Mes turime 276 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2206
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20750
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68076
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Padėka buvusiai valdžiai, trapi dauguma ir labai trumpa euforija

2015 m. balandžio 25 d. šeštadienis, Nr.42 (1466)

Pirmasis posėdis – be seniūnų ir vedėjų

Trečiadienį jau rašėme, kad balandžio 18 d., šeštadienį, vykęs pirmasis naujai išrinktos tarybos posėdis pasižymėjo keliais neįprastais bruožais. Dar iki posėdžio sklandžiusios kalbos, kad tokios mero inauguracijos dar nėra buvę, tam tikra prasme pasitvirtino – nebuvo seniūnų, skyrių vedėjų, įstaigų vadovų. Salę užpildė naujųjų valdančiųjų gerbėjai ir artimieji, daugelis su gėlėmis, tad posėdis labiau priminė giminių šventę, o naujajam merui net prireikė, kaip jis sakė, „pagelbėti su gėlėmis“. Salėje buvo daug jaunimo, daugiausia iš Vilniaus, kur gyvena ir naujojo mero šeima.

Po tarybos narių ir mero priesaikos ceremonijos savo pirmąjį posėdį naujasis meras pradėjo nuo padėkos vos ne dvidešimt metų šiose pareigose dirbusiam Vytautui Vigeliui už jo darbus rajonui.  Dabar jau tarybos narys Vytautas Vigelis savo ruožtu palinkėjo naujajam merui sėkmės ir pažadėjo padėti.

Naujasis meras padėkojo už darbą ir kadenciją baigusioms mero pavaduotojai Rajai Krupeninai (dirbo 8 metus) bei administracijos direktorei Vidai Rastenienei, dirbusiai daugiau kaip 20 metų.

 

Melas ir… priesaika

Sklandžioje ir kultūringoje valdžių kaitoje rinkėjams šaukštu deguto tapo Rimo Klipčiaus (mero tėvo) melas. Visi prisimena, kad Rimas Klipčius prieš mero rinkimų antrąjį turą netikėtai visam rajonui pareiškimu „Po 20 metų – mandato perdavimas jaunesnei kartai“ apsiskelbė atsisakantis tarybos nario mandato, užleidžiantis vietą jaunimui. Gerai žinantys Rimą Klipčių jo pažadais nepatikėjo, bet buvo nemažai ir tokių, kurie lengvai nurijo šį masalą, galimai buvusį naudingą sūnui siekiant valdžios. Nemažai gyventojų Rimą Klipčių vertina nepalankiai, ir jo pažadas pasitraukti galėjo rinkėjus sužavėti.

Deja, patiklieji pasijuto apgauti, ir vėl išgirdę Rimą Klipčių tariant kiekvieną kadenciją tarybos narių duodamos priesaikos žodžius: „...Ir tepadeda man Dievas“...

Prieš rinkimus prašęs oponentų „netrukdyti sūnui savarankiškai eiti savo politiko keliu“, tėvas R.Klipčius pats to padaryti nesugebėjo – neišlaisvino s9ūnaus nuo savo šleifo. Dėl panašių vardų juos net sunku atskirti, kaskart reikia patikslinti kuris.

 

K.Trapikas: „Euforija trunka 34 sekundes“

Mero pavaduotoju 13 balsų (liberalų, lenkų ir 1 socialdemokrato) išrinktas Kęstutis Trapikas posėdyje tiek ir tepasakė. Pasak jo, euforija trumpalaikė, o toliau prasideda darbas. Ir jis puikiai supranta, kad pačiam dirbti – tai ne kitus kritikuoti, ką galėjo su pasimėgavimu daryti du dešimtmečius.

Kęstučiui Trapikui, beveik prieš 20 metų trumpai buvusiam rajono meru, būtų buvę gražu jau nesiekti vicemero posto, o užleisti valdžią išties jaunimo komandai. Meras jaunas, į administracijos direktoriaus pareigas ruošiamas Andrius Šarėjus – jaunas, galėjo būti jaunas ir vicemeras Kęstutis Savickas. Beje, tai būtų sąžininga – Liberalų sąjūdžio Švenčionių skyriaus pirmininkas yra K.Savickas, o K.Trapikas šios partijos sąraše prisiglaudė prieš pat rinkimus, kai jo nepriėmė kiti liberalai – Klipčiaus vadovaujami.

Administracijos direktoriaus pareigas laikinai pavesta eiti Andriui Šarėjui, lenkų rinkimų akcijos atstovui.

 

Nežino finansinės padėties

Naujasis meras Rimantas Klipčius elgiasi santūriai, kalba lakoniškai – pokyčius žada, bet nieko konkrečiai neįvardija. Jis pirmiausia ruošiasi susipažinti su rajono finansine situacija. Tai stebina. Rimantas Klipčius ketverius metus buvo rajono tarybos narys, priklausė Biudžeto, finansų ir ekonomikos komitetui,tad finansinė padėtis jam turėtų būti gerai žinoma. Be to, jis buvo Kontrolės komiteto pirmininkas. Buvo ne tik galimybės, bet ir pareiga domėtis viskuo, ypač finansine padėtimi.

 

Koalicija – lyg gulbė, vėžys ir lydeka

Rajoną valdys dviejų partijų liberalai, lenkai ir 1 socialdemokratas. Politiškai sunkiai paaiškinamas darinys, bet sudaro 13 balsų, trapią dauguma su 1 balso persvara. Ši koalicija priešinga šalies koalicijai. Šalyje Darbo partija ir socialdemokratai sudaro valdančiąją koaliciją, o rajone vienintelis socialdemokratas prisijungė prie liberalų, kur pirmuoju smuiku griežia Zuoko liberalai.

Kad būtų paprasčiau, ir kitus liberalus vadinsime liaudiškai – Masiulio liberalai, kurie labai artimi konservatoriams. Matyt, rajone jiems ir atiteko konservatorių, negavusių nė vieno mandato, balsai. Laimėjęs Vilniaus mero postą, Masiulio partijos liberalas Remigijus Šimašius iš karto pareiškė, kad niekada nepriims į koaliciją Zuoko partijos ir Tomaševskio lenkų. Tuo tarpu rajone viskas priešingai. Nors skyriaus pirmininkas yra Zbignev Jedinskij, po rinkimų kitas lenkas – Antonij Jundo išplatino keistoką pareiškimą ir prisijungė prie liberalų. Antonij Jundo prisipažino, kad visus aštuonerius metus, būdamas valdančiojoje koalicijoje, tarnavo, pasak jo, kažkokiai grupei. Baisu – tiek metų blogai darė ir tylėjo! Vargšai apgauti ir nuvilti jo rinkėjai to nepareikš, jog tarnavo „kažkokiai grupei“?

 

Opozicija neleis atsipūsti

Opozicijoje liko Darbo partija – 8 tarybos nariai, ir Valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 4 tarybos nariai, nors kol kas abi partijos veikia savarankiškai. Pirmą kartą susidarė tokia stipri opozicija. Joje visi buvę pagrindiniai rajono vadovai: meras, mero pavaduotoja, administracijos direktorė. Šioje komandoje ir žinomas Lietuvos teisininkas, rajono garbės pilietis Konstantas Ramelis.

 

Rajono savivaldybės taryba

Darbo partija: Vytautas Bulka, Violeta Čepukova, Raja Krupenina, Jolanta Olechnovič, Konstantas Ramelis (nepartinis), Darius Velička (nepartinis), Vytautas Vigelis, Bronislovas Vilimas.

Lietuvos laisvės sąjunga: Janina Deveikienė, Valdemaras Kasperovičius, Rimantas Klipčius, Rimas Klipčius, Zenonas Zenkevičius.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso „Valdemaro Tomaševskio blokas“: Irena Beinar, Vladislav Jedinskij, Antonij Jundo, Vaclav Vilkoit, Tatjana Višnevskaja.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga: Vaclav Gabrinovič, Romualdas Pauliukevičius, Vida Rastenienė, Vytautas Rastenis.

LR  liberalų sąjūdis: Kęstutis Savickas, Kęstutis Trapikas.

Lietuvos socialdemokratų partija: Audrius Karvelis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ