Mes turime 319 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5258
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15445
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91475
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vasaros atostogų pradžia Vokietijoje

2015 m. liepos 25 d. šeštadienis, Nr.54 (1490)

Ši vasara kitokia, ypatinga, nes ne kiekvienais metais turime galimybę pasitikti vasarą svetur. Birželio 14-25 dienomis devyni Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mokiniai bei dvi mokytojos viešėjo Vokietijoje Oitino mieste. Jau 21 metai mūsų gimnazija bendradarbiauja ir dalyvauja mainų programoje su Vokietijos Oitino miesto J.H.Foso gimnazija. Šie mainai buvo vienuolikti.

Per šį, palyginti trumpą laiką, gyvendami savo draugų šeimose, mes turėjome unikalią galimybę pažinti vokiečių kultūrą, tradicijas, sužinojome daug istorinių faktų, skaniai valgėm ir saldžiai miegojom. Vokietijos mainų grupės mokinių tėveliai organizavo išvykas į didesnius Vokietijos miestus. Buvo labai neįprasta, kad mokinių tėvai imasi tokios iniciatyvos ir atsakomybės. Reikia pripažinti, kad jie puikiai supažindino mus su Liubeku, Hamburgu ir Berlynu.

Liubeke sužinojome, kad šis miestas  1143 m. įkurtas kaip pirmasis „europietiškas miestas Baltijos jūros pakrantėje“. Viduramžių atmosfera ir svarbios kultūrai bei istorijai vietos formuoja nuostabų šio vokiško miesto vaizdą, o puikiai išsilaikę seni pastatai primena didingą miesto praeitį.

Hamburge kanalų gausa primena Veneciją. Jų čia virš 2500. Bandyti juos suskaičiuoti, nevertėtų, geriau, laiką skirti svarbiausiems Hamburgo objektams, kurių čia taip pat daug. Manau, kad mums pavyko aplankyti ir pamatyti svarbiausius. Lietinga diena nesutrukdė pamatyti Hamburgo uosto bei paplaukioti turistiniu laivu Elbės upe besigrožint šiuo antruoju pagal dydį Vokietijos miestu. Patiko Speicherstadt - įspūdingų pastatų, raudonų plytų, būdingų Hamburgui, buvusių prekių saugyklų rajonas, kuris išsiraizgęs tarp kanalų. Čia anksčiau buvusi muitinė ir būdavo iškraunamos atplukdytos prekės. Pakėlus galvas aukštyn, matosi vis dar pastogėse kabantys didžiuliai kabliai, kuriais buvo keldinamos prekės iš laivų. Tame pačiame Hamburgo Speicherstadt įsikūręs miniatiūrų muziejus, Miniatur Wunderland, apsuko galvą kiekvienam. Šis muziejus garsėja didžiausiu pasaulyje veikiančiu geležinkelio modeliu, kurį sudaro apie 13 tūkstančių metrų geležinkelio bėgių, kuriais kursuoja per 900 traukinių. Čia traukiniai skuba pro miniatiūrinius miestus, pūškuoja pro kalnus, tarpeklius ir tiltais – visa tai yra sumažinta daug kartų ir telpa keliuose buvusio sandėlio pastato aukštuose. Šiuo metu muziejuje yra kelios teminės ekspozicijos – tai Šveicarija, Austrija, Vokietija, Skandinavija, Amerika, taip pat daug dėmesio sulaukia oro uostas su kylančiais ir besileidžiančiais lėktuvais.

Berlynas – miestas, kupinas istorijos ženklų ir pėdsakų, kuriuos  tikroviškų gidės pasakojimų dėka  pamatėme ir mes. Jokia istorijos pamoka neatstotų to, ką sužinojome šios išvykos metu. Būnant prie memorialo nužudytiems Europos žydams, šiurpuliukai nusėjo visą kūną. Tai didžiulis objektas, užimantis 19 tūkst. kvadratinių metrų, JAV architekto sukurtas trimatis paminklas iš esmės yra tarsi nedidelis betono stačiakampių parkas, sudarytas iš 2711 įvairių dydžių ir kampų dirbtinio akmens figūrų.  Berlyne pabuvojome prie Checkpoint  Charlie, Brandenburgo vartų, Berlyno katedros, pamatėme pirmąjį Europoje trijų spalvų šviesoforą, nusifotografavome prie buvusios Berlyno sienos.  Turėjome galimybę apsilankyti Reichstage. Įėjus į vidų pro saugos vartus, mus pasitiko gidas, kuris daug visko papasakojo ir parodė viduje bei leido pasėdėti Vokietijos kanclerės A.Merkel kėdėje. Vėliau didžiulis liftas pakėlė mus ant Reichstago stogo, nuo kurio atsivėrė visa Berlyno panorama.

Be šių trijų didelių miestų, mes turėjome ir kitos veiklos: kadangi Vokietijos mokiniams dar mokslo metai nebuvo pasibaigę, mes turėjome galimybę stebėti jų pamokas. Vieną dieną su vaikais praleidome didžiuliame pramogų parke „Hanzapark“, esančiame prie Baltijos jūros.  Ten turėjome galimybę išbandyti virš 120 atrakcionų. Dauguma mūsų savaitgalį praleido skirtingai, nes pagal programą buvo numatyta programa šeimose, todėl vieni vyko prie Šiaurės jūros, kiti prie Baltijos jūros, lankėsi kituose Vokietijos miestuose, dalyvavo irklavimo varžybose, vyko į Kylio festivalį ir t.t. Džiaugiamės, kad mūsų draugai Vokietijoje mums buvo paruošę ypatingą programą.

Mūsų gimnazijos mokiniams tai buvo naujos patirties  ir įspūdžių laikotarpis.

Diana  GALATILTIENĖ

Švenčionių Z.Žemaičio gimnazijos anglų kalbos mokytoja, mainų projekto koordinatorė

 
Reklaminis skydelis