Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1261
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26391
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73717
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Norite būti laimingi, turtingi, sėkmingi – skaitykite knygas!

2015 m. gegužės 16 d. šeštadienis, Nr.47 (1471)

Taip sakė antradienį, gegužės 12 d., Švenčionėlių bibliotekos renginyje apsilankęs Ramūnas Karbauskis – politikas, agronomas, ūkininkas, verslininkas, mecenatas. Ir šiuos žodžius jis grindžiąs savo paties gyvenimu ir asmeniniu pavyzdžiu. „Aš nuo vaikystės skaitau knygas, pažiūrėkit – esu sėkmingas!“, - emocingai ir nuoširdžiai kalbėjo svečias.

Kad Lietuvos gyvenimas keistųsi į gerąją pusę, kad nebūtų mirusių kaimų ir miestelių, augtų apsišvietusi, išsilavinusi, mylinti Tėvynę ir sėkminga jaunoji Lietuvos karta, R.Karbauskis įdeda daug pastangų ir lėšų. Neveltui į Švenčionėlius jis atvyko į atlapą įsisegęs pirmąjį Lietuvos mecenato ženklelį. Mecenatas pažymėjo, kad dažnai daro tai, ką turėtų daryti valstybė, vietos valdžia. Tačiau jis negalįs likti abejingas. R.Karbauskis sakė besididžiuojantis, kad yra agronomas, kitaip tariant – augalų daktaras. Jis pasidžiaugė, kad savo seriale „Naisių vasara“ parodęs patrauklų agronomo pavyzdį paskatino ne vieną jaunuolį rinktis šią itin reikalingą profesiją. Juk po 50 metų dėl žmonių skaičiaus gausėjimo Žemėje ims trūkti maisto. Tad žmonijai tėra tik du keliai – arba save išsimaitinti, arba susinaikinti...

Nuo 2013 metų veiklą pradėjęs Andriaus Mamontovo ir Ramūno Karbauskio labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“ įgyvendina kompleksinį vaikų švietimo projektą. Fondo misija – aprūpinti Lietuvos bibliotekas, mokyklas, darželius geriausiomis lietuvių autorių knygomis vaikams. Fondas ir paremia tokių knygų leidybą, ir premijomis skatina autorius jas rašyti, dailininkus kurti iliustracijas, ir dovanoja jų komplektus darželiams, mokykloms, bibliotekoms, bendruomenėms.

Ir į mūsų rajoną labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“ atvyko ne tuščiomis – lietuviškų knygų rinkiniai „Vaikų bibliotekėlė 2015“ buvo išdalinti Viešosios bibliotekos filialams, mokyklų, darželių bibliotekoms, bendruomenėms, socialinėms įstaigoms ir kitoms visuomeninėms organizacijoms. Iš viso per 100 komplektų naujausių vaikiškų knygų.

Knygų dovanojimo šventėje, į kurią susirinko ne tik literatūrą prie vaikų priartinančių rajono įstaigų atstovai, bet ir patys mažieji bei vyresni skaitytojai, dalyvių nepavyko sutalpinti Švenčionėlių miesto bibliotekos skaitykloje. Gausus būrys skubiai persikėlė į Švenčionėlių miesto kultūros centro salę. Renginyje dalyvavo ne tik vienas iš fondo steigėjų ir mecenatų R.Karbauskis, bet ir rajono meras Rimantas Klipčius, savivaldybės tarybos nariai Vytautas Rastenis, Vida Rastenienė, Vaclovas Gabrinovičius, Švenčionių viešosios bibliotekos direktorė Leonarda Vilčiauskienė ir kiti. Šventę pradėjo skaitovė Gražina Jarmalytė, grojo Švenčionėlių meno mokyklos kanklininkės (mokytoja Milda Matijošiūtė).

Kaip renginio metu pažymėjo R.Karbauskis, fondo remiama vaikų literatūra Švenčionis pasieks ir ateityje. Jis vaikus ragino ne tik skaityti, bet ir kurti, mat spektaklius vaikiškų knygų motyvais pastatę, juos nufilmavę ir įrašus fondui atsiuntę mažieji kūrėjai sulauks apdovanojimų – kiekvienas vaidinantis vaikas gaus šiam projektui išleistas Prano Mašioto pasakų knygeles. R.Karbauskis kreipėsi ir į visus su vaikais dirbančius specialistus, kad būtinai vaikams padėtų šiame kūrybiniame procese.

R.Karbauskis sakė, kad fondas „Švieskime vaikus“ planuoja akciją „Vaikų bibliotekėlė“ tęsti ir kasmet išleisti 15−20 geriausių lietuvių autorių vaikiškų knygelių. Mecenato nuomone, vaikiškai lietuvių literatūrai trūksta valstybės dėmesio ir rėmėjų pagalbos. Knygos brangios, daug šeimų jų gali nusipirkti nedaug arba iš viso negali, o leidyklos neretai nenori leisti nežinomų autorių ir rizikuoti pelnu. O fondo paskelbto konkurso dėka pavyko atrasti ne vieną puikų autorių, kurių knygos praturtino lietuvių literatūros lobyną.

R.Karbauskis pabrėžė, kad rajono valdžia turėtų tiesiog lenktis ir būti labai dėkinga bibliotekų, kultūros darbuotojams, kurie nuoširdžiai dirba daug kur sunkiomis sąlygomis, senuose tam nepritaikytuose pastatuose. „Norite numarinti kaimą ar miestelį, uždarykite mokyklą, biblioteką, kultūros namus,- tvirtai rėžė R.Karbauskis – Visoms valdžioms pasakau, kad nebandytų liesti kaimų bibliotekų ir kultūros įstaigų! Taupyti reikia ne kultūros sąskaita“. Šį teiginį mecenatas taip pat grindžia asmenine patirtimi ir jo gimtųjų Naisių (Šiaulių rajonas) pavyzdžiu. Naisiuose šiuo metu veikia 5 nemokami muziejai, vienintelis Lietuvoje profesionalus nekomercinis teatras, sukurta švari, draugiška, blaivi aplinka ir tai duoda ryškiai matomus rezultatus: į Naisius atvyksta jauni specialistai, sparčiai didėja gimstamumas – žmonės čia nori gyventi. R.Karbauskio įsitikinimu, ne minimalaus atlyginimo dydis lemia žmogaus laimę, o kultūrinio gyvenimo kokybė. Svečias kvietė visas bendruomenes, jaunimą imtis iniciatyvų ir kartu kurti geresnę Lietuvą. Jis pasidžiaugė, kad Naisių pavyzdžiu pasekė ir visas Šiaulių rajonas – savivaldybės taryba rengiasi priimti nutarimą, kad ir Šiaulių rajone, kaip Naisiuose, visi renginiai bus be alkoholio.

Kaip tokie atrodytų paprasti ir elementarūs dalyviai stipriai veikia visuomenės gyvenimo kokybę, R.Karbauskis kvietė patiems įsitikinti – apsilankyti Naisiuose ir pamatyti viską savo akimis.

Irena POŽĖLIENĖ