Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5886
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19746
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92103
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Renovacija: kad skolininkai netaptų neįveikiama kliūtimi

2015 m. balandžio 25 d. šeštadienis, Nr.42 (1466)

Daugiabučio gyventojams dėl renovacijos ir taip susitarti nelengva. Vieni – už, kiti – prieš, dalis abejoja. Galiausiai pasiekus gyventojų sutarimą, pergalę švęsti dar anksti. Gali paaiškėti nemaloni staigmena - bankas neskolina! Neįveikiamu ledkalniu gali tapti gyventojų skolos, jeigu jomis nepasirūpinta iš anksto. Ką daryti, kad to neįvyktų?

 

Skolininkams bankai neskolina

Bankai griežtai laikosi savo reikalavimų: jeigu daugiabučiame name yra daugiau kaip 10 proc. skolininkų, o kiekvieno šių butų skolos yra didesnės negu po 200 eurų, renovacijos nekredituoja. Tuo tarpu yra atvejų, kai buto skola siekia 3000-4000 eurų.

Sumažinti skolas per trumpą laiką sudėtinga, todėl susidūrusiems su šia problema patariama neatidėlioti jos paskutinei dienai. „Yra daug tvarkingų daugiabučių be skolų, kituose šią problemą pavyko išspręsti aktyviai dalyvaujant gyventojams. Bet abiejuose miestuose: tiek Švenčionyse, tiek Švenčionėliuose, į II renovacijos etapą po vieną daugiabutį nepateko vien dėl skolų. Kadangi viskas vyko labai sparčiai, terminai buvo maži, per trumpą laiką skolų sumažinti nepavyko, nors išbandėme įvairias priemones“, - dalinasi patirtimi Švenčionių ir Švenčionėlių miestuose daugiabučių administratoriumi paskirtos UAB „Švenčionių švara“ atstovė Jelena Čalkina. – „Tikimasi, kad šie daugiabučiai susitvarkys ir bus renovuoti naujajame etape, nes dauguma gyventojų labai to nori. Kartu tai pamoka kitiems daugiabučiams – reikia ruoštis iš anksto, kad nepritrūktų laiko, gyventojai patys turi aktyviai domėtis padėtimi ir dalyvauti sprendžiant problemą.

 

Ką daryti su skolininkais?

Į šį klausimą vienareikšmio atsakymo nėra. Galima kreiptis į teismą, į skolų išieškojimo bendroves, bet tai užtrunka, o išieškoti ne visada yra iš ko – nėra turto. Rajono savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Vygandas Kastanauskas sako, kad kur kas veiksmingiau patiems gyventojams kalbėtis su skolininkais ir drauge ieškoti išeities. Kaimynai turėtų įtikinti skolininkus, kad šie ieškotų galimybių sumažinti skolas, nes priešingu atveju jie labai nuskriaudžia visus namo gyventojus, užkirsdami kelią atnaujinti būstą su valstybės parama.

„Galbūt net gali būti svarstomi variantai siūlant parduoti butą, drauge ieškoti pirkėjo, kuris greitai sumokėtų skolas, - pataria teisininkas. Tiesa, šios priemonės įmanomos tik tuo atveju, jeigu skolininkas yra atviras, leidžiasi aptarti šią problemą. Paradoksas – nors visas namas gali tapti kelių asmenų įkaitais, skolos yra konfidenciali informacija. Prie problemos sprendimo galėtų prisidėti paslaugų teikėjai, neleisdami gyventojams taip labai įklimpti į skolas, nes patys nuo to kenčia“, - galimus sprendimus vardijo V. Kastanauskas

Susiduriantys su daugiabučių skolininkais prognozuoja, kad ateityje ši problema gali tapti dar aktualesnė. Nors namai renovacijai buvo atrenkami pagal „kiaurumo“ kriterijų, pirmieji renovuoti tie, kurių gyventojai rodė iniciatyvą, buvo aktyvūs, turėjo mažiau skolininkų arba jų nė nebuvo.

Likusiuose daugiabučiuose problemų gali būti daugiau, todėl, norint jas išspręsti, reikia tuo rūpintis iš anksto. Labai vertingas statybų inžinieriaus švenčioniškio Aleksandro Graželio patarimas - kuo greičiau, dar iki namo įtraukimo į renovuojamų sąrašą, patiems gyventojams pasidomėti, ar nėra name didelių skolų, daryti poveikį skolininkams. Pasak jo, tai veiksminga.

 

Naudingi patarimai skolininkams:

- Didžiausia paskata grąžinti skolas - mažas pajamas gaunantiems asmenims, turintiems teisę į kompensaciją už šildymą, valstybė dengia 100 proc. renovacijos išlaidų.

- Butą nerenovuotame name sunkiai besiverčiantiems gyventojams išlaikyti sunku, o žiemos metu – net ir nepakeliama. Atnaujinus pastatą, buto šildymo išlaidos sumažėja 2-3 kartus.

- Jeigu gyventojo bendra skolų suma tokia didelė, kad asmuo nepajėgia jos visos padengti iškarto, būtina kreiptis paslaugos tiekėją, kuriam gyventojas yra skolingas, ir išprašyti sudaryti abiem pusėms priimtiną skolos grąžinimo grafiką.

- Bankai į bendrą skolos sumą įskaičiuoja ne tik laiku nesumokėtus mokesčius už šildymą, karštą vandenį bei kitas komunalines paslaugas, bet ir pradelstus mokėjimus mobilaus ar fiksuoto telefono ryšio, interneto, televizijos paslaugas tiekiančioms bendrovėms, kredito ar lizingo įmonėms.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis