Mes turime 271 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2096
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20640
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67966
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Išlydėjus delegaciją iš Lenkijos

2015 m. liepos 11 d. šeštadienis, Nr.62 (1486)

Šių laikų jaunimas – visuomenės dalis su itin sparčiai besikeičiančiais poreikiais, jie imlūs naujovėms, degantys noru patirti įvairių įspūdžių, įgyti savarankiškumo, išbandyti save. Jaunimo mainai – puiki proga patenkinti visus šiuos lūkesčius.

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija, įgyvendinusi projektą „Draugystės tiltas tarp Mazūrų ir Nalšios“, kurį finansavo Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų fondas, pasiekė pagrindinį tikslą – suteikė galimybę jaunimo grupei susipažinti su kita kultūra ir žmonėmis, lavinti kalbos įgūdžius. Jaunuoliai turėjo puikią galimybę pažinti Nalšios kraštą: Sirvėtos regioninį parką, Aukštaitijos nacionalinį parką, taip pat lankėsi istorinėse šalies vietovėse - Vilniuje, Trakuose, Rumšiškėse. Apie lietuvių liaudies tradicijas, amatus svečiai sužinojo ne tik iš gidų pasakojimų, bet ir patys dalyvaudami edukacinėse programose – kepė šakotį Ignalinos restorane „Romnesa“, gamino papuošalus iš gintaro, lipdė molinius puodus Rumšiškėse. Kad programa būtų įvairesnė, į ją buvo įtraukta nemažai sportinių užsiėmimų, plaukimas baidarėmis Žeimenos upe. Taip pat vyko istorijos mokytojų kuruojama diskusija „Kuo esame panašūs ir skirtingi“, o anglų kalbos mokytoja organizavo anglų-lietuvių-lenkų kalbų projektą „Pažinkime mūsų šalis“. Svečiai artimai susipažino ir su mūsų kulinariniu paveldu, šeimų tradicijomis, kadangi gyveno lietuvių šeimose.

Bendra šešių dienų projektinė veikla leido jaunimui aktyviai ir turiningai leisti laiką, skatino toleranciją, pagarbą kito žmogaus nuomonei, juk pasaulis nesibaigia ties mūsų horizontu, ribos tarp skirtingų šalių ir kultūrų pamažu blėsta ir užleidžia vietą globaliam pasaulio suvokimui. Svarbu nepasimesti jame, išsaugoti protėvių tautinį palikimą, puoselėti lietuviškas tradicijas, jas perduodant iš kartos į kartą.

Nuoširdžiai dėkojame visų mokinių, priėmusių jaunimo mainų dalyvius, šeimoms bei socialiniams partneriams, padėjusiems įgyvendinti šį projektą.

Daiva JASIULIONIENĖ