Mes turime 365 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2488
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18689
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94719
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Prasidėjo pavasarinė oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija

2015 m. gegužės 27 d. trečiadienis, Nr.50 (1474)

Pasiutligė - tai ūminė virusinė šiltakraujų gyvūnų liga, pasireiškianti centrinės nervų sistemos pažeidimais, nervinės veiklos sutrikimais. Šia liga užsikrečiama pasiutusiam gyvūnui įkandus, įdrėskus arba apseilėjus sužeistą odą, gleivinę. Pasiutligės viruso natūraliu rezervuaru gamtoje yra mėsėdžiai plėšrūnai, kurie apkrečia vieni kitus, taip pat kitus miško žinduolius bei apkandžioja naminius gyvūnus, o šie kontaktuoja su žmonėmis. Lietuvoje pagrindiniai pasiutligės rezervuarai laukinėje gamtoje yra lapės ir usūriniai šunys.

Gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės - pagrindinė pasiutligės prevencijos priemonė. Šių metų gegužės 20 d. Lietuvoje prasidėjo pavasarinė oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės. Jaukai su pasiutligės vakcina mėtomi iš lėktuvų, pagal naują 2015 metams patvirtintą Europos Komisijos programą. Pagal šią programą, jaukai su vakcina nebus mėtomi visoje Lietuvos teritorijoje, o tik pasienyje su kaimyninėmis šalimis – Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi, Lenkija ir Baltarusija, Siekiant padidinti akcijos efektyvumą, vakcinos bus mėtomos dvigubai tankiau. Lėktuvų skrydžiai suplanuoti taip, kad aplenktų miestus ir vandens telkinius, tačiau išlieka galimybė jaukams nukristi vienkiemių teritorijose. Jeigu leis oro sąlygos, Švenčionių rajono teritorijoje vakcinacija planuojama birželio 4-14 d.d.

Vakcinacija Lietuvoje vykdoma sistemingai nuo 2006 metų. Atliekant vakcinaciją du kartus per metus, pasiekti geri rezultatai. Galima teigti, kad ši žmonėms ir gyvūnams itin pavojinga liga suvaldyta, nes dvejus metus iš eilės Lietuvoje neužregistruotas nei vienas pasiutligės atvejis, o Švenčionių rajone paskutinis atvejis buvo užregistruotas net 2011 metais, Tačiau pavojus slypi kaimyninėse šalyse, nes jose vis dar pasitaiko šios ligos atvejų, o gyvūnai ir ligos nepripažįsta sienų.

Švenčionių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nori gyventojams priminti, kad radus jauką su pasiutligės vakcina, reikėtų jo rankomis neliesti, o apie radinį nedelsiant pranešti Švenčionių valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai tel. 51971, 51791. Jeigu šiuos jaukus perkąs ar suės naminiai gyvūnai nereikėtų jaudintis - jiems tai nepavojinga.

Švenčionių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, jog norint likviduoti šį pavojingą susirgimą, būtina ir naminių gyvūnų - šunų ir kačių – kasmetinė vakcinacija nuo pasiutligės. Todėl kiekvienas rajono gyventojas, laikantis šunis ir kates, privalo pasirūpinti kasmetine jų vakcinacija nuo šios pavojingos ligos. Už nevakcinuotus šunis ir kates jų šeimininkai yra baudžiami pagal galiojančius teisės aktus.

Vytas JAZGEVIČIUS

Švenčionių VMVT vyr. veterinarijos gydytojas-inspektorius

 
Reklaminis skydelis