Mes turime 271 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2401
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20945
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68271
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionyse – šviesolaidinis internetas

2011 m. spalio 15 d., šeštadienis Nr.76 (1123)

Jau šį rudenį Švenčionių gyventojai turės galimybę naudotis pažangiausiu šviesolaidiniu internetu. Mieste ypač sparčiai plėtojamas šios technologijos tinklas. Iki metų pabaigos 60 proc. miesto namų bus sudarytos sąlygos pagerinti buitį: jų gyventojai galės naudotis ne tik šviesolaidiniu internetu, bet ir skaitmenine televizija.

 

Švenčionys apjuosiami šviesolaidžiu

Jau netrukus daugiau nei 1200 namų ūkių galės naudotis naujos kartos šviesolaidiniu internetu, nors dar metų pradžioje tokios spartos internetas jiems nebuvo pasiekiamas. Šviesolaidinį internetą jau gali įsirengti Švenčionių gyventojai, gyvenantys šiose gatvėse: Taikos, Švenčionėlių, Vilniaus, Stoties, Strūnaičio, A.Rymo, Adutiškio, Lentupio. Visa informacija, ar name yra nutiestas šviesolaidis, yra teikiama internete adresu www.internetas.zebra.lt, taip pat visą parą veikiančiu telefonu 1817.
„Manau, kad šviesolaidžio pranašumus ypač greitai pajus turintieji vaikų. Džiaugsmas šeimai, kai namie vienu metu galima naudotis net keliais kompiuteriais, kai žaidžiant internetinius žaidimus vaizdas nestringa, o vaizdo pokalbiai internete (pvz., „Skype“) neiškraipomi“, – sako TEO specialistas, Švenčionių klientų aptarnavimo grupės vadovas A.Petrutis.

 

Ką reikėtų žinoti apie šviesolaidinį internetą?

„Šviesolaidis – tai optinis kabelis, kurio viduje labai plonomis stiklo gijomis sklindantis šviesos signalas perduoda informaciją. Ši technologija leidžia perduoti duomenis itin sparčiai ir be jokių trukdžių net labai dideliais atstumais. „Svarbu paminėti šviesolaidžio diegimo technologiją. Štai TEO šviesolaidis yra tiesiamas iki pat vartotojo kompiuterio (FTTH – Fiber to the home), taip garantuojama aukščiausia paslaugos kokybė. Kiti paslaugų teikėjai dažnai nutiesia šviesolaidį tik iki gyvenamojo namo (FTTB – Fiber to the building), o jo viduje naudoja senesnės kartos laidus. Dėl to gali mažėti interneto greitis ir prastėti kokybė, – technologijų subtilybėmis dalijasi specialistas. – Esu matęs, kad kabeliai tiesiami tiesiog namų stogais. Tai ne tik darko estetinį miesto vaizdą, bet ir neapsaugo signalo nuo prastų oro sąlygų keliamų trukdžių. Patarčiau žmonėms, renkantis paslaugos teikėją, atidžiai įvertinti visas aplinkybes.“