Mes turime 422 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3807
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20008
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96038
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šių metų Labanorinėje – dėmesys Labanoro dūdai

2015 m. rugsėjo 9 d. trečiadienis, Nr.66 (1502)

Labanorinės atlaidai arba tiesiog Labanorinė – ne tik aplinkiniuose rajonuose, bet ir visoje Lietuvoje žinoma šventė. Nors tikroji Švč. Mergelės Marijos gimimo diena, kuriai paminėti net kelias dienas meldžiamasi Labanoro Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje, yra rugsėjo 8-ąją, bet šiemet pirmieji renginiai, skirti Labanorinei, prasidėjo rugsėjo 4 d. seminaru-koncertu „Muzikavimo Labanoro dūda tradicijos Labanoro apylinkėse“ Labanoro regioninio parko lankytojų centre.

Skambėjo garsiosios Labanoro dūdos garsai ir šeštadienį Labanoro bažnyčioje bei tradicinės amatų mugės metu. Taip su Labanoro dūdos garsais ne tik tradicinė Labanorinė prasidėjo, bet ir šių metų rudens vartai atsivėrė. Ir nors šimtmečių tradicijas turintys Švč. Margelės Marijos gimimui skirti atlaidai prasidėjo kaip bažnytinė šventė, bet greitai ir kermošiai atsirado, juk ratuoti ir pėsti žmonės į atlaidus, kuriuos vėliau, matyt, imta vadinti Labanorine, sukeliaudavo iš visų pasviečių. Dabar gi ne arkliukais kinkytomis bričkomis ar paprasčiausiais vežimais, o automobiliais suvažiuoja žmonės į Labanorinę.

Tradicinių amatų ir kulinarinio paveldo mugė buvo visai neprasta. Čia ne tik tradicinių skanių Labanoro bulvinių blynų galėjai paragauti, bet ir iš kanapių gautų produktų (žinoma, ne narkotinių) galėjai paragauti bei kanapių aliejaus įsigyti. Juo mugėje prekiavusi Milda Petkevičienė kaipmat savo prekę išpardavė.

Nuo seno medumi garsėjo Labanoro apylinkės, buvo medaus ir šių metų mugėje. Jau 70 metų, nuo 12-kos, bitininkaujantis Bronius Aidietis sakė, kad visai nesvarbu, kiek per mugę medaus – daug ar mažai – parduodi, svarbu pabūti čia, tarp žmonių, galima sakyti, vaikystės ir jaunystės žemėje, nes čia, Labanore, ir mokykla lankyta. Net sunku dabar įsivaizduoti, kad mokinukų gerokai virš šimto susirinkdavo, dabar gi Labanore mokyklos jau nėra. Žinoma, gaila, kad taip nutiko, kad kaimų tuštėjimas neaplenkė ir Labanoro, ir čia žmonių šurmulys tik šiltuoju metų laiku jaučiamas, o žiemą Labanoro apylinkės ištuštėja.

Bet sugrįžkime į Labanorinės mugę, kurios oficialioji dalis prasidėjo Giedros Kaminskienės su dukromis Justina ir Ieva sudainuotu Labanoro himnu. Po to labanoriškius ir svečius sveikino ir smagios šventės linkėjo LR Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, LR Seimo nariai Petras Čimbaras ir Valentinas Stundys, Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius, Saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos apsaugos ministerijos direktorius Albertas Stanislovaitis, naujasis Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direktorius Gedas Kukanauskas. Visiems sveikinusiems svečiams Labanoro seniūnas Vincas Jusys įteikė simbolines dovanėles, o po sveikinimų prasidėjo linksmoji šventės dalis – koncertas. Pirmiausia grojo ir dainavo folkloro grupė Keistas pulkelis“, jų pasirodymo metu ir Labanoro dūda skambėjo, o kai scenoje pasirodė „Kitava“, tai ir šokančių poros atsirado. Svarbu ir tai, kad ir gamta šventės nesugadino. Nors slinko juodi rudens debesys, bet virš Labanoro išsilaikė neliję, nors už poros dešimčių kilometrų esančiuose Švenčionėliuose ne tik lietus lijo, bet ir kruša iškrito, o ir perkūnas pasitrankė.

Štai tokie pirmieji įspūdžiai iš 2015-ųjų Labanorinės, o kitame numeryje bus pasakojimas apie dailininkų grupės „Ornamentas“ parodą, apie tradicinius amatus ir, svarbiausia, apie sekmadienio šv. Mišias, kurių metu buvo pašventintas kairiojo altoriaus paveikslas.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis