Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2250
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12437
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88467
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tarptautinės veterinarijos dienos išvakarėse – atvirų durų diena

2015 m. balandžio 22 d. trečiadienis, Nr.41 (1465)

Pasaulinė veterinarijos gydytojų asociacija 2000 m. balandžio paskutinį šeštadienį paskelbė Tarptautine veterinarijos diena. Ši diena savotiškai simbolizuoja su veterinarija susijusių profesijų svarbą ir reikalingumą.

Veterinaras – tai gydytojas, besirūpinantis gyvūnų priežiūra ir sveikata, diagnozuojantis ligas, gydantis, vakcinuojantis ir t.t. O su kokiomis nuotaikomis savo profesinę šventę – Tarptautinę veterinarijos dieną – sutinka Švenčionių rajono Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba? Apie tai ir kalbėjausi su šios tarnybos viršininku Gediminu ADOMAVIČIUMI.

- Pirmiausia gal pakalbėkime apie džiuginančius dalykus. Kadangi mūsų rajone veterinarijos srityje dirbančių žmonių amžiaus vidurkis ganėtinai aukštas, tai džiugina tas faktas, kad į rajoną sugrįžta mokslus baigę jauni veterinarijos gydytojai. Štai į gimtąjį rajoną sugrįžo švenčioniškė Rasa Grigaitė ir atidarė Švenčionėliuose smulkių gyvūnų kliniką. Dabar turime dvi smulkių gyvūnų klinikas Pabradėje ir vieną Švenčionėliuose. Jei dar Švenčionių mieste atsidarytų, būtų visai šaunu, nes paslaugos naminiams gyvūnams tikrai reikalingos, o tiek šunų, tiek katinų juk daugiausia augina miestų gyventojai. Ir jei paslauga kuo arčiau namų, tuo geriau. Juolab, kad artėja toks laikas, kai namuose auginami šunys, katinai ir šeškai turės būti registruojami. Kiekvienas gyvūnas ne tik dokumentą gaus, bet ir bus „čipuojamas“. Antras svarbus faktas, kad pavyko pažaboti, nors ir drastiškomis priemonėmis, afrikinį kiaulių marą ūkinių gyvūnų laikymo vietose. Džiugina ir kai kurių naminių gyvūnų daugėjimas. Štai avių padaugėjo 476, galvijų – 160, ožkų – 65.

- O ką paminėtumėte neigiamo?

- Norėčiau vėl prisiminti afrikinį kiaulių marą. Vykdant griežtus įsakymus smulkūs kiaulių augintojai neteko galimybės laikyti kiaules. Taip, leidžiama kiaules auginti tiems, kas jų turi virš 100, o tokių laikytojų Švenčionių rajone, išskyrus „Vėjinės“ kompleksą, nėra. Reikia pripažinti, kad draudimas laikyti kiaules smulkiems augintojams – didelis smūgis ūkininkams, plėtojantiems šią gyvulininkystės šaką. Taip, tie, kurie įvykdė visus reikalavimus ir paskerdė kiaules laiku, gavo kompensacijas, bet tai juk vienkartinė išmoka. Neramina tas faktas, kad afrikinis kiaulių maras dar niekur nedingo iš laukinės faunos. Štai nuo metų pradžios iš 45 sumedžiotų šernų, 4 buvo užsikrėtę AKM. Dėl AKM pavojaus sumažėjo apie 500 kiaulių. Žinoma, gaila, kad mažėja arklių, sumažėjo 5. Jų jau ir taip ne kas liko.

- Kaip paminėsite Tarptautinę veterinarijos dieną?

- Svarbiausia norėčiau atkreipti dėmesį, kad penktadienį, balandžio 24 dieną, nuo 13 iki 15 valandos rengiame atvirų durų dieną rajono mokyklų abiturientams. Gal po apsilankymo Švenčionių VMVT administracijoje, adresu: Kelininkų g. 4, Švenčionys, Pabradės smulkių gyvūnų gydykloje (Vilniaus g. 37) ar Švenčionėlių smulkių gyvūnų gydykloje (Žilvičių g. 14) atsiras norinčių studijuoti veterinariją, nes veterinaro profesija reikalinga ir garbinga, o visiems veterinarijos gydytojams ir kitiems specialistams, dirbantiems šioje srityje, tarptautinės veterinarijos dienos proga linkiu sveikatos, ištvermės, kad visuose darbuose Jus lydėtų pripažinimas, sėkmė ir kantrybė, - baigdamas pokalbį sakė Švenčionių VMVT viršininkas Gediminas Adomavičius.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis