Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3119
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13306
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89336
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Po pirmųjų gąsdinimų įkūrė profsąjungą

2015 m. rugpjūčio 1 d. šeštadienis, Nr.56 (1492)

Jau rašėme, kad rajone oficialiai veiklą pradėjo šių metų pavasarį įkurta Švenčionių rajono savivaldybės valstybės tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų profesinė sąjunga. Profsąjungai vadovauja buvusi ilgametė vicemerė Raja KRUPENINA. Su ja kalbamės apie naujos organizacijos startą.

 

Kas paskatino kurti profsąjungą?

Pasikeitus aplinkybėms žmonės ieškojo saugumo ir ėmė burtis. Profsąjunga susikūrė ne iš neturėjimo ką veikti. Beje, tai gana daug laiko, kantrybės ir žinių reikalaujantis procesas.

Po pirmųjų grasinimų, kad bus atleidinėjami žmonės ir „šalinamas vigelizmas“ (taip kalbėjo naujoji valdžia), žmonės balandžio 1 d. susirinko ir įkūrė Švenčionių rajono valstybės tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų profesinę sąjungą. Steigimo sutartį pasirašė 31 steigėjas.

Mūsų profsąjunga jungiasi prie Lietuvos valstybės tarnautojų profesinės sąjungos, kuri yra stipri jėga, vos ne Nepriklausomos Lietuvos bendraamžė - buvo įkurta 1994 m. Taigi esame dalis labai rimtos profesinės sąjungos, kuri turi ilgametę veiklos patirtį, savo teisininkus, o tai ginant darbuotojų teises labai svarbu.

 

Ar profsąjunga jau realiai veikia?

Taip, oficialiai ji savo veiklą pradėjo nuo registravimo dienos. Organizacija turi buveinę, suformuotus valdymo organus - pirmininką ir valdybą (ji vadinama komitetu, susideda iš 5 narių), patvirtintus įstatus. Priimame naujus narius, jau turime nemažai prašymų, esame pasirengę ginti jų teises.

 

Kas gali būti šios profsąjungos nariais?

Tai matosi iš pavadinimo – savivaldybės, visų jos biudžetinių įstaigų, taip pat ir viešųjų įstaigų darbuotojai. Noriu pabrėžti, kad nariais gali tapti visi minėtų įstaigų darbuotojai – nuo vadovų iki pagalbinių darbininkų. Manau, šiuo metu saugumas ypač aktualus būtent vadovams.

 

Ar pajėgi profsąjunga apginti, jeigu valdžia siekia susidoroti su darbuotoju?

Apie tai teko kalbėti su Lietuvos valstybės tarnautojų profesinės sąjungos vadove Irena Petraitienė. Kaip pavyzdį ji pateikė Trakų rajoną, kur pasikeitus valdžiai buvo prasidėję politiniai valymai. Keičiantis valdžiomis neretai taip nutinka. Trakuose daug darbuotojų buvo atleista dėl politinių motyvų. Profsąjunga apgynė savo narius, jie buvo grąžinti į savo pareigas.

 

Ar įmanoma įrodyti, kad atleidimas yra susidorojimas?

Teisininkai įrodo. Jeigu darbuotojas ilgą laiką dirbo, neturėjo nuobaudų, išsilaikė pareigose, tai juk ne už gražias akis. Dažnai tas faktas būna akivaizdžiai matomas. Dirbdamas žmogus įgijo patirties, padidino kompetenciją, o čia – staiga ėmė ir atleido... O dėl kokios priežasties?

 

Tikriausiai profsąjungai darbo nepritrūks?

Atrodo, taip. Jau girdisi, kad savivaldybės ir jos įstaigų darbuotojai patiria psichologinį spaudimą, kabinėjimąsi, užuominas išeiti iš darbo. Daug kas dar nedrįsta apie tai ir kalbėti, nors tokių faktų tikrai yra.

O kur dar įvairūs optimizavimai, reorganizacijos, kai dalis darbuotojų atleidžiama, o likusiems užkraunami dvigubi krūviai. Profsąjunga su tuo kovos ir gins darbuotojų teises bei interesus.

 

Kokie profsąjungos santykiai su vietos valdžia?

Kol kas neteko bendrauti. Šiuo metu teisininkai rengia trišalę sutartį (profsąjunga, meras, administracija). Kai tik parengs, turėsime susitikti ir pasirašyti.

 

O jeigu partneriai nesirašys?

Privalo.

Naudodamasi proga kviečiu žmones stoti į profsąjungą ir drąsiai ginti savo teises. Politikų kaita neturi liesti darbuotojų, o asmeniškumų, darbo sąlygų bloginimo, psichologinio spaudimo ir kitų darbuotojų teisių pažeidimų netoleruosime.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis