Mes turime 206 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1884
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15883
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63209
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pratybų „Žaibo kirtis 2015“ kulminacija – Švenčionėliuose

2015 m. gegžės 13 d. trečiadienis, Nr.46 (1470)

Įvairiose Lietuvos teritorijose gegužės 4-10 dienomis vyko Lietuvos kariuomenės taktinės pratybos „Žaibo kirtis 2015“. Gegužės 9-10 dienomis šios pratybos vyko ir Švenčionių rajone, o aktyviausiai – Švenčionėlių seniūnijos teritorijoje. Gyventojai matė iš vienos vietos į kitą perdislokuojamą karinę techniką, girdėjo tai vienur, tai kitur aidinčius šūvius bei sprogimus. Buvo ir tokių, kurie nustebdavo netikėčiausiose vietovėse sutikę ginkluotus karius.

Pratybų dieną, gegužės 10-ąją, veiksmas persikėlė į Švenčionėlių miesto teritoriją, nes pagal užduotį reikėjo išlaisvinti „teroristų“ užimtus 4 pastatus Švenčionėlių mieste: policijos nuovadą, senąjį vandens bokštą, kultūros centrą ir geležinkelio stotį bei Augustavo kaime buvusį PRC pastatą.

Ankstyvo ryto ramybę sutrikdė aidintys šūviai prie policijos nuovados, o kai tas pastatas buvo išlaisvintas nuo „teroristų“, eilė atėjo vandens bokštui. Čia operacija truko vos kelias minutes ir sėkmingai baigėsi. Dar gerokai iki planuojamos operacijos išlaisvinant kultūros centrą ir geležinkelio stotį pradžios Švenčionėlių centre girdėjosi skanduotės. Prie pašto pastato buvo susirinkę Lietuvos siekius palaikantys „geriečiai“, o netoli kultūros centro „teroristus“ palaikantys, agresyviai nusiteikę „blogiečiai“, kurie ne tik skandavo įvairius agresiją kurstančius šūkius, bet ir buvo pasiruošę susikauti su specialiųjų pajėgų pareigūnais. Žinoma, visa tai buvo galimų riaušių imitacija ir vietoj „Molotovo kokteilių“ buvo plastikiniai buteliai su vandeniu, o vietoj akmenų, vandens pripildyti balionai. Gana gausiai pasižiūrėti šturmo susirinkę gyventojai kantriai laukė pradžios. Prieš 11 val. atvyko Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, kurį pasitiko Švenčionių r. meras Rimantas Klipčius, pratybų organizatoriai.

Lygiai 11 valandą, kaip ir buvo planuota, prasidėjo operacija. Ant pašto pastato jau buvo įsitaisę snaiperiai, o kitos tarnybos laukė komandos. Baliono vadui davus komandą, operacija, kurios tikslas buvo išlaisvinti 2 pastatus: kultūros centrą, kuris laikinai buvo tapęs „teroristų“ užimtu seniūnijos pastatu, ir geležinkelio stotį, prasidėjo. Pirmieji pasirodė Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, kurie turėjo išvalyti teritoriją nuo agresyviai nusiteikusių „riaušininkų“. Per kelias minutes apie 100 viešojo saugumo tarnybos pareigūnų jau buvo pasiruošę operacijos vykdymui. Į jų rikiuotę tuoj pat pradėjo skrieti vandens pripildyti buteliai ir balionai. Prasidėjus operacijai pareigūnai panaudojo specialias priemones, vandens patrankomis buvo imituojamos ašarinės dujos ir kitos priemonės. Pamažėle „riaušininkai“ buvo išstumti ir tuo metu pasirodė antiteroristinės rinktinės „Aras“ pareigūnai, kurie kartu su Lietuvos kariuomenės specialiųjų operacijų padalinio pareigūnais šturmavo kultūros centro pastatą. Gyventojai turėjo puikią progą pamatyti, kaip dirba tikri savo reikalo asai. Prireikė kelių minučių ir „teroristai“ vienas po kito buvo išvesti iš pastato. Tiesa, jie paliko ir dovanėlę Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnams – simbolinį gaisro židinį. Bet ir čia turėjome puikią progą pamatyti, kaip dirba tikri profesionalai. Gaisro židinys buvo likviduotas.

Tuo pat metu kaip ir kultūros centro, vyko ir geležinkelio stoties išvadavimo operacija. Ten ilgiausiai aidėjo šūviai, sprogimai. Buvo ir simbolinių sužeistųjų, tad į operaciją įsijungė medikai. Net ir malūnsparnis sužeistiems išgabenti atskrido. Nutilo šūviai, greitai buvo išvalyta teritorija, o kai pagalvoji, kad to realybėje, ne pratybų metu, nesinorėtų pamatyti. Tuos žodžius teko išgirsti ne iš vieno pratybas stebėjusio žmogaus. Po pratybų atsakydamas į žurnalistų klausimus Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius pasidžiaugė gerai koordinuotais visų operacijoje dalyvavusių tarnybų veiksmais ir geranoriškumu.

Pratybos „Žaibo kirtis 2015“ baigėsi karinės technikos ir ginkluotės paroda Švenčionėlių miesto centre. Žinoma, ir kareiviškos košės norintys galėjo paskanauti. Labiausiai paroda, žinoma, patiko vaikams, nes ir ginklą galėjai rankoje palaikyti, ir po karinę techniką palandžioti.

Algis JAKŠTAS