Mes turime 402 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5264
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21465
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97495
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Renovacijos darbų kokybę prižiūri ir gyventojai

2015 m. birželio 6 d. šeštadienis, Nr.53 (1477)

Spartūs tempai

Savivaldos įtraukimas į daugiabučių modernizavimo programą buvo vienas teisingiausių sprendimų išjudinant renovaciją, iki tol vykusią labai vangiai, ypač mažesniuose miestuose. Šiuo metu visoje Lietuvoje atnaujinama apie 1,2 tūkst. daugiabučių namų. Gyventojams, ypač tiems, kurie jau įsijungė į renovacijos procesą, nejučia kyla klausimas, ar dėl tokių sparčių tempų nenukenčia kokybė?

 

Griežta kontrolė

Renovacija – labai svarbus ir atsakingas procesas, reikalaujantis ypač griežtos darbų kontrolės ir proceso stebėjimo dėl dviejų dalykų. Pirmiausia – dėl pačios kokybės. Turi būti užtikrinta, kad investavę nemažas lėšas gyventojai būtų tikrai patenkinti pagerintais būstais. Antra – kad nebūtų diskredituota pati renovacijos idėja. Todėl renovaciją inicijuojanti ir kuruojanti Aplinkos ministerija yra numačiusi nuoseklią atnaujinamų daugiabučių priežiūros ir kontrolės sistemą.

 

Pagal papildytą Statybos techninį reglamentą, siekiant užtikrinti kuo geresnę darbų kokybę, kiekvienas renovuojamas namas turi turėti techninį prižiūrėtoją. Kartu su konkursu rangovui parinkti skelbiamas ir techninės priežiūros darbų paslaugų pirkimo konkursas. Statybos techniniams prižiūrėtojams renovacijos procese tenka didelė atsakomybė, o nuo jų profesionalumo ir atsakingumo labiausiai priklauso daugiabučių atnaujinimo darbų kokybė. Kaip sakė vienos iš rajone daugiabučius renovuojančių statybos bendrovių vadovas, geras techninis prižiūrėtojas praktiškai nuolat būna objekte.

 

Gyventojai taip pat vykdo priežiūrą

Siekiant užtikrinti aukštą kokybę, vykdoma kelių pakopų priežiūra. Techninis prižiūrėtojas kontroliuoja statybininkus, o jo veiklą tikrina ir įvertina Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos sudaryta komisija (VTPSI). Renovuojamus objektus nuolat lanko ir Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai pagal iš anksto sudarytą grafiką. Siekiant, kad kontrolė būtų efektyvi, atvykę į statybvietę tikrintojai turi rasti visus reikalingus dokumentus ir darbų priežiūrą vykdančius statybos dalyvius. Dėl to techniniams prižiūrėtojams nustatyta prievolė, atsižvelgiant į numatomus vykdyti darbus, parengti, suderinti su užsakovu ir pateikti VTPSI ir BETA pastatų tikrinimo grafikus.

Ir tai dar ne viskas. Bene priekabiausi tikrintojai – patys renovuojamo namo gyventojai. Jų „įgaliojimai“ juk neriboti... Nereikia būti statybų specialistu, daugelis defektų matomi paprasta akimi: kreivi balkonai, nerūpestingai apšiltinti fasadai, po rekonstrukcijos vandenį praleidžiantys stogai, nesidarinėjantys ir nesandarūs pakeisti langai bei įstiklinti balkonai ir kt. Pastebėję panašių dalykų, namo gyventojai turėtų apie trūkumus informuoti VTPSI teritorinį skyrių.

 

Tikrina ne tik darbų kokybę

Vykdant renovaciją statybos techninės priežiūros tikslas – ne tik patikrinti, kaip laikomasi bendrų teisės aktų nuostatų, bet ir įvertinti, ar tinkamai įgyvendinami konkretaus pastato detalizuoti projekto sprendiniai, kaip taikomi normatyvinių statybos techninių dokumentų reikalavimai, kaip vykdomos statybos produktų gamintojo rekomendacijos.

 

Septynis kartus (matuok) tikrink...

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad yra funkcijų dubliavimas, bet sistema, kai tikrintojus tikrina kiti tikrintojai, pasiteisina. Kokia griežta bebūtų kontrolė, trūkumų aptinkama. VTPSI ir BETA pasiekia gyventojų nusiskundimai, trūkumų aptinka ir patys VTPSI pareigūnai bei BETA specialistai, tikrindami renovuojamus namus bei šių statybų techninių prižiūrėtojų veiklą. Nustačius pažeidimų, statybininkai įpareigojami nedelsiant juos ištaisyti, nes laiku nepastebėjus ir neištaisius, vėliau galėtų išryškėti reikšmingų statybos defektų. Visos klaidos taisomos tik rangovų sąskaita.

Visapusiška kontrolė užtikrina maksimalų efektą, kad žmonės galėtų džiaugtis atnaujintu būstu ir sėkmingai į jį investuotomis lėšomis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis