Mes turime 316 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4783
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14970
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91000
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Banko paslaugos renovacijai

2015 m. gegžės 9 d. šeštadienis, Nr.45 (1469)

Joks darbas, taip pat ir renovacija, nevyks be pinigų. Todėl administratorius – mūsų rajone juo paskirta UAB  „Švenčionių švara“ - renovuoti pasirengusio daugiabučio gyventojų vardu bankui pateikia paraišką kreditui gauti. Apie šia procedūrą, sąlygas ir atsakomybę kalbamės su  UAB „Švenčionių švara“ specialiste Jelena ČALKINA.

 

Kas  administruoja būsto renovacijos paskolą?

Dėl paskolos į banką gyventojų vardu kreipiasi ir visus formalumus sutvarko administratorius. Paskirtasis administratorius administruoja paskolos grąžinimą,  o už paskolos dalies, tenkančios atitinkamam butui, grąžinimą atsakingas kiekvieno būsto savininkas. Praktiškai tai atrodo taip. Pradėję grąžinti paskolą, gyventojai, be sąskaitų už šildymą, gaus atskiras sąskaitas, pagal kurias perves nurodytą sumą į specialią kaupiamąją sąskaitą, iš kurios administratorius atsiskaitys su banku.

Buto savininkas privalo laiku sumokėti įmokas už atliktus renovavimo darbus. Administratoriai už gyventojų neatsiskaitymą ir vėlavimus iš savo lėšų nemokės nei baudų, nei delspinigių. Baudas už pradelstus mokėjimus turėtų sumokėti naudos gavėjas, t. y. buto ar kitų patalpų savininkas. Tačiau administratorius yra atsakingas už įmokų, delspinigių ir kitų mokėjimų surinkimą iš buto ar kitų patalpų savininkų.

Norėčiau pabrėžti, kad gyventojai privalo grąžinti tik tą dalį paskolos, kuri yra suteikta konkrečiai jiems. Už kaimynus,  kurie nevykdo savo įsipareigojimų, tikrai nereikės nei grąžinti paskolos, nei mokėti palūkanų.

 

Kokias paskolos sąlygas kelia bankas? Ar paskolos grąžinimas netaps našta gyventojams?

To negali būti, nes renovuotame name šildymas atpinga apytikriai perpus. Paskola su palūkanomis išdalijama 20 metų laikotarpyje. Kiekvieną mėnesį mokama šildymo ir paskolos grąžinimo suma negali būti didesnė, negu buvo tuo laikotarpiu iki renovacijos.

Būsto renovacijai teikiama lengvatinė paskola su 3 procentų fiksuotomis palūkanomis, kurių dydis negalės kisti visą paskolos laikotarpį. Tai garantuojama JESSICA iniciatyva.

 

Nuo kada prasideda paskolos grąžinimas?

Mūsų sutartyje su banku numatytas paskolos grąžinimo atidėjimas - 30 mėnesių, tad grąžinimas prasidės tik nuo 2017 metų vasario mėn.

 

Ar galima grąžinti paskolą anksčiau nei numatyta sutartyje?

Lengvatinis kreditas ar jo dalis gali būti grąžinti anksčiau nustatyto laiko kreditavimo sutartyje nustatyta tvarka. Grąžinusiems anksčiau, palūkanos už grąžintą dalį nebus skaičiuojamos. Taip pat nebus taikomas išankstinio kredito grąžinimo mokestis.

Gyventojai taip pat galės parduoti būstą, nebaigę grąžinti paskolos bankui.

 

Ar už renovaciją bus mokama tik šildymo sezono metu, ar visus metus?

Kredito įmokos bus mokamos kiekvieną mėnesį.

 

Kada bankas gali atsisakyti suteikti paskolą?

Bankai atsisako suteikti kreditus tiems daugiabučiams, kuriuose yra daugiau nei 10 procentų įsiskolinusių butų. Skolininkais laikomi tie gyventojai, kurie už visas  komunalines paslaugas (ne tik šildymo)  yra skolingi daugiau nei 200 eurų. Todėl norėčiau atkreipti galvojančių apie renovaciją gyventojų dėmesį – reikia šią problemą spręsti kuo anksčiau. Taip pat patartina, kad renovacijai pritarusių būtų ne 50 proc. plius 1, kaip reikalauja įstatymas, o 60 proc. - toks banko reikalavimas.

 

P.S. Apie socialiai remtinų asmenų kreditavimą bus atskira publikacija.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis