Mes turime 365 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1836
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18037
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94067
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Bus išsiųsti 36 825 šaukimai karo prievolininkams

2015 m. gegžės 13 d. trečiadienis, Nr.46 (1470)

Gegužės 11 d.  šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą komisija atrinko 36 825 jaunuolius, kuriems bus išsiųsti šaukimo nurodymai į devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.

Į sąrašą patekusius šauktinius atrinko kompiuterinė programa dalyvaujant įvairių  visuomeninių organizacijų atstovams, vadinamiems visuomenės atstovais. Jų vaidmuo - užtikrinti atrankos skaidrumą. Sąrašai skelbiami  specialiai tam skirtoje Krašto apsaugos ministerijos interneto svetainėje tik po dviejų dienų, gegužės 13 d. Įtampą patiriantys jaunuoliai stebisi, kodėl reikia laukti taip ilgai. Jeigu kompiuteris jau atrinko, kodėl neskelbiama iš karto?  Į sąrašus patekę karo prievolininkai šaukimo nurodymus gaus asmeniškai  registruotu paštu. Seimo NSGK pirmininkas A.Paulauskas yra sakęs, kad šaukimus galės priimti bei perduoti  šauktinių artimieji, jeigiu norės, bet per prievartą šaukimai jiems nebus brukami.

Įstatymą dėl šauktinių grąžinimo politikai priėmė didelės skubos tvarka, visiškai tam neparengę visuomenės, neišklausę jos nuomonės. Nepasirengusiai  arba turėjusiai kitokių planų daliai jaunimo tai sukėlė šoką, jų artimiesiems įtampą. Dviprasmiškai vertinama atranka „loterijos“ būdu, teistų asmenų atleidimas nuo tarnybos, galima žala  profesinės karjeros siekiantiems išsilavinusiems asmenims ir kt. Tarnybą šiemet skirtinguose kariniuose daliniuose pradės 3 tūkst. 19-26 metų karo prievolininkų, bet  sąrašas sudarytas dvylika kartų ilgesnis. Matyt, prognozuojant galimus atrankos sunkumus. Netinkamais tarnybai gali pripažinti medicinos komisija, gali būti svarių priežasčių dėl tarnybos atidėjimo, turbūt bus ir bandančių išsisukti, pasirenkančių alternatyviąją tarnybą, apie kurią konkretesnės informacijos neįmanoma rasti. Kol kas neaišku, kaip elgsis dirbti ar mokytis išvykę į užsienį jaunuoliai, kuriuos kompiuterio programa taip pat galėjo atrinkti.

Dalis prievolininkų tarnybą atliks savo noru. Savanorių užsiregistravo 1136. Vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų gali ir toliau registruotis savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Skatinimo priemonėse savanoriams numatyta didesnė piniginė išmoka, negu pašauktiems.

Pirmieji šauktiniai atliks tarnybą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione nuo rugpjūčio 24 d

 
Reklaminis skydelis