Mes turime 399 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2532
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34908
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:116657
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Lietuvos pasienio gyventojams - kokybiškos nemokamos lietuviškų TV kanalų transliacijos

2015 m. rugsėjo 5 d. šeštadienis, Nr.65 (1501)

Lietuvos pasienio gyventojai, žiūrintys lietuviškus TV kanalus per nemokamą skaitmeninę antžeminę televiziją, pastebėjo pagerėjusį TV transliacijų vaizdą.

Po to, kai visoje Lietuvoje buvo išjungta analoginė televizija ir buvo pereita prie skaitmeninės antžeminės TV transliacijų, vieni  Švenčionių rajono gyventojai įsigijo TV priedėlius, kad galėtų žiūrėti savo pamėgtas laidas per lietuviškuosius TV kanalus, o kiti pirko naujus televizorius, kuriems priedėlių jau nebereikia. Švenčionių rajono pasienio gyventojas iš Jakelių kaimo Arūnas Pirštelis ta proga nusipirko  ne tik priedėlį, bet ir dar vieną - naują televizorių.  Adutiškio seniūnu dirbantis Arūnas Pirštelis sako neturintis galimybių daug laiko praleisti žiūrėdamas TV, bet žinių  būtinai pasižiūri kiekvieną vakarą – reikia žinoti, kas vyksta šalyje ir pasaulyje. „Visada būtinai pasižiūriu žinių, kartais - dar kokį filmą, bet tik ne serialą. Serialų visai  nežiūriu“, - sako Adutiškio seniūnas Arūnas Pirštelis. Bet šeimoje yra mėgstančių įvairias kitas laidas, todėl ir buvo nuspręsta įsigyti antrą televizorių. Kadangi šeima gyvena pasienio zonoje, pradžioje, tik perėjus prie skaitmeninės antžeminės TV transliacijų, kokybė buvo truputį pablogėjusi. „Labai skųstis negalėjau ir anksčiau, žiūrėti galima buvo, bet vaizdas per televizorių nebuvo itin kokybiškas – kartais dingdavo TV signalas“-, prisimena p. Arūnas.

Tačiau jau šią vasarą Arūnas, kaip ir daugelis Švenčionių krašto gyventojų, pastebėjo, kad vaizdas tapo kokybiškas ir trukdžiai dingo.

Švenčionyse lietuviškuosius TV kanalus žiūri daugelis gyventojų, ypač pensininkai, kurių rajono centre gana daug. „O kaip gi kitaip. Daug kas gyvena po vieną, vyresnio amžiaus žmonės ne visada gali ir iš namų išeiti dėl sveikatos, tad televizija – ir žinios, ir malonumas pažiūrėti ką nors gražaus“,  - entuziastingai pritaria švenčioniškė Vanda Stanevičienė. Buvusi ilgametė Nalšios muziejaus direktorė ir aktyvi visuomenės veikėja Vanda Stanevičienė, išėjusi į užtarnautą poilsį, daugiau laiko leidžia namuose, kur „kompaniją sudaro“ televizorius. Tiesa, vasarą ji daugiausia darbuojasi sode, į kurį stengiasi rytais išvaziuoti kuo anksčiau, kad galėtų padirbėti, kol dar ne taip karšta. „Bet televizorių įsijungiu ir rytais, ir vakarais grįžusi iš sodo. - prisipažino V. Stanevičienė.- Žinoma, rytą pradedu nuo Lietuvos televizijos, pasiklausau ir naujienų, ir įdomių pašnekesių“. Dėl perėjimo prie skaitmeninės antžeminės TV transliacijų ji sako didelių nepatogumų nepatyrusi. Transliavimo kokybė pradžioje truputį šlubavo. „Vaizdas trūkinėjo, ekrane pasirodydavo juostos, ir tai truputį erzino,  - pripažįsta p. Vanda. - Bet pastaruoju metu viskas susitvarkė“.

TV vaizdo kokybės pagerėjimas – ne atsitiktinis. Kaip pakomentavo AB Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) technologijų departamento direktorius Romas Bunevičius, TV vaizdo kokybė Lietuvos pasienio gyventojams ženkliai pagerėjo įdiegus didesnio galingumo ar papildomus siųstuvus pasienio zonos miestuose - Nidoje, Tauragėje, Jurbarke, Ignalinoje, Visagine, Švenčionyse ir Dieveniškėse. Todėl gyventojai, kurie yra įsikūrę toliau nuo centrinių gyvenviečių, atokiose miškingose, kalvotose pasienio zonose ir gretimose lietuvių gyvenamose vietovėse už  Lietuvos teritorijos ribų, jau gali matyti kokybišką transliacijų vaizdą, o kita dalis gyventojų, kurie iki šiol neturėjo galimybės matyti nemokamų antžeminės televizijos programų, jas mato be trukdžių“, – teigia R. Bunevičius. Todėl dabar net gi poilsiautojai – atokiausių sodybų savininkai, vasaromis bei poilsio dienomis visus metus nemažai laiko praleidžiantys Švenčionių rajone, perka televizorius. Poilsiaujant sodybose jis tampa kone vieninteliu žinių šaltiniu.

Šiuo metu Antžeminės skaitmeninės televizijos (DVBT) tinklo aprėptis siekia 96,7 proc. Lietuvos teritorijos. Telecentras Lietuvos gyventojams užtikrina galimybę nemokamai žiūrėti 10 televizijos programų: LRT, LRT KULTŪRA, LNK, TV6, BTV, TV3, Info TV, Liuks!, TV1, TV8.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ