Mes turime 369 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4602
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20803
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96833
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Valdžia (liberalai ir lenkai) dalinasi postus: patirtis ir kompetencija tapo antareilės

2015 m. gegžės 9 d. šeštadienis, Nr.45 (1469)

Įregistruotos frakcijos

Balandžio 30 d. vykusiame rajono tarybos posėdyje registravosi trys frakcijos. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija: Vytautas Rastenis (seniūnas), Vida Rastenienė, Vaclav Gabrinovič, Romualdas Pauliukevičius. Darbo partijos frakcija: Vytautas Vigelis (seniūnas), Vytautas Bulka, Violeta Čepukova, Raja Krupenina. Leiboristų frakcija: Darius Velička (seniūnas), Konstantas Ramelis, Jolanta Olechnovič, Bronislovas Vilimas. Pirmajame tarybos posėdyje Darbo partija registravosi opozicija. Opozicijos lyderis Vytautas Vigelis šiame posėdyje pateikė pagal įstatymą opozicijai priklausančių pirmininkų kandidatūras. Ypač svarbaus ir turinčio didelius įgaliojimus Kontrolės komiteto pirmininku siūlomas Konstantas Ramelis, Etikos komisijos pirmininke – Violeta Čepukova. Valstiečiai pareiškė esą nepriklausomi. Praėjusioje kadencijoje Kontrolės komiteto pirmininku buvo dabartinis meras Rimantas Klipčius, Etikos komisijos – Kęstutis Savickas, bet nė vienas iš jų aktyvumo nerodė. Kontrolės komiteto pirmininkas nesurengė nė vieno posėdžio, buvo tik išklausyta tarybos kontrolieriaus ataskaita.

 

Chaosas: naujieji valdantieji susipainiojo savo sprendimuose

Posėdyje patvirtintos įmonių metinės ataskaitos, išskyrus VšĮ Švenčionių rajono ligoninė. Apie šios įstaigos problemas rašėme trečiadienio laikraštyje. Dėl rajono ligoninės valdantieji suvėlė visišką kalambūrą, keliskart pažeisdami posėdžio vedimo ir balsavimo procedūras. Net neparengę sprendimo projekto dėl neplaninio audito VšĮ Švenčionių rajono ligoninė, valdantieji netikėtai ėmėsi balsavimo rankų kėlimu, ko seniai nėra buvę. Toks balsavimas leidžiamas tik tuo atveju, jeigu nėra galimybių balsuoti elektroniniu būdu. Elektroninė balsavimo sistema veikė, bet taryba negalėjo ja naudotis dėl neparuošto klausimo. Nekreipdami dėmesio į tokių asmenų, kaip Konstantas Ramelis, Raja Krupenina, Vytautas Vigelis perspėjimus, kad sprendimas bus neteisėtas, klausimą belieka atidėti, valdantieji priėmė sprendimą vieno balso persvara, Zenonui Zenkevičiui garsiai šūkalojant opozicijai: „Galit visai nebalsuoti“. Kokia kultūra! Taryboje per 20 metų to dar nėra buvę.

Toliau kilo visiška sumaištis. Nepritarę rajono ligoninės ataskaitai, balsuodami „prieš“, valdantieji dabar jau balsavo ir prieš… savo pačių sprendimą dėl audito, nes tai buvo vienas sprendimas.

Akivaizdu, kad valdžią iškovojusi kompanija nesusigaudė, kaip balsuoti. Mero Rimanto Klipčiaus siūlymas anuliuoti balsavimą ir perbalsuoti iš naujo negelbėjo – taryboje tokie „žaidimai“ negalimi, tame pačiame posėdyje antrąkart tuo pačiu klausimu nebalsuojama. Klausimas dėl ligoninės metinės ataskaitos vis dėlto buvo atidėtas, kaip ir pradžioje siūlė opozicija.

 

Sudaryti komitetai – su klaustuku

Atsakingas darbas – sudaryti rajono savivaldybės tarybos komitetus, kurie yra pagrindiniai tarybos veiklos darbiniai vienetai. Komitetai lyg ir sudaryti, bet vėl – ne be ginčų. Posėdyje paaiškėjo, kad dviejų komitetų narių skaičius kažkodėl pakeistas. To negalima daryti šiaip užsimanius. Pirmiausia turi būti atlikta Reglamento pataisa, o tik po to tvirtinami komitetai. Opozicija siūlė nepažeidinėti įstatymų, bet vicemeras Kęstutis Trapikas galiojantį Reglamentą išvadino pasenusiu ir pasiūlė atidėti jį į šoną. Tokiomis aplinkybėmis ir sudaryti komitetai. Komitetų pirmininkais valdantieji paskyrė tik savus, nepaisant to, kad jų kompetencija gerokai žemesnė už opozicijoje esančių tarybos narių, o kai kurių patirtis – nulinė...

Biudžeto, finansų ir ekonomikos komiteto pirmininku tapo vicemeras Kęstutis Trapikas, Verslo plėtros ir kaimo reikalų komiteto – Kęstutis Savickas, praeityje nepajėgęs tinkamai organizuoti Etikos komisijos darbo, Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo – Zenonas Zenkevičius, jau pirmuosiuose posėdžiuose neatlaikęs išbandymo valdžia – nemandagus opozicijos atžvilgiu, Sveikatos apsaugos, socialinės rūpybos ir aplinkosaugos – Audrius Karvelis, su savivalda susidūręs pirmą kartą. Teisėtvarkos ir etikos komiteto pirmininkas neišrinktas – Konstantas Ramelis šio pasiūlymo atsisakė.

 

Atstovai – tik savi

Patvirtinti atstovai į Regiono plėtros tarybą, kuri atlieka svarbų vaidmenį tvirtinant projektus. Taryba, tiksliau, jos dauguma delegavo į ją politikos naujokus – merą Rimantą Klipčių ir Audrių Karvelį, farmacininką.

Valdantieji atšaukė savivaldos atstovus VVG „Švenčionių partnerystė“ ir paskyrė savus: patį merą Rimantą Klipčių (turbūt vienintelis toks atvejis šalyje), Kęstutį Savicką, Tatjaną Višnevskają, Valdemarą Kasperovičių ir – keistas pasirinkimas – seniūną Vincą Jusį. Tiesa, visi kartu paėmus jie turės tik 1 balso teisę.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis