Mes turime 327 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5226
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15413
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91443
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Socialiai remtiniems asmenims būsto renovacija nekainuoja nė cento

2015 m. gegužės 16 d. šeštadienis, Nr.47 (1471)

Kartais reikia griežčiau...

Ilgą laiką vienas iš daugiabučių namų renovacijos stabdžių buvo socialiai remtinų asmenų neigiama pozicija. Gaudami šildymo išlaidų kompensaciją, jie nebuvo suinteresuoti šildymo išlaidų mažinimu. Kai kuriuose namuose tokių gyventojų – ne vienas ir ne du, tačiau juos susidaro prisikviesti į susirinkimą dėl namo renovacijos būdavo ypač sunku, o jeigu ir kuris ateidavo, tai tik su atsakymu  „ne“.

Gyvenanti dabar jau renovuotame Švenčionių miesto daugiabutyje Danutė (jos prašymu tikslesnių duomenų nepateikiame) priklauso būtent tokių gyventojų grupei. Ji sako ir pati nežinanti, kodėl taip elgėsi, tiesiog nieko nenorėjo imtis – namas neblogas, bute buvo nešalta, ir kompensaciją už šildymą bei karštą vandenį moteris gauna. Tada negalvojusi, kad gyventi daugiabutyje gali būti dar geriau.

Viskas pasikeitė, kai iškilo grėsmė prarasti šildymo kompensaciją ir už viską sumokėti iš kuklių pajamų. „Reikėjo iš karto su mumis griežčiau“, - sutinka su drausminančia nuostata Danutė. „Seniai būtume gyvenę gražesniuose namuose. Dabar net miestas, atrodo, atgijo, pašviesėjo“.

Švenčionyse baigiami renovuoti du paskutinieji daugiabučiai iš 12 renovuojamų pagal Aplinkos ministerijos patvirtintą Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Nė viename name socialiai remtini asmenys kliūčių nesudarė. Norėdami ir toliau gauti šildymo kompensacijas, šie savininkai turi aktyviai dalyvauti renovacijoje – lankytis gyventojų susirinkimuose, balsuoti už pritarimą projektams.

 

Socialinio būsto išlaidas moka savivaldybė

Savivaldybei priklausančiame socialiniame būste gyvenantiems asmenims dėl renovacijos - jokių rūpesčių ir išlaidų, juos prisiima būstą išnuomojusi savivaldybė. „Absoliučiai visas gyventojų daliai tenkančias renovacijos išlaidas už socialinių būstų nuomininkus apmoka būsto savininkas - savivaldybė“, - patvirtino rajono savivaldybės Mokesčių ir turto skyriaus vedėja Rasa Bliūdžiuvienė. Aišku, gyventojai turi būti tvarkingai atsiskaitę už visas komunalines paslaugas, kitaip sakant, neturėti skolų.

 

Kriterijus – kompensacija už šildymą

Daugiabučių namų nuosavuose butuose gyvenantiems socialiai remtiniems asmenims tenkančią renovacijos išlaidų dalį taip pat šimtu procentų kompensuoja valstybė. Ši parama teikiama tik tiems, kurie turi teisę į kompensacijas už būsto šildymą bei karštą vandenį. Netekęs teisės į būsto šildymo išlaidų kompensaciją, buto savininkas taip pat netenka lengvatos ir jo butui priklausančią renovacijos išlaidų dalį nuo tos dienos privalo dengti pats.  Tai gali nutikti dėl dviejų dalykų – įsiskolinimo arba padidėjus pajamoms. Pasikeitus situacijai ir atgavus teisę gauti šildymo kompensaciją, grąžinama ir valstybės parama.

 

Jei šiuo metu šeimos pajamos yra stabilios, už renovaciją tenkančias išlaidas šie gyventojai dengia patys pagal nustatytą grafiką. Ilgiausias paskolos grąžinimo terminas – 20 metų. Tačiau per šį laikotarpį gali daug kas pasikeisti. Susiklosčius nepalankioms aplinkybėms ir vienam iš šeimos narių netekus darbo, būsto atnaujinimo paskolos ir palūkanų įmokas taip pat kompensuos valstybė, net jeigu šeima gyvens jau modernizuojamame ar ką tik atnaujintame name. Svarbiausia sąlyga – šeimai turi būti suteikta teisė į kompensaciją už šildymą bei karštą vandenį.

 

Svarbu

* Teisė į būsto šildymo išlaidų kompensaciją, kuomet valstybė apmoka ir namo renovacijai imtą kreditą ir palūkanas, nustatoma pagal būsto naudingąjį plotą, bet ne didesnį už Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatyme nustatytą būsto naudingojo ploto normatyvą.

* Įstatymas nustato, kad asmenys, kuriems yra kompensuojamos šildymo išlaidos, turi pareigą rūpintis, kad šios išlaidos būtų kuo mažesnės, t.y. dalyvauti Programoje. Šių pareigų nesilaikantiems asmenims teisė į kompensaciją yra apribojama: ateinantį šildymo sezoną kompensacija mažinama 50 proc., o kitus du šildymo  sezonus – apskritai neskiriama. Apie socialiai remtinų asmenų nedalyvavimą susirinkime, kuriame buvo svarstomas daugiabučio renovacijos klausimas, arba atsisakymą dalyvauti projekte savivaldybei pranešti privalo namo administratorius.

* Būna atvejų, kai butas priklauso ne vienam asmeniui, o keliems. Jeigu tarp jų yra bent vienas socialiai remtinas asmuo, tik jam asmeniškai tenkančią renovacijos išlaidų dalį, paskaičiuotą pagal valdomo buto dalies plotą, taip pat kompensuoja valstybė.

* Lengvatos ir kompensacijos yra skiriamos tik būsto savininkams. Jeigu bute gyvena socialiai remtini nuomininkai, jiems minėta valstybės parama nepriklauso.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis