Mes turime 254 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4196
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22740
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70066
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

100 dienų juostelių karpymo ir svetimų laurų

2015 m. rugpjūčio 5 d. trečiadienis, Nr.57 (1493)

Naujoji valdžia dirba jau daugiau kaip 100 dienų. Pagal politikos etiketą tiek laiko susilaikoma nuo kritikos. Dabar jau galima apžvelgti pirmuosius darbus. Taigi ką valdantieji nuveikė per 100 dienų?

Išsikerojo grasinimai, įtampa, žmonės gąsdinami, kad jeigu neišstos iš Darbo partijos, neteks darbo. Totalus persekiojimas, prieš kalbėdamas vienas „naujasis“ pareigūnas (pavardė žinoma) nepasidrovi apieškoti, ar pašnekovai neturi diktofono ir neįrašo pokalbio. Neapsikentę spaudimo ir žeminimo, iš darbo išeina vadovai, specialistai. Jų vietos lieka tuščios – naujoji valdžia neturi savų tinkamų užimti pareigas žmonių ir, matyt, bijo skelbti konkursus, kad gali laimėti ne tie. Keletą kadrų prisikvietė iš Vilniaus. Bandė net iš Kauno kviesti, bet anie atvažiavo, apsižvalgė ir išvažiavo – ne tokie jau čia pyragai.

Labai greitai – vos per 100 dienų – naujoji valdžia pamiršo svarbiausius savo pažadus rinkėjams – mažinti atliekų tvarkymo ir verslo liudijimų kainas – ir nieko nedaro. Liberalų dvasios rajone nė kvapo. Juk liberalų nuostata – mažinti mokesčius, kad plėstųsi verslas. Prieš rinkimus tik apie tai ir kalbėjo, Rimantas Klipčius televizijos debatuose kaltino mus, kad rajone didžiausi verslo mokesčiai, tuometinė opozicija vedžiojo į tarybos posėdžius gyventojaus, net inicijavo parašų dėl rinkliavos už šiukšles panaikinimo arba pakeitimo. Atsidūrusi valdžioje tuometinė opozicija dabar vengia net kalbėti apie tai. Atsiradus galimybei, o ji dabar tikrai yra, tarifų mažinimu turėtų rūpintis valdžia, bet, kaip matome, tą daryti tenka mums, opozicijai. Pirmadienį vyko jungtinis Verslo plėtros ir Biudžeto komitetų posėdis. Buvo svarstomi du opozicijos pateikti klausimai – atliekų tvarkymo ir verslo liudijimų kainų mažinimo. Šiuos klausimus ir sprendimų projektus parengėme ir teikėme merui dar vasaros pradžioje, bet jis nesiteikė nei įrašyti jų į paskutiniojo posėdžio darbotvarkę, nei sušaukti neeilinio tarybos posėdžio. Teikėme antrą prašymą, kad pagal Savivaldos įstatymą per 2 savaites būtų sušauktas neeilinis posėdis. Jis šaukiamas rugpjūčio 4 d., bet tarsi bandant nuslėpti – spaudoje nepaskelbtas, nors to reikalauja reglamentas. Jungtiniame komitetų posėdyje dauguma (6 iš 11, visi opozicijos nariai) balsavo už tai, kad šie gyventojams labai aktualūs klausimai būtų svarstomi. Šis įvykis parodė, kokia menka ir trapi ši vieno balselio daugumos persvara. Užteko komitetų posėdyje nedalyvauti A.Jundo, ir padėties kontrolė išslydo posėdžiui pirmininkavusiam Kęstučiui Trapikui iš rankų.

Kausimės dėl kainų sumažinimo, nes būdami valdžioje tą rengėmės daryti ir patys. Tiesa, rinkliavą už atliekų tvarkymą įvedėme mes, bet visada sakėme, kad tvarką tobulinsime ir peržiūrėsime. Negudravome, neatidėjome nepopuliarių sprendimų po rinkimų, kaip dažnai būna. Rinkliavos reikėjo, daugeliu atvejų ji pasiteisina, bet jau yra patirtis, ir reikia sistemą tobulinti. Lėšų surinkimas rodo, kad kainą jau galima mažinti. Analogiškai ir su verslo liudijimais – net 70 pozicijų nenupirkta nė vieno verslo liudijimo. Galbūt mažesnė kaina skatintų pirkimą? Gaila, kad valdžia nenori to daryti. Ieško priedangų teisindamiesi, pavyzdžiui, kad Atliekų tvarkymo įstatymas bus taisomas. Tai jis nuolat taisomas, bet tai netrukdo mums priimti sprendimus, kurie priklauso nuo vietos valdžios.

Gaila bet meras Rimantas Klipčius neatlieka savo tiesioginių pareigų – dirbti strategiškai. Jeigu ir toliau taip tęsis, rajonas liks be projektų, investicijų, finansavimo, kai tik baigsis mūsų parengti projektai ir išrūpintos lėšos. Žinoma, labai gražu pasigirti, kad meras seniūnams nurodinėja išvežti šiukšlių krūveles ar liepia nupjauti žolę, bet juk čia ne mero darbas. Mero pareiga būti ten, kur sprendžiasi rajono ateitis, kuriamos regionų plėtros strategijos, skirstomas finansavimas. Lėšų visada trūksta, ir jeigu žiopsosi, niekas jų nepasiūlys, dar numatytas gali apkarpyti. Taip jau neseniai atsitiko – buvo sumažintas tikslinių teritorijų  regiono projektų finansavimas ir lėšos permestos nacionalinio stadiono statybai. Netekome kelių milijonų, ir iš mūsų rajono  mero tyla, tuo tarpu Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė jau kreipėsi į politinę tarybą su argumentais, kovoja. Aš suprantu, kad naujasis meras turi didelių asmeninių bėdų dėl skolų ir visiškai neturi vadovavimo patirties, bet juk žinojo, kur eina, ir rajonas nuo to neturi kentėti. Be to, Rimantas Klipčius viešai žadėjo skolas grąžinti iki pradėdamas eiti mero pareigas, kad jos netrukdytų darbui. Kur tie pažadai?

Suprantama, gyventojai mato daug jau baigtų ir bebaigiamų objektų: Švenčionėlių miesto centras, Rymo g. kvartalas su sporto aikštele Švenčionyse, Bėlio ežero pakrantė, net keli objektai Kaltanėnuose, bendruomenės namai Milkuškų kaime. Netrukus bus baigti Pabradės ir Švenčionių kultūros centrų remontai, senelių namai Šventoje ir kt. įspūdingi objektai. Baigtų objektų atidarymo proga juosteles jau perkirpo naujoji valdžia – meras Rimantas Klipčius, vicemeras Kęstutis Trapikas. }}Žnės tai mato ir kalba – atseit, va kiek nauja valdžia daro. Ne, brangieji, naujoji valdžia kol kas tik mėgaujasi senosios darbų rezultatais, perkirpinėja juosteles, mielai fotografuojasi, nors kai šie projektai buvo rengiami, tie patys asmenys dažniausiai pasisakė prieš. Kol kas vyksta darbai, kuriuos pradėjome mes. Finansuojami jie iš biudžeto, kuris patvirtintas prieš metus, 2014 m. Projektų rengimas trunka pusantrų-dvejus metus. Po tiek laiko galėtume pamatyti naujos valdžios darbus. Bet opozicijai kelia nerimą tai, kad naujoji valdžia ta linkme nieko nedaro, o atvirkščiai, užsiima griovimu.

Ilgus metus normaliai dirbusi ir visas paslaugas teikusi UAB „Švenčionių švara“ per kelis mėnesius atsidūrė prie bankroto. Tokioje situacijoje visiškai nesuprantamas valdžios sprendimas perduoti griūnančiai įmonei autobusų stotį vos keliems mėnesiams.

Lygiai taip pat nėra nė krislo tiesos ir sveiko proto mano adresu pasigirstančiuose kaltinimuose dėl galimai pinigų plovimo „Švenčionių švaroje“ ar kažkokių kelionių į medžioklę savivaldybės mašina, apie kurias kalba ne konkretūs žmonės, o šešėliai pakeistais balsais. Kodėl jie bijo rodyti veidus, jeigu jau meta tokius kaltinimus? Aš juk jau ne valdžioje. Kreipiausi į teisėsaugą dėl šmeižto. Gal šį kartą išplitęs kaip kalbos šiukšlė tas žodelis „galimai“ šmeižikų neapsaugos? Būtų puikus precedentas, kuris padidintų šmeižtą skleidžiančiųjų atsakomybę.

Rajone daug darbų ir yra daug galimybių juos įvykdyti, tik reikia ne griauti, o kurti. Todėl kviečiu visus tarybos narius elgtis konstruktyviai ir vykdyti rinkėjams duotus pažadus – dirbti rajono žmonių labui. Jeigu naujoji valdžia kažko neišmano, gali keriptis į mus, opoziciją, - geranoriškai pasidalinsime patirtimi.

Vytautas VIGELIS

Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys,

Opozicijos lyderis