Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:201
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16402
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92432
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Teatralus Indubakiuose šildė ir laužas, ir teigiamos emocijos

2015 m. rugpjūčio 29 d. šeštadienis, Nr.63 (1499)

Kiekvienais metais Lietuvos liaudies kultūros centras (LLKC) rengia kūrybines stovyklas-laboratorijas „Vasaros teatro akademija“ kultūros darbuotojų kvalifikacijai kelti, skirtas mėgėjų teatrų režisieriams, vadovams ir artistams. Stovyklos iniciatorius – LLKC Teatro poskyrio vyr. specialistas Ramūnas Abukevičius.

Šiemet stovykla vyko liepos 27 d. – rugpjūčio 3 d. Indubakių k. Saldutiškio sen. Utenos r. Gyvenimo sąlygos stovyklos metu buvo turistinės – nakvynė palapinėse (palapines, miegmaišius ir kt. reikia turėti savo). Dalyvio mokesčio nėra, maitinimas dalinis – kava, arbata, bendri laužo patiekalai. Laisvalaikiu laukia vakarai prie laužo arba maudynės netoli esančiame Kemešo ežere. Tiesa, maudynių šiemet teko atsisakyti, nes oras nebuvo šiltas ir dažnokai lijo.

Šioje sodyboje paskutiniuosius savo gyvenimo metus dirbo ir kūrė filmą apie vilkus kino režisierius ir operatorius Petras Abukevičius. Čia yra įsteigta P.Abukevičiaus memorialinė sodyba-muziejus. Čia įrengta ekspozicija, skulptūrų parkas, lankytojai supažindinami su buvusiu vilkų voljeru, vedami Vilkų taku.

Margaspalviame stovyklos dalyvių iš Lietuvos, Latvijos būryje jau penktą kartą dalyvavo ir švenčionėliškė ilgametė mėgėjų teatro aktorė Gražina Jarmalytė, o Švenčionėlių liaudies teatro režisierė Daiva Pošiūnienė šioje kūrybinėje stovykloje patirties sėmėsi antrąjį kartą. Abi dalyvės sakė sulaukusios iš užsiėmimų vadovų daug komplimentų ir pasisėmusios įdomių idėjų, parsivežusios naujų patirčių, kurios bus panaudotos tolesniame darbe.

Užsiėmimus apie scenografiją ir kaukių panaudojimą teatre vedė Kelmės teatro režisierius Algimantas Armonas. Viešnia iš Latvijos, garsioji režisierė Edīte Neimane (Ryga), šioje stovykloje jau aštuntus metus iš eilės dalijasi savo patirtimi. Čia netrūko ir žaismingų mokymų apie aktorinę raišką, erdvės pajautimo ir plastikos technikos pratimų, judesio, balso lavinimo, improvizacijų, kūrybingumo išraiškų ir t.t.

Dalyviai susipažino ir su performansu, kurį pristatė Kauno muzikinio ir Panevėžio Miltinio vardo dramos teatrų aktoriai.

Stovyklos dalyviams nuobodžiauti nebuvo kada, teko ne tik aktyviai dalyvauti pamokose, žaidimuose, užsiėmimuose bei improvizacijose, bet ir kartu statyti R.Keturakio „Amerika pirtyje“ III veiksmą. Išradingas kelmiškis režisierius A.Armonas pastatymui išmoningai panaudojo įvairius čia pat kluone rastus rakandus, buities daiktus ir kaukes, kurios padeda atsiskleisti aktoriams ir tampa įdomia scenografijos dalimi. Be to, režisierius į kūrybinį procesą įtraukė ir spektaklyje vaidinusius aktorius, kurie buvo kviečiami siūlyti idėjas, improvizuoti ir drąsiai išsakyti savo nuomonę. Į spektaklio pastatymą atvyko Saldutiškio seniūnas, seniūnijos gyventojai.

Tiesa, ne visus sumanymus stovyklautojams pavyko įgyvendinti dėl tą savaitę neretai pliaupusio lietaus, tačiau šildė ne tik dieną naktį karštai liepsnojęs laužas, bet ir susitikimas su senais pažįstamais, pažintys su naujais kolegomis, kaip sakoma: savęs parodymas ir kitų pažiūrėjimas.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis