinio ugdymo grupės moksleivė Austėja Kugeliūnaitė, o trečiąją – 2 a klasės mokinys Lukas Džiaukštas. Už prasmingą veiklą, kūrybiškumą ir dėmesį gamtai pradinukams buvo įteiktos padėkos ir atminimo dovanėlės.

Lankytojų centro darbuotojai vaikams papasakojo apie paukščių gyvenimą skirtingais metų laikais, paaiškino kodėl reikia kelti inkilus, kaip teisingai juos pagaminti ir pritaikyti uoksuose gyvenantiems paukščiams. Juk ten, kur trūksta drevėtų medžių, ypač soduose, parkuose ar jauname miške, inkilai gali tapti vienintele paukščių perėjimo vieta. Gaminant inkilą reikėtų pagalvoti apie tai, kur ir kaip jis bus pakabintas. Inkilo jokiu būdu negalima prie medžio rišti viela. Geriausia prie jo pritaisyti standžios vielos kablį ir nedarant medžiui žalos inkilą kabinti ant šakos.

Po oficialios dalies ir apdovanojimų pradinukai, apsikabinę inkilėlius, pasileido link Šventos dvaro tvenkinio, kur rymo seno ąžuolo stuobrys. Jį jau puošia praėjusiais metais vykusio inkilų konkurso dalyvių darbai. Čia vietą rado ir šių metų kūriniai. O praktiški, natūralios medžio spalvos inkilai keliaus į Šventos mišką ir taps puikiais namais ne vienam sparnuočiui.

Tatjana IVANOVA

 
Reklaminis skydelis