Mes turime 288 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4572
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23116
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70442
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mokesčiai už šiukšles gali brangti du-tris kartus

2015 m. rugpjūčio 8 d. šeštadienis, Nr.58 (1494)

Švenčionių rajoną pradėję valdyti liberalai piestu stojo prieš šiukšlių kainos mažinimą, o brangiais verslo liudijimais mano kovojantys su „šešėliu“.

 

Liberalų pažadai...

Rajono valdžia tapę liberalai labai greitai pamiršo tradicines liberalų vertybes ir didžiausius savo pažadus rinkėjams, kuriais labiausiai viliojo juos ir, tikėtina, suviliojo, – mažinti atliekų tvarkymo ir verslo liudijimų kainas. Meras Rimantas Klipčius savo rinkiminiuose veikaluose taip pat rašė, kad pirmiausia atpigins šiukšles. Negi ir jis pamiršo? O gal nepamiršo, gal net neketino pažadų tesėti? Siekiant valdžios buvo ne tokių dalykų prisižadėta. Tuos pažadus labai kruopščiai susirašė nepartinis tarybos narys Darius Velička, bet tokių dalykų kaip baseinas ar 3 kilometrai asfalto (tik nežinia kur) dar galima ir palaukti. O štai tokių elementarių, kaip šiukšlių mokesčio mažinimas, kuris liečia kiekvieną, turintį butą arba namą, atidėlioti negalima. Tą pabrėžė tarybos narė Raja Krupenina: „Nėra ko atidėlioti, nes šis klausimas liečia kiekvieno gyventojo piniginę“.

 

Įkainiai per dideli

Prieš pusantrų metų rajono savivaldybės administracijos parengta rinkliavos tvarka nebuvo ideali. Tą pripažino ir tuometinė taryba bei tvirtindama įsipareigojo, kad tvarką po metų taisys. 2014 m. patvirtinta metodika buvo su eksperimentiniu įkainiu, nes buvo sunkiai prognozuojami atliekų kiekiai, mokesčio surinkimas, taikytinų lengvatų kiekis ir kt. Jau 2014-ųjų pabaigoje buvo aišku, kad įkainius reikia mažinti, ir tą buvo ketinta padaryti šiais metais.

 

Liberalai – prieš kainų mažinimą?!

Bet štai atėjo į valdžią liberalai ir viską užblokavo. Net svarstyti šio klausimo neleidžia, opoziciją brutaliai užčiaupia. Jungtiniame dviejų komitetų posėdyje pasigirdo ir blogesnių prognozių. Valdančiosios koalicijos atstovas Vladislav Jedinski pareiškė, kad nereikia mažinti rinkliavos dydžio, nes ateityje jis didės du-tris kartus. Jis dirba Nemenčinės komunalinės įmonės vadovu ir jau tai žino. Jam antrino vicemeras Kęstutis Trapikas – šiukšlės tikrai brangs. Tai išgirdę kai kurie komitetų posėdyje dalyvavę tarybos nariai neteko žado. Jau ir taip mūsų rajone yra didžiausia atliekų šalinimo kaina!

 

Pats įrašė ir … išbraukė

Tai, kas vyko antradienį per didelį vargą sušauktame tarybos posėdyje, net posėdžiu nepavadinsi – kažkoks farsas. Nuo gegužės mėnesio opozicija kovojo, kad šis posėdis būtų sušauktas, nors buvo surinkti daugiau kaip trečdalio tarybos narių parašai. Opozicijos reikalavimu antradienį pagaliau sušauktame neeiliniame posėdyje turėjo būti svarstomi du opozicijos inicijuoti klausimai – dėl atliekų tvarkymo kainų mažinimo ir verslo liudijimų atpiginimo. Pirmąjį klausimą meras Rimantas Klipčius iš darbotvarkės išbraukė be jokių svarstymų ir diskusijų, savo paties sprendimu, net neišklausęs projekto rengėjų ir tarybos narių nuomonių. Išėjo kaip toje pasakoje, kai herojus atėjo nei nuogas, nei apsirengęs. Posėdis įvyko, bet klausimas dėl atliekų tvarkymo kainų mažinimo taip ir nebuvo net apsvarstytas. Tuo tarpu vicemeras Kęstutis Trapikas apsidrausdamas populistiškai pabrėžė, kad meras reikalavimą įvykdė – posėdį sušaukė...

Pasak tarybos nario Konstanto Ramelio, tuo buvo pažeistas Tarybos reglamentas, Savivaldos įstatymas ir net elementari kultūra. Klausimo nesvarstė, meras Rimantas Klipčius tarybos nariams žodžio nesuteikė, bet kažkodėl liepė jiems klausytis organizacinio darbo su klientu, valdymo, rinkodaros, pardavimų organizavimo, sprendimų priėmimo, projektų valdymo klausimų lektoriaus Ginto Umbraso, kuris tikino, jog negalima mažinti atliekų rinkliavos įkainio, nors šis klausimas iš darbotvarkės jau buvo išbrauktas.

 

Liberalai siūlo kai kuriuos verslo liudijimus dar branginti

Neeiliniame posėdyje liko vienintelis klausimas - verslo liudijimų kainos mažinimas ir aiški valdančiųjų išankstinė nuostata, kad ir šis klausimas pasmerktas. Valdantieji atmetė visus opozicijos siūlymus ir pažadėjo kai kuriuos verslo liudijimus dar pabranginti. Liberalui Zenonui Zenkevičiui atrodo, kad statybos darbų, valčių nuomos ir dar kai kurių rūšių verslo liudijimus dar reikėtų branginti. Janina Deveikienė pridėjo, kad taip pat ir duobkasiams. Galbūt ir dar kam nors. Verslo liudijimo kainų mažinimo projektą rengusį Konstantą Ramelį pribloškė vicemero Kęstučio Trapiko verslo logika – nemažinti verslo liudijimų kainų, nes galimai yra didelis „šešėlis“. „Taip mąstant galima ir visus suvaryti į „šešėlį“, padarykite verslo liudijimus po 10 tūkstančių eurų metams, ir niekas nepirks, o veikla vis tiek vyks“, - su ironija siūlė valdžiai Konstantas Ramelis.

 

Tarnauja biudžetui ar žmonėms?

Stebint posėdį stulbino jauno mero nesiskaitymas su gerbiamais, turinčiais gyvenimiškos ir politinės patirties bei išminties tarybos nariais. Žodį gavusią Rają Krupeniną meras nutraukė vos po kelių sakinių. „Kodėl man vis neleidžiama kalbėti, vengiama net žodį suteikti? - klausė Raja Krupenina. - Ar todėl, kad aš galvoju apie žmones? Ir šiandien visi siūlymai mažinti mokesčius atsimuša į žodį BIUDŽETAS. Valdantieji galvoja tik apie biudžetą, nuogąstauja, kad jo nesurinksime. Kai nesurinksime, tada ir svarstysime, ką` daryti. Galvokime apie žmones. Juk ne biudžetui turime tarnauti, o žmonėms“, - piktinosi Raja Krupenina.

 

Apkaltino neraštingumu

Atliekų kainų mažinimo ir verslo liudijimų atpiginimo projektus parengusiam teisininkui Konstantui Rameliui taip pat nebuvo leista kalbėti. Jo pasisakymą meras apribojo 2 minutėm, o vicemeras Kęstutis Trapikas projektą išvadino … neraštingai parengtu. Seime parengusį šimtus įstatymų projektų, pasibaigus kadencijai gavusį Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės padėką už gerą darbą, dabartinė rajono valdžia žinomą Lietuvoje teisininką praktiškai išvadino neraštingu.

Po posėdžio klausiau tarybos nario Vytauto Bulkos, kuris paprastai aktyviai gina smulkiųjų verslininkų interesus, kodėl jis nepasisakė. „Man buvo šokas nuo tokio liberalais save vadinančių mąstymo ir tokio elgesio“, - atsakė V.Bulka.

Pirmasis opozicijos bandymas sumažinti kainas atsimušė į akliną valdžios sieną. Tiesa, kai kurie, gudresni iš valdančiųjų, gyrė pasiūlymus, bet tempė laiką – sakė, reikia dar pasvarstyti, įvertinti ir, kaip išsitarė Kęstutis Savickas: „Nuo kitų metų šiuos sprendimus priimsime“. Kodėl nuo kitų? Ogi tikriausiai todėl, kad po pusmečio šią idėją galima bus pavogti ir pateikti kaip savo, o svetimus nuopelnus pasisavinti. Tuo tarpu opozicija ketina imtis naujų veiksmų. Situaciją taryboje paprašėme pakomentuoti nepartinį tarybos narį Konstantą Ramelį.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ