Mes turime 294 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4093
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22637
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69963
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Partnerystę visi suprato teisingai, o skrynutės jau pildosi naujais sumanymais

2015 m. rugsėjo 2 d. trečiadienis, Nr.64 (1500)

Rugpjūčio 28 d. Cirkliškio dvare (Švenčionių profesinio rengimo centre) vyko baigiamoji konferencija „2009-2014 m. Švenčionių rajono vietos plėtros strategijos pasiekimai“. Susirinko gausiai ir svečių, ir dalyvių. Visi šventiškai nusiteikę, juk pasidžiaugti tikrai yra kuo. Iš viso bendra paramos suma vietos projektams – 1 954 794 eurai. „Ir visi pinigai sėkmingai panaudoti, pasidžiaugė VVG „Švenčionių partnerystė“ pirmininkė Birutė Borovikienė. – Visos šios didelės lėšos atėjo į rajoną ir pasitarnavo plečiant verslą, kuriant darbo vietas, gražinant aplinką, steigiant bendruomenių namus, tvarkant maldos namus ir jų aplinką“. Ji juokais pabrėžė, kad dėl to teko net Pabradę „kaimu paversti“, perkurti strategiją, bet buvo verta, nes dėl sumažėjusio gyventojų skaičiaus pasisekus į strategiją įtraukti Pabradę ir Švenčionėlius, atsirado galimybė nemažai nuveikti ir šiuose miesteliuose.

Vietos veiklos grupei teko nemažai paplušėti kartu su kaimų bendruomenėmis ir atskirais pareiškėjais, kurie turėjo daug įdomių idėjų, ryžto jas įgyvendinti, tad teko visiems kartu rimtai kibti į projektų rašymą, profesionaliai aprašyti numatomas veiklas, be to, jas dar apvilkti tinkamu skaičių drabužiu... Lengva nebuvo, tačiau viskas pavyko puikiai. Tuo pasidžiaugė ir švenčioniškius kuravusi NMA specialistė Lina, pažymėjusi, kad dirbo kartu, pasitardami, vieni iš kitų pasimokydami, pasidalindami patirtimi.

Į konferenciją atvykęs rajono meras Rimantas Klipčius pasveikino jos dalyvius ir įteikė B.Borovikienei Labanoro duonkepių iškeptą didžiulį kepalą juodos naminės duonos.

Plačiai ir išsamiai Vietos plėtros 2009-2014 metų strategijos įgyvendinimą apžvelgė Violeta Guobytė, Švenčionių rajono vietos veiklos grupės „Švenčionių partnerystė“ projekto vadovė. Apie visus projektus, jiems įgyvendinti skirtas lėšas buvo išsamiai rašyta ir „Švenčionių krašto“ laikraštyje Nr. 62 (rugpjūčio 26 d.). Per ataskaitinį laikotarpį įgyvendinta daug didelių ir mažesnių projektų, kurie kiekvienas savaip pasitarnauja bendruomenių gyvenimo gerovei, žmonių santalkai ir prasmingam laiko leidimui. Nuotraukose ekrane daug kur šmėžavo bendruomenių pirmininkai, patys pirmose gretose raunantys krūmokšnius, tvarkantys aplinką, sodinantys medelius – juk daug kas nuveikta savanoriškai prisidedant kiekvieno bendruomenės nario, o pirmiausia pirmininko, darbu.

Dvaro šeimininkė Švenčionių PRC direktorė Milda Gustienė-Vilniškė pakvietė visus į sporto salę, kurią pavyko iš dalies atnaujinti projekto pagalba, pridėjus ir savo lėšų. „O kai atsinaujinom, pamatėm, kad turim gerą salę, kurią nevalia būtų laikyti tik savo reikmėms, ji turi būti atvira visiems sportininkams“, - sakė M.Gustienė-Vilniškė. Ir pridūrė: „Ar mes teisingai supratome partnerystę“. Žinoma, teisingai! Ir ne jie vieni taip supranta. Sutvarkytomis paežerėmis, paupiais, prieplaukomis, stovyklavietėmis, žaidimų bei sporto aikštelėmis ir kt. naudojasi ne tik tų bendruomenių nariai, bet ir visi rajono gyventojai bei svečiai. Tiesa, kartais tie svečiai vietoj padėkos palieka tik šiukšlių, bet, pasak Dvilonių kaimo bendruomenės „Dvilonys“ pirmininkės Aldonos Builienės, susitvarko, išsidalina maišelius po savo konteinerius ir ką jau bepadarysi.

Dėl gausybės sėkmingų ir tikslingai bei kompleksiškai suplanuotų projektų patraukliu turistų traukos centru tampa Kaltanėnai, apie tai labai plačiai pasakojo šios srities entuziastas ir profesionalas – Kaltanėnų UTC direktorius Kęstutis Lisauskas.

Bene seniausiai rajone veikiančios Reškutėnų kaimo bendruomenės pirmininkė Janė Petkūnienė kalbėjo ne tik apie daugelį sėkmingai įgyvendintų prasmingų projektų, ji šiltai prisiminė neseniai vykusius edukacinius užsiėmimus, kurių metu buvo sukurta skrynia, o simbolinę vaikų pagamintą ir ištapytą skrynutę įteikė VVG – dideliems ateities darbams susidėti.

Fotografas Vladas Šarėjus papasakojo, kaip jam sekėsi savo sklype sukurti fotomenininko kūrybinę erdvę ir kvietė joje apsilankyti, paminėti įvairias šventes, kurias jis galėsiąs ir nufotografuoti.

Tačiau vis dėlto išskirtinis – Jurgeliškės sentikių maldos namų sutvarkymo projektas. Apie jį pasakojęs bendruomenės pirmininkas Aleksandr Necvetnyj pasidžiaugė ir VVG pagalba, ir projekto įgyvendinimo metu atsiradusiais rėmėjais, ir sėkmingai susiklosčiusiomis aplinkybėmis. Ir štai dabar ne tik sentikių bendruomenė džiaugiasi turinti kur melstis, bet Jurgeliškėje apsilanko ir daug turistų, besidominčių kultūros bei sakraliniu paveldu. Tad drąsiai galima sakyti, kad Aleksandras tiesiog pastatė bažnyčią! Ir ne vieną. Paaiškėjo, kad jo vadovaujama statybos įmonė, Jurgeliškėje įgijusi vertingos patirties, laimėjo ir sėkmingai įgyvendino dar du projektus sentikių maldos namams restauruoti kituose rajonuose.

Didelius ir reikšmingus savivaldybės administracijos projektus pristatė Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus specialistė Viktorija Garlienė.

Pasisakymus gražiai paįvairino bendruomenių šokėjų, muzikantų, sportininkų pasirodymai, kvepėjo naminiai pyragai, duona ir gira. Organizatoriai visiems projektų vykdytojams įteikė padėkas ir atminimo dovanėles, o išrinktiems naujosios valdybos nariams – ir vienodus marškinėlius.

Irena POŽĖLIENĖ