Mes turime 188 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1100
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17301
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93331
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Bendravimo meno ir gražaus gyvenimo pamokos

2011 m. spalio 15 d., šeštadienis Nr.76 (1123)

Po porą mėnesių trukusio projekto dalyvės nebenorėjo skirstytis ir įsteigė moterų klubą
 

Bedarbiams sunku ir psichologiškai

Ilgai nedirbęs žmogus dažniausiai jaučiasi prastai: užsisklendžia savyje, praranda savivertės jausmą, nusimena, tampa nervingas, ima vengti viešumos. Į tokią būseną liūdna pastarųjų metų padėtis šalyje nugramzdino nemažai žmonių. Anksčiau, iki A.Kubiliaus Vyriausybės reformų, tokiu atveju žmonės sulaukdavo darbo biržos pagalbos – bedarbiams skaitydavo paskaitas psichologai, konsultavo individualiai, mokė prisitaikyti prie naujų aplinkybių ir keistis. Po reformos bedarbis liko pats su savo bėdomis, gaunantis vis kelių šimtų litų pašalpą ir valdžios atvirai niekinamas – tinginiu vadinamas... Kaip nepalūžti?

 

Projektas – į pagalbą moterims

Ypač sunku vyresnio amžiaus moterims, todėl Lietuvos moterų draugija, įgyvendindama ES Socialinio fondo priemonę, parengė projektą „Moterų integracija į darbo rinką per sėkmę lemiančių įgūdžių formavimą“, kurį vykdo 8 jautriuose Lietuvos regionuose. Laimė nusišypsojo ir švenčioniškėms. Kaip tvirtina dalyvės, mokymai joms suteikė vertingą pagalbą ir palaikymą. „Tuo metu, kai rengėme projektą, buvo labai daug moterų bedarbių, norėjome joms padėti“, - sako projekto vadovė Jovita Kliukaitė, visus mokymus buvusi drauge su dalyvėmis, nuoširdžiai bendravusi ir besirūpinusi dalyvių patogumu, skaniais pietumis, kavos pertraukėlėmis.

Antroji projekto globėja – Lietuvos moterų draugijos Švenčionių skyriaus pirmininkė Alfreda Grigienė. Tai ji įtikino daugelį moterų ateiti į mokymus, už ką jos sakė esančios be galo dėkingos.

 

Siekis - pokyčiai

Projekto dalyvės apie du mėnesius mokėsi kaip tikros studentės – tris dienas per savaitę paskaitos, labai daug praktinių užsiėmimų - reikia aktyviai dalyvauti, vykdyti namų darbus ir atsiskaityti. Šilto pieno stiklinė vakare, liežuvio valymas, muzika ir šokiai – griežtai privalomi! Patikėkite, nelengvi mokslai, bet rezultatai stulbinantys.

Su grupe dirbo net keli lektoriai, nuosekliai, atsargiai palengva keisdami jų mąstymą, skatindami moterų aktyvumą ir, svarbiausia, pokyčius. Pasak sertifikuoto tarptautinio Silva metodo dėstytojo, vedusio nemažai mokymų Lietuvoje ir užsienyje, šiuo metu daug dirbančio žmogaus protinių galių atskleidimo srityje, „Sėkmės mokyklos“ lektoriaus Vygando Pikčiūno, labiausiai žmogus priešinasi pokyčiams, tad paskaitose daug dėmesio buvo skiriama būtent sąstingiui įveikti, pokyčiams skatinti, žmogui išlaisvinti. Prisipažinsiu – nustebau pamačiusi šį garsų lektorių Švenčionyse, bet dalyvės išdidžiai paaiškino: „Mes čia gauname viską tik geriausia!“.

Vygandas Pikčiūnas subtiliai skatino moteris keisti viską – vietą prie stalo, mąstymą, elgesį, išvaizdą. Visata nemėgsta sąstingio, turi judėti viskas, taip pat ir emocijos, pinigai. Todėl taupymas veda į skurdą, o užgniaužtos emocijos gula viršsvorio kilogramais. Daugelis moterų tik lektoriaus paskatintos, sako, pradėjusios mylėti save, skirti daugiau dėmesio sau, mažiau dėmesio kreipti į tai, kas ką pasakys, atsirado pasitikėjimas savimi.

- Mokymai buvo labai naudingi visoms dalyvėms. Lektoriai mus mokė gyventi gražiai ir prasmingai, darnoje su žmonėmis ir gamta. Atrodo, tokie paprasti dalykai, bet ar bent susimąstome, kaip dažnai jų nepaisome? – dalinosi mokymų įspūdžiais jauniausia dalyvė Gintarė Podgurskienė. – Mokėmės suvaldyti neigiamas emocijas, pažadinti džiugias, sutvarkyti darniai savo gyvenimą, sveikatą. Daug kalbėjome apie miegą – jis labai svarbus savijautai ir sėkmei, ką valgyti ir ko ne, kaip bendrauti tarpusavyje, neįskaudinti kito, bet ir nesileisti išnaudojamiems. Žodžiu, atsivėrė daugybė bendravimo subtilybių, labai plati mokymų sfera. Visi manome, kad daug žinome, o iš tikrųjų – vos truputį...

Lektorius Vygandas Pikčiūnas prideda, kad daugybės dvasinių dalykų ir nereikia bandyti analizuoti, perprasti ar ieškoti paaiškinimo. Tai neįmanoma - jie tiesiog yra. Todėl labai svarbu daryti gerus darbus žmonėms, gyvūnams, žemei – jie lavina mūsų sielą, ir už viską labai dėkoti, net už tai, ko dar neturi. Tai galima daryti per meditaciją – pasineri į save, atsipalaiduoji ir padėkoji už viską Dievui, gamtai, su tavimi esantiems žmonėms.

 

Pieno stebuklas

Mokymuose sklandė kalbos ir apie pieno stebuklą. Visų mokymuose įgytų žinių neatpasakosi, bet būtų nuodėmė nepateikti bent vieno vertingo patarimo. Taigi – pieno stebuklas. Tarp namų darbų buvo vienas, iš pirmo žvilgsnio paslaptingas ir keistas – pieno gėrimas vakarais. Pienas vakaro maistas, nes gesina ugnį mūsų viduje, jis vartojamas vienas. Stiklinė pašildyto pieno, šaukštelis medaus ir žiupsnelis cinamono. Moterys tvirtina, kad šis gėrimas daro stebuklus. Gintarė Podgurskienė pasidalino įspūdžiais: „Išbandžiau, poveikis nuostabus. Nuima nervinę įtampą, atpalaiduoja, užmiegi ramiai, jokių prabudimų, ir sapnai gražesni, spalvoti“.
Sakysite, kaip visa tai susiję su įsidarbinimo galimybėmis? Harmoninga ir laiminga asmenybė pritraukia sėkmę, mylima draugų ir moka džiaugtis gyvenimu. O kas gi to nenori?

Įvairaus amžiaus ir išsilavinimo moterys taip susidraugavo, kad pasibaigus projektui nepanoro išsiskirti neribotam laikui. Mokymų dėka jos stulbinamai pasikeitė ir nebenorėjo grįžti prie ankstesnio, labiau uždaro, gyvenimo būdo. Kaip ir visose grupėse, natūraliai išryškėjo lyderė – visada linksma, nors Švenčionyse niekaip nesurandanti darbo, bet anaiptol nenusivylusi Gintarė Podgurskienė, jauniausia projekto dalyvė, tačiau puikiai pritapusi prie vyresnių moterų. Ją visos vienbalsiai išrinko moterų klubo pirmininke. Gintarė sakė, kad jos namų durys visada atviros geriems žmonėms, jau yra planų prasmingiems susitikimams, kuriuose bent kartais dalyvės tikisi sulaukti ir labiausiai pamilto lektoriaus Vygando Pikčiūno.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis