Mes turime 332 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1458
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17659
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93689
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nuo pasisotinimo iki išsivanojimo

2011 m. spalio 15 d., šeštadienis Nr.76 (1123)

Tautinio paveldo ir ekologiškų prekių parduotuvę, esančią Švenčionių miesto Adutiškio gatvės pradžioje, jos steigėjai kukliai reklamuoja krautuvėle. Gal ir teisingai daro, nes ji dar nedidelė. Jos darbo trukmė nesiekia nė pusės metų. Naudojasi patalpomis išsimokėtinai – privatininkei moka sutartus pinigus.

Tačiau dabartinė krautuvėlė, turinti realią perspektyvą ateityje gerokai plėstis, - vienintelė tautinio paveldo prekių parduotuvė visame Švenčionių rajone.

- Kodėl ji vadinama tautinio paveldo gaminių parduotuve?

- Ogi, todėl, kad prekiaujame tik pagal senovės receptus pagamintais produktais, - trumpai paaiškina parduotuvės direktorius Emilis Puidokas. – Be jokios chemijos, be jokių naujoviškų priedų.

Kas šiai parduotuvei tiekia prekes? Gal vien tik Švenčionių ir kitų artimesnių rajonų žemdirbiai?

Direktorius paaiškina, kad taip nėra. Parduotuvės tiekėjų geografija daug platesnė. Švenčionių rajono ūkininkas iš Mėžionių kaimo Algis Petrikas tautinio paveldo parduotuvei tiekia bulves, kopūstus, jo kaimynas iš to paties sodžiaus Petras Pošiūnas – pomidorus. Jau anksčiau „Švenčionių krašto“ laikraštis rašė apie darbščią kaimiškais verslais užsiimančią D.Stankevičienę iš Vidutinės kaimo (Strūnaičio sen.). Dabar ji ekologinei krautuvėlei tiekia ne tik natūralius sirupus, bet ir obuolių sultis. Varškės sūriai, suslėgti Grybėnų kaimo gyventojos Valdos Lukonienės, taip pat medus ir medus su koriais atkeliauja iš S.Dūkšto bitininko V.Ašmegos (Ignalinos r.). Ignalinos r. Dūdų kaime užauginti česnakai taip pat puikuojasi ant prekystalio.

Tikriausiai jokia maisto parduotuvė, juo labiau tautinio paveldo, neįsivaizduojama be duonos kasdieninės. Ja, taip pat ir namine gira parduotuvę aprūpina UAB „Saimeta“ iš Daujėnų kaimo – Pasvalio r. Neaplenkia parduotuvės ir Lietuvoje toliausiai į rytus nutolęs Zarasų rajonas. Jo produkcija – naminiai kiaušiniai, naminiai makaronai ir pyragams skirti šakočių trupiniai. Kauno rajono Margininkų kaimo gyventojas Audrius Banionis tiekia ekologišką mėsą.

Klausydamasis direktoriaus pasakojimo ir paaiškinimų, nejučia pagalvojau, kad gal tik viena Žemaitija šiai Švenčionių parduotuvei netiekia jokios produkcijos. Pasirodo, klydau.

- Vaistažolių rinkinius mes gauname iš Jadvygos Balvočiūtės, gyvenančios Mažeikių rajone, - sako E. Puidokas.

Šia proga verta priminti, kad ir švenčioniškiai turi labai senas vaistingųjų žolelių auginimo, jų rinkimo ir perdirbimo tradicijas.

Parduotuvės lentynose matyti ir Ustukių malūno supakuoti ekologiški miežių dribsniai.

Šokoladą, kurį kaip ir kitas prekes pirkėjams parduoda pardavėja Svetlana Žemaitienė.

- Iš „Rūtos“ fabriko mes parsivežame natūralaus pieniško ir juodojo šokolado luitus, - mielai aiškina E. Puidokas. – Juos suskaldome ir pardavinėjame. Iš „Rūtos“ taip pat gauname ir gilių kavą, slyvų sūrius.

Susidaro įspūdis, jog parduotuvėje įsigytomis prekėmis galima gerai pasisotinti, žinoma, jei tik kišenė neserga tuberkulioze. Ir ne tik pasisotinti, bet ir išsivanoti. Apie tai byloja ant sienos sukabintos vantos.

- Ar perka jas kas nors? – klausiu direktorių.

- Dažniausiai vantas perka į Švenčionis atvykę turistai. Jas mums suriša švenčionėliškiai.

Bronius NARKŪNAS
 

 
Reklaminis skydelis