Mes turime 283 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:144
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25274
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72600
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Gelbėtojų“ veikla gali būti įmonei pražūtinga

2015 m. rugsėjo 5 d. šeštadienis, Nr.65 (1501)

„Labiausiai gaila kolektyvo“, - sako pažeidžiant įstatymą - nedarbingumo laikotarpiu - atleistas iš pareigų buvęs ilgametis UAB „Švenčionių švara“ direktorius Kazimieras DŽIAUKŠTAS. Jis pasidalino mintimis ir įžvalgomis apie tai, kas gali ištikti komunalines paslaugas teikiančią įmonę.

 

Jūs daug metų vadovavote „Švenčionių švarai“. Kaip įmonei sekėsi vykdyti jai iškeltas užduotis, su kokiomis problemomis susidūrėte?

Įmonei vadovavau 18 metų. Noriu pasakyti, kad tikrai neprivedžiau įmonės prie bankroto ir nebūčiau privedęs, kaip dabar kalba naujoji įmonės valdyba ir naujoji rajono valdžia. Buvo visokių situacijų – ir sunkesnių, ir lengvesnių, buvo ir finansinių problemų, bet įmonė dirbo, sunkumus įveikdavome, visas paslaugas teikėme. Norint išlaikyti įmonę, kad nereikėtų atleidinėti darbuotojų, reikia ieškoti darbų. Iš jų kasmet įmonė papildomai uždirbdavo po maždaug pusę milijono litų ir daugiau. Nebuvo taip, kad darbuotojai sėdėtų be darbo ar technika stovėtų nenaudojama.

Vienintelis nuostolingas padalinys buvo kaimo vandens ūkis, kurį 2004 metais įmonė perėmė iš seniūnijų. Dar tarybiniais laikais kloti vamzdynai buvo sujungti chaotiškai, supuvę, be paliovos trūkinėjo. Vieną problemą su savivaldybės pagalba išsprendėme – avarinės būklės vandens bokštus pakeitėme gręžiniais. Tai leido sumažinti nuostolius, o svarbiausia – užtikrinti vandens tiekimą. Bet vis tiek vandens ūkis buvo nuostolingas - kasmet po 150-200 tūkst. litų. Dėl šios priežasties ir atlyginimai kartais vėluodavo. Būtinai reikia atnaujinti kaimo vandens ūkį, bet įmonė savo lėšomis niekada to nepajėgs padaryti. Bijau, kad ir rajono savivaldybės biudžetui tai būtų našta ne pagal jėgas. Reikia maždaug 20 mln. litų. Belieka investiciniai projektai. Jau buvome pradėję rengti, bet dabar abejoju, ar kas nors juos tęs.

 

Kodėl rajono vadovai sako, kad „Švenčionių švara“ blogai dirba?

O kada jie sakė, kad bent kas yra gerai? Kalbėsiu faktais. Pirmąjį šių metų ketvirtį „Švenčionių švara“ baigė su 5000 eurų pelnu. Kaip per kelis mėnesius ji galėjo nusiristi iki bankroto?

2014 metų visų padalinių veiklos rezultatai buvo neblogi, nuostolis susidarė tik iš vandens tiekimo ir dar prisidėjo beviltiškų skolų nurašymas (50 tūkst. Lt), kurio pareikalavo auditorius. Ankstesnių metų auditai taip pat neturėjo jokių pastabų. Kadangi rezultatai neblogi, o apkaltinti kažkuo reikia, tai mane apkaltino tuo, kad aš pasirinkau palankius auditorius. Nežinau, kam reikėjo tokių nesąmonių, nes nei aš, nei bet kurios kitos savivaldybei pavaldžios įmonės vadovas negali pasirinkti auditoriaus, jį parenka Mokesčių ir turto valdymo skyrius, kurio vedėja Rasa Bliūdžiuvienė buvo ir yra „Švenčionių švaros“ valdybos narė.

 

Ką manote apie permainas „Švenčionių švaroje“?

Naujoji valdyba – Arūnas Čenkus, Rasa Čibirienė ir iš senos valdybos likusi Rasa Bliūdžiuvienė, laikinai direktoriaus pareigas einantis pavaduotojas vilnietis Juozas Šiaudinis ir ypač daug besireiškiantis meras Rimantas Klipčius, mano nuomone, kol kas nieko nepadarė, kad užtikrintų įmonės veiklą. Kartais atrodo, kad įmonė niekam nerūpi – vien priešų, trūkumų, kaltųjų paieškos. Visiems kažkodėl atrodo, kad „Švenčionių švara“ yra pinigų klondaikas. Tikėjosi semti rieškučiomis pripuolę? Į sveikatą, bet tegul nežlugdo įmonės. Dirbti šioje įmonėje visada buvo nelengva, bet įmanoma. Labiausiai gaila kolektyvo, kurį dabar „naujieji“ vadina nekompetentingu. Tik kažkodėl su šiuo kolektyvu iki „naujų vėjų“ apie bankrotą nebuvo kalbų.

 

Švenčionių švarai“ tikrai gresia bankrotas?

Nuo rugpjūčio 10 d. mane atleido iš darbo, tad galiu tik pasakyti savo nuomonę, kurią susidariau dar dirbdamas. Man atrodo, kad pati įmonė vargu ar kam rūpi. Ji naudojama tik kaip įrankis kaltinti valdžioje buvusius asmenis. Net neatsirado vadovo iš vietinių. Su nauja vadovybe, matyt, neįmanoma dirbti – keliolika darbuotojų jau išėjo savo noru.

Vieną kartą teko bendrauti su direktoriaus pavaduotoju Juozu Šiaudiniu, kuris faktiškai jaučiasi direktoriumi nuo pirmos dienos. Bandžiau jam pasakoti apie įmonės reikalus, bet matėsi, kad visa tai jam neįdomu – jis mieliau pasigyrė, koks yra galingas ir įtakingas. Tada ir suabejojau, koks jo tikslas – ar išsaugoti šią įmonę, ar sužlugdyti? Pastarojo proceso patirties turi – Vilniuje jam vadovaujant sužlugdytos dvi įmonės.

Kas dėl bankroto, tai tokią situaciją sukūrė J.Šiaudinio nemokėjimas bendrauti su žmonėmis. Kiek man žinoma, vienas kreditorius kreipėsi į teismą prašydamas „Švenčionių švarai“ iškelti bankroto bylą. Nustebau ir pasikalbėjau su tuo asmeniu, nes bendradarbiavome seniai, gerai sutarėme. Pasirodo, jis buvo siūlęs naujajam vadovui pasirašyti susitarimą dėl skolos mokėjimo išdėliojant sumą, bet šis atsisakė. Negana to, supainiojęs su kitu asmeniu tokia pačia pavarde, asmeniškai įžeidinėjo kreditorių. Šis po to kreipėsi į teismą dėl 12 tūkst. eurų skolos, prašydamas iškelti bankroto bylą. Šio konflikto tikrai galėjo nebūti, įmonė galėjo grąžinti skolą pagal grafiką ir toliau naudotis barstytuvu. Dabar gi ką girdime? Kalba, kad „Švenčionių švara“ žiemą gatvių neprižiūrės. Kas prižiūrės? Vėl vilniečiai? Kyla abejonių: arba nauja valdžia nemoka tvarkytis, arba nenori? Ar tiesiog turi tikslą išdraskyti rajono įmonę?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ