Mes turime 526 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:9203
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15613
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97362
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paskutinio skambučio šventė – tai atokvėpis prieš lemiamus išbandymus

2015 m. birželio 3 d. trečiadienis, Nr.52 (1476)

Gegužės pabaiga – tai ne tik kalendorinio pavasario pabaiga, bet ir vienas rimčiausių gyvenimo išbandymų tiems, kurie po dvylikos metų, praleistų mokyklos suole, visai nesvarbu, kaip mokymo įstaiga vadinasi, pradeda brandos egzaminų laikymą. Tai nerimo pilnos dienos ne tik abiturientams, o jų šiemet rajono gimnazijose ir vidurinėse mokyklose beveik trys šimtai, bet ir jų tėvams bei mokytojams, kurie visada linki savo mokiniams sėkmės. Ir tame rimtų išbandymų laikotarpyje, kai kartais Jos Didenybė Fortūna gali sugadinti visą dvylikos metų įdirbį, paskutinio skambučio šventė – lyg oazė dykumoje. Tą dieną bent trumpam galima pamiršti buvusius ir būsimus brandos egzaminus ir pasidžiaugti gražias tradicijas turinčios paskutinio skambučio šventės įdomybėmis. O tai, kad kiekvienoje mokykloje tos tradicijos kitokios, irgi yra natūralu.

Teko lankytis Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos paskutinio skambučio šventės baigiamajame etape, kai po pamaldų bažnyčioje, po gražios eisenos nuo Švenčionėlių kultūros centro iki gimnazijos, po gražių palinkėjimų ant takelio grindinio ir tėvai, ir mokytojai, ir svečiai susirinko į sporto salę, kur ir nuskambėjo gražūs palinkėjimų žodžiai, kuriuos išsakė Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos direktorė Daiva Veronika Gaidamavičienė.

- Šiandien tai, kas neišvengiama, kas kartojasi metai iš metų, bet nepraranda prasmės, nes ateina kas metai, bet vis kitiems. Jums, vaikai, šios dienos išskirtinumą ženklina jūsų žvilgsniai, jūsų žodžiai, jūsų gausa, kadangi toks gražus pulkas artimųjų ir draugų, kadangi toks pulkas garbių svečių ateina. Mūsų visų buvimas byloja šios šventės svarbą, - sakė direktorė Daiva Veronika Gaidamavičienė, kuri pateikė ir keletą įdomių skaičių. 2015 metais Švenčionėlių Mindaugo gimnaziją baigia 15-oji laida, kurioje 55 abiturientai. Beje, tų penketukų direktorė pateikė ir dar daugiau.

- Aš tikiuosi, kad jūsų paleisti balionai neužstrigs medžių šakose. Negali tokios laidos svajonės įstrigti. Abiturientais jūs esate tik vieną kartą. Todėl šiandieną paskutinio skambučio šventėje jūsų vardai skambės išdidžiai ir oriai. Tikiuosi, kad ta šviesa, kurią skleidžia gimnazija, neleis būti vien kritikais, o būti didžiais kūrėjais ir būti čia, Lietuvoje, - kreipdamasi į susirinkusius sakė gerb. direktorė, kuri kvietė pedagogus pasidžiaugti savo darbo vaisiais išugdžius gyvenimo išbandymams pasiruošusius vaikinus ir merginas.

Nemažai gražių ir prasmingų žodžių ji skyrė tėvams, patiko jos pasakyta frazė: „Vaikai gimė sau“. Iš tiesų kiekvienas žmogus gimsta sau ir praeina savo gyvenimo keliu. Koks tas kelias bus visiems 55 Švenčionėlių Mindaugo gimnaziją šiais metais baigiantiems abiturientams, daug priklausys ir nuo brandos egzaminų, kaip, beje, ir kitas rajono mokymo įstaigas baigiantiems jų bendraamžiams, ir trisdešimt šešiems tūkstančiams abiturientų Lietuvoje.

Sėkmės Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos abiturientams linkėjo ir svečiai – rajono savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto komiteto pirmininkas Zenonas Zenkevičius, buvusi gimnazijos direktorė Eleonora Aborovičienė, Švenčionėlių progimnazijos, kurioje ir prasidėjo kelias į žinių pasaulį, direktorė Rita Gasparevičienė. Sėkmės abiturientams linkėjo ir Švenčionėlių kultūros centro meno vadovė Vida Vilutienė bei Švenčionių rajono 13 Šaulių kuopos instruktorius Kęstutis Pilipavičius.

Žinoma, ne tik kalbos ir palinkėjimai skambėjo paskutinio skambučio šventės metu Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje. Skambėjo ir dainos, ir šokio sūkuryje sukosi abiturientų poros. Dar viena, jau 15-oji, laida išeina į gyvenimo kelią. Kiekvienas iš 55 nueis savo kelią. Prie to, koks tas kelias bus, daugiausia pastangų turi dėti kiekvienas pats.

Daugiausia abiturientų šiemet baigia Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnaziją – 71. Čia paskutinio skambučio šventėje lankėsi ir rajono meras Rimantas Klipčius, tarybos narės Violeta Čepukova ir Jolanta Olechnovič, Švenčionių pasienio užkardos vadas Algirdas Andrulionis ir daugiau svečių, o abiturientus į paskutinio skambučio šventę palydėjo tie, kuriuos už rankučių rugsėjo pirmąją jie atvedė į mokyklą – Švenčionių pradinės mokyklos pirmokai.

Dar apie 300 jaunų žmonių, išlaikę brandos egzaminus, sieks tolesnių mokslo aukštumų ar eis dirbti, vienas kitas gal ir į Lietuvos kariuomenę paklius, bet visoje toje situacijoje, kad dauguma palikę gimtąjį rajoną vargu ar sugrįš čia nuolatiniam gyvenimui, kol kas pasidžiaukime kartu su jais ir palinkėkime, kad paskutinio skambučio šventės metu išsakyti palinkėjimai išsipildytų.

Algis JAKŠTAS