Mes turime 275 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:425
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16626
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92656
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savaitgalį Švenčionys buvo tapę sostine. Tiesa – tik vaistažolių

2015 m. rugsėjo 30 d. trečiadienis, Nr.72 (1508)

Šių metų Rudens kermošiaus akcentas ir pagrindinė tema buvo vaistažolės. Rajone net dvi įmonės jas perdirba ir siūlo pirkėjams. Ir ne tik Lietuvos – spalvingos pakuotės su Švenčionių vardu plačiai pasklinda po pasaulį.

 

Daug naudingų žinių

Penktadienį Nalšios muziejus pakvipo vaistažolėmis. Rudens kermošiaus renginiai prasidėjo konferencija „Švenčionys – Lietuvos vaistažolių sostinė“, kurioje gausi klausytojų auditorija išgirdo įdomius pranešimus apie vaistažolių perdirbimo įmonių istoriją, vaistažolių poveikį, vartojimo tradicijas ir naudą. Išskirtinio susidomėjimo susilaukė Rolando Petkevičiaus pranešimas apie Rytų Lietuvos etnobiotiką, jos tradicijas ir perspektyvas, taip pat Linos Karvelienės pranešimas apie vaistažolių naudą žmogaus sveikatai.

Konferenciją „paskanino“ arbatų degustacija. Besigardžiuojant jomis galima buvo pabendrauti su įmonių atstovais, kurie maloniai laukė su garuojančia arbata. Muziejuje vyko spaudinių, fotografijų, virimo ir šildymo technikos paroda iš Nalšios muziejaus fondų bei UAB „Švenčionių vaistažolės“ ir dr. P.Karvelio terapijos-fitoterapijos įmonės produkcijos paroda.

Po to Sirvėtos regioniniame parke vyko pirmasis Lietuvoje vaistažolių rinkimo čempionatas.

 

Šimtametės tradicijos

Antrą šimtmetį gyvuojančio Švenčionių vaistažolių fabriko istoriją trumpai pristatė įmonės komercijos direktorius Olegas Ryžovas. Laikui bėgant įmonės vardas, priklausomybė ne kartą keitėsi, bet veikla - vaistažolės – išliko visada, įmonė išliko ištikima jos įkūrėjo pasirinkimui. UAB „Švenčionių vaistažolės“ – vienas seniausių vaistažolių perdirbimo fabrikų Pabaltyje ir Europoje, veikiantis ir puoselėjantis tradicijas daugiau nei šimtą metų. Viskas prasidėjo nuo nedidelės supirkimo įmonėlės, kurią 1883 metais Švenčionyse įkūrė Naumas Taraseiskis - garsus šio krašto farmacininkas. Ši data siejama ir su farmacijos pramonės pradžia Lietuvoje. Švenčionių vaistininkas Naumas Taraseiskis pradėjo supirkinėti vaistažoles, gaminti iš jų mišinius bei jais sėkmingai prekiauti vaistinėje. Kadangi prekės turėjo paklausą, farmacininkas-verslininkas ir įsteigė vaistažolių supirkimo ir perdirbimo nedidelę įmonę, kurią pavadino „Fabryka ziol leczniczych Taraseiski i Sinovie“. Užveisė ir vaistažolių auginimo plantaciją. Nederlingose Švenčionių žemėse vaistažolių auginimas pasiteisino, todėl gyventojai mielai ėmėsi vaistažolių rinkimo ir auginimo.

Vaistažolių supirkimo punktą Švenčionyse N.Taraseiskis išsiplėtė, įsigijo vaistažolių pjaustymo mašinas. Vaistažolių paruošos kasmet didėjo. Supirktą augalinę medžiagą rūšiuodavo, pjaustydavo, maldavo, gamindavo augalinius mišinius – įvairias arbatas. Įmonė gamino apie 1000 įvairių pavadinimų augalinių preparatų, eksportavo savo produkciją, dalyvavo tarptautinėse parodose ir pelnė apdovanojimus. Karas ir pokaris skaudžiai atsiliepė įmonei – 1947-1950 metais ji buvo užkonservuota, bet 1952 metais atgimė. Tuometinėje Tarybų Sąjungoje buvo tik 3 tokie fabrikai – netoli Maskvos, Žitormire, ir Švenčionyse. Realizacijos rinka buvo milžiniška, fabrikas turėjo dideles apimtis, bet technologijos buvo pasenę. 2002 metais jis rekonstruotas ir modernizuotas, įdiegti nauji gamybos įrengimai, laboratorija.

Fabrikas ilgus metus, iki 1975-ųjų, palaikė glaudžius ryšius su garsia vaistažolių žinove Eugenija Šimkūnaite. Ji teikė metodinę paramą, konsultavo ir buvo visada laukiama viešnia.

Šiandien „Švenčionių vaistažolių“ fabrikas – naujausią technologinę ir laboratorinę įrangą turinti vaistažolių perdirbimo įmonė, apdovanota daugybe įvertinimų bei sertifikatų. Aukščiausios kokybės produkcija tiekiama ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijos, Estijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Armėnijos, Azerbaidžano, Uzbekistano, Didžiosios Britanijos, Airijos, Prancūzijos, JAV bei Japonijos vartotojams.

Įmonė nuolat modernizuoja savo gamybos linijas. Produkcija atitinka griežčiausias kokybės kontrolės normas. Aukščiausi Europos kokybės reikalavimai taikomi tiek Švenčionių vaistažolių vaistinėms, tiek ir maistinėms ETNO, „Gamtos gurkšnio“ arbatoms. Vartotojai mėgaujasi ekologiškai švariomis arbatomis, jų filtrams ir paketėliams gamintojai nenaudoja klijų ir metalo elementų. Kiekvienas paketėlis dedamas į sandarų vokelį , o tai leidžia išsaugoti natūralų arbatos skonį ir kvapą.

 

Dirba visa šeima

Kita rajone su vaistažolėmis dirbanti įmonė – dr. P. Karvelio terapijos-fitoterapijos įmonė. Jos istoriją pristatė įkūrėjo sūnus Audrius Karvelis. Pradžia buvo tokia. Įmonės įkūrėjas Pranas Karvelis, dirbdamas vidaus ligų gydytoju, susidomėjo vaistažolių arbatomis ir 1992 metais baigė rašyti disertaciją „Naujo tulžies apykaitą reguliuojančio vaistažolių mišinio terapinė, profilaktinė ir diagnostinė reikšmė sergantiems lėtiniu cholecistitu“ bei ją apgynė gaudamas medicinos mokslų daktaro vardą. 1993 metais dr. Pranas Karvelis įkūrė P.Karvelio terapijos-fitoterapijos įmonę. Įmonėje veikė privatus vidaus ligų gydytojo kabinetas, kuriame buvo plačiai taikomas gydymas vaistažolėmis bei pradėtos fasuoti vaistažolių arbatos ir vaistažolių mišiniai.

Sėkmingai vystant verslą 1995 metais įmonė praplėtė gamybines patalpas ir padidino asortimentą. Ypač didelį dėmesį dr.P.Karvelis skyrė gaminamos produkcijos kokybei. Žaliava buvo tikrinama kvalifikuoto specialisto įmonėje įrengtoje kokybės kontrolės laboratorijoje.

1998 metais didėjant gamybos apimčiai įmonė įsigijo patalpas Šutonių k., Švenčionių sen., ir pradėjo jų rekonstrukciją pagal geros gamybos praktikos (GGP) reikalavimus. 2001 m. birželio 23 d. mirus dr. Pranui Karveliui įmonei pradėjo vadovauti velionio sūnus vaistininkas magistras Audrius Karvelis, kuris tęsė tėvo pradėtą darbą.

Dabar įmonės veiklą plėtoja visa šeima, taip saugodami labai anksti šį pasaulį palikusio šviesaus žmogaus gydytojo Prano Karvelio atminimą. Gydytoja Laima Karvelienė sakė, kad jaunai įmonei labai sunku išsilaikyti, prasibrauti į rinką, kurią seniai užkariavę didieji gamintojai, bet vyro ir tėvo atminimas neleidžia nuleisti rankų. Įmonė 14 metų kovoja už vietą po saulę ir ją suranda, vystosi, žengia pirmyn. Kai prisimena, kas buvo prieš keliolika metų Šventos kaime toje vietoje, kur dabar yra įmonės gamybiniai pastatai, gydytoja L.Karvelienė sako ir pati negalinti patikėti, kad visa tai padarė šeima savo rankomis. „Kiekvieną kertelę, sienos lopinėlį reikėjo tiesiog išgramdyti, juk ten kolūkio laikais buvo laikomi gyvuliai, - prisimena ponia Laima. - Kai tik laisvas pavakarys, poilsio dienos, vis ten važiuodavome.“

Taip Šventos kaime atsirado moderni įmonė, atitinkanti tarptautinius standartus ir gaminanti aukštos kokybės vaistažolių arbatas. Ir ne tik jas. Po truputėlį bandoma žengti į grožio industriją – gaminami kremai žolių pagrindu.

Įmonėje dirba visa šeima – gydytoja Laima Karvelienė, sūnus Audrius su žmona Lina ir net devynmetis jų sūnus vasarą prisijungia.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis