Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5081
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15268
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91298
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Balošos durpyne įsiplieskusį gaisrą bendromis jėgomis pavyko įveikti

2015 m. birželio 27 d. šeštadienis, Nr.58 (1482)

Miškų urėdijų pateiktais preliminariais duomenimis, šiais metais iki birželio 15 d. Lietuvos miškuose užregistruoti 73 miško gaisrai 17,64 ha plote, iš jų 21 miško gaisras privačiuose miškuose 7,17 ha plote (2014 metais tuo pačiu laikotarpiu šalyje buvo užregistruota 92 miško gaisrai 150,27 ha plote).

Birželio mėnesį rytiniuose Lietuvos rajonuose vyravę šilti ir sausi orai dėl padidėjusio gaisrų pavojaus sukėlė nemažai rūpesčių miškininkams. Tik po birželio 21 d. ir per Jonines daugelyje rajonų iškritusio gausaus lietaus, kiek lengviau atsikvėpta. O iki tol daugelio miškų urėdijų priešgaisrinės apsaugos komandos dirbo sustiprintu režimu, nes miškų gaisringumas buvo pasiekęs IV klasę. Be to, miškininkai juk rūpinasi ne tik valstybiniais miškais, bet ir privačiais, o prireikus atskuba į pagalbą gesinant ir kitose teritorijose įsiplieskusias liepsnas.

Birželio 16 d. Nemenčinės miškų urėdijos automatinės antžeminės miško gaisrų stebėjimo sistemos kameros kelios minutės po 8 valandos vakaro užfiksavo kylančius dūmus Pabradės seniūnijos, Kločiūnų kaimo, teritorijoje. Pasak Nemenčinės miškų urėdijos miško želdinimo ir miško apsaugos inžinieriaus Povilo Auglio, budintis operatorius įvertino situaciją ir operatyviai susisiekė su Pabradės girininkijos priešgaisrinės saugos darbuotojais, kurie su gaisrų gesinimo automobiliu tuoj pat išvyko į vietą. Buvo pradėjusios degti maždaug 1,5 hektaro plote susandėliuotos UAB „Baloša“ biokuro atsargos: kelmai, durpių briketai. Miškininkai pirmieji kartu su durpyno darbuotojais įsijungė į gaisro gesinimą. Buvo iškviesti ir ugniagesiai gelbėtojai. Atvira liepsna degusį biokurą apie dešimt valandų gesino Švenčionių r. PGT Pabradės, Sarių, Prienų ugniagesių komandos, Vilniaus APGV 3-ioji, 4-oji ir 7-oji ugniagesių komandos. Iš viso 6 automobiliai-cisternos, 2 specialieji automobiliai ir štabo mašina, iš kurios buvo vadovaujama operacijai.Ugniagesiams gelbėtojams pavyko išsaugoti apie 500 m³ paruoštos durpių produkcijos, sandėliuojamos už 20 m nuo gaisro židinio, užkirsti liepsnos plitimą į dirbamus durpyno laukus ir mišką.

UAB „Baloša“ direktorius Gintautas Molneris sakė, kad įvykio metu tvyrojęs didžiulis karštis, liepsnų aukštis siekęs apie 15 metrų, tiršti juodi dūmai ypač sunkino matomumą, buvo labai sunku kvėpuoti, žodžiu – tikras pragaras. Direktorius pasidžiaugė, kad visų gaisrą gesinusių tarnybų operatyvumo ir sklandaus darbo dėka išvengta stichinės nelaimės – ugnis nepersimetė į durpyną. Pirmiausia buvo stengiamasi gaisrą lokalizuoti, aplinkui pilamas vanduo, kad tik ugnis neišplistų. „Sudegę kelmai nėra labai didelis nuostolis, bet jeigu būtų užsidegę dirbami durpyno laukai, būtų ne tik didžiuliai nuostoliai įmonei, bet ir ekologinė katastrofa, nes durpynų gaisrai – sunkiai užgesinami, tikra stichinė nelaimė,- sakė G.Molneris. – Esu dėkingas visiems, kurie dalyvavo gesinant gaisrą ir padarė viską, kad gaisro padariniai nebūtų katastrofiški“.

Gaisrui išplisti neleido ir tai, kad UAB „Baloša“ įgyvendino Nemenčinės miškų urėdijos miškininkų priešgaisrinės saugos reikalavimus – aplink visą durpyną iškirto apsauginę 75 m pločio zoną.

Nemenčinės miškų urėdijos miško želdinimo ir miško apsaugos inžinierius Povilas Auglys sakė, kad Nemenčinės miškų urėdijoje šiemet jau įvyko 12 miško gaisrų. Vien birželio 10-11 dienomis – miškininkams teko gesinti 6 gaisrus. Urėdijos miškai išsidėstę Vilniaus, Švenčionių ir Molėtų rajonuose, dalis miškų patenka į Vilniaus miesto teritoriją. Taigi žmonių srautas juose gana didelis, tuo pačiu ir gaisrų pavojus. Po vieną gaisrų gesinimo automobilį nuolat budi Pabradėje ir Nemenčinėje, o didėjant gaisringumui sudaromos rezervinės komandos. Iš viso urėdija turi 4 gaisrų gesinimo automobilius, plaukiojančias vandens pompas, mobilų įrenginį su 400 l vandens talpa prie lengvojo automobilio.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis