Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5789
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27676
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71659
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vytautas Vigelis paskirtas kultūros viceministru

2015 m. liepos 4 d. šeštadienis, Nr.60 (1484)

Rajonas prarado, Lietuva laimėjo

Liepos 2 d. darbą Kultūros ministerijoje viceministru pradėjo Vytautas Vigelis. Viceministras kuruos regionų ir profesionalaus meno sritis.

Buvusio ilgamečio rajono mero Vytauto Vigelio paskyrimas į aukštas pareigas – pirmas logiškas ir reikšmingas įvykis po šių metų pavasarį vykusių savivaldybių rinkimų, kuriuos lydėjo keistų paradoksų grandinė. Rinkimus neabejotinai laimėjo Darbo partija, gavusi daugiausia mandatų taryboje, taigi ir rinkėjų balsų, bet, paradoksas, liko opozicijoje, užleidusi rajono valdymą liberalams, kažkaip laimėjusiems mero rinkimus ir, natūralu, įkalbėjusiems juos palaikyti lenkus, kurie visada sekė paskui valdžią turinčius. Patyrusį politiką ir ilgametį vadovą Vytautą Vigelį mero poste pakeitė prasiskolinusio ūkininko Rimo Klipčiaus sūnus Rimantas, taip pat ūkininkas ir pats turintis didelių skolų. Teneįsižeidžia dabartinis meras, žemdirbio darbas nusipelno didelės pagarbos, bet tai visiškai kitas darbo pobūdis.  Todėl daug kas pasvarsto, kas realiai vadovauja, - jaunimas, kaip buvo žadėta, ar „seni vilkai“?.. Bet kokiu atveju, atsakomybės našta tenka merui. Aišku, keli mėnesiai dar nieko negali atskleisti – kol kas meras lanko ir apžiūri V.Vigelio komandos parengtus ir šiuo metu bebaigiamus objektus – tvarkomą Švenčionėlių m. centrą, senelių namus Šventoje, kultūros ir švietimo įstaigų pastatus, Kaltanėnų viešąsias erdves ir kt. Vien projektų rengimas trunka apie metus. Taigi naujos valdžios darbų ir idėjų teks palaukti iki 2016 m. vidurio.

Beveik dvidešimt metų paskyręs rajonui, buvęs meras Vytautas Vigelis seniai nusipelnė aukštesnių pareigų, dirbdamas meru buvo gavęs ne vieną pasiūlymą, bet, kaip pats sakydavo, atsakomybė prieš rinkėjus už pradėtus darbus neleido palikti rajono ir daryti karjeros. Šįkart savivaldybių rinkimų atsitiktinumas politikui atrišo rankas. Rajonas prarado patyrusį vadovą su europine patirtimi., kuriam nereikia ekskursijų į Briuselį – jis ten dalį laiko dirba. V.Vigelis beveik 20 metų vadovavo rajonui, o prieš tai 10 metų – kultūros įstaigai ir kūrybiniam kolektyvui. Nuo pat Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą jis yra ES Regionų komiteto narys, šias pareigas eina ir šiuo metu.

 

Paradoksai

Politologai neranda atsakymo, kodėl apskritai šalyje liberalai turi neblogą reitingą, jeigu liberalioms idėjoms gyventojai nepritaria. Galbūt viena iš priežasčių galėtų būti visuomenės nenuoseklumas ir partijų menkas identitetas, maišalynė. Tą patvirtina ir dviejų vienos ideologijos partijų egzistavimas – vadinami A.Zuoko liberalai, ir kiti liberalai, kuriems nepatiko A.Zuokas.

Rajone liberalai laimėjo „kažkaip“, nes iki šiol daug rajono gyventojų tebegūžčioja pečiais ir nesupranta, kaip tai įvyko. Skirtumas tarp kandidatų į merus buvo nedidelis – 600 balsų. Darbo partijos kandidatui V.Vigeliui tereikėjo 300 rinkėjų palaikymo, ir būtų buvę lygiosios. Priminsime, kad mero rinkimų antrajame ture dalyvavo mažiau kaip pusė rinkėjų, daug mažiau, negu pirmajame ture. Ypač menkas buvo aktyvumas Pabradėje, kur antrajame ture balsavo tik 13 proc. balsavusiųjų pirmame ture. Daugelis sako manę, kad V.Vigelį ir taip išrinks...

Paradoksas – po pralaimėtų rinkimų Vytautas Vigelis laimėjo – jo patirtis ir gebėjimai aukštai įvertinti ir pasitarnaus Lietuvai.

Tuo tarpu į rajoną paskui naująjį vilnietį merą pradėjo plūsti netekę pareigų ir, matyt, nesugebėję susirasti darbo Vilniuje vilniečiai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ