Mes turime 336 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1524
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17725
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93755
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių bažnyčioje skambėjo sakralinė muzika

2015 m. rugsėjo 30 d. trečiadienis, Nr.72 (1508)

„Gyvenimui, kaip ir teatro spektakliui, svarbu ne kiek jis trunka, bet ar gerai suvaidinta“, - rašė antikos mąstytojas Seneka. Šie žodžiai labai tinka apibūdinti kunigo garbės kanauninko Jono Burbos gyvenimui, nuo kurio mirties praėjo 100 metų, ir mes laikraštyje „Švenčionių kraštas“ apie tai jau rašėme.

Nepaisydami laiko bėgsmo, mes vis prisimename šio iškilaus žmogaus nuveiktus darbus, lietuvybės puoselėjimą. Dar kartą garbės kanauninkas Jonas Burba buvo prisimintas sekmadienį, rugsėjo 27 d. Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje, kurioje jis kunigavo dvidešimtojo amžiaus pradžioje, buvo ne tik parapijos klebonas, bet ir Švenčionių dekanato dekanas. Prieš šv. Mišias vikaras Marijan Apriško gausiai susirinkusiems tikintiesiems priminė kunigo Jono Burbos gyvenimo faktus, per palyginus trumpą gyvenimą padarytus darbus. Šv. Mišias aukojo svečias iš Vilniaus kunigas Julius Sasnauskas, kuris sakydamas pamokslą kalbėjo apie pasirinkimą, apie tai, kad pasirinkdami džiaugsmą mes jaučiamės laimingesni, apie Dievo troškimą mus išgelbėti, apie toleranciją ir pasaulio sudėtingumą, bažnyčios paskirtį būti taikytoja, o ne kurstytoja. Prisiminė kunigas Julius Sasnauskas ir Švenčionių bažnyčioje kunigavusį kunigą Joną Vaičiūną, kuris vienam savo kolegai kunigui yra sakęs: „Aš nė vienam žmogui, nesvarbu, kokia mirtimi jis mirė, kaip gyveno, neatsakiau katalikiškų laidotuvių. Pasitikėdami Dievu, mes nė vieno žmogaus neturime atstumti, išmesti“.

Šv. Rašto skaitinius skaitė Irena Gančėrienė ir Virginija Bučelytė, psalmę giedojo Šarūnė Dragūnaitė, atnašas nešė Marytė ir Algirdas Bučeliai, visuotinės maldos žodžius skaitė patarnautojas Linas. Baigiantis šv. Mišioms Švenčionių Visų Šventųjų parapijos klebonas Medardas Čeponis padėkojo kunigui Juliui Sasnauskui už šv. Mišių aukojimą, N.Daugėliškio parapijos klebonui Bernardui Augaičiui už paskolintą garbės kanauninko Jono Burbos paveikslą ir pakvietė pasiklausyti Sostinės vario kvinteto, kuriame groja Algirdas Januševičius (trimitas), Domas Memėnas (trimitas), Gintaras Ščerbavičius (valtorna), Paulius Batvinis (trombonas) ir Darius Bažanovas (tūba). Koncertą vedė muzikologė Zita Kelmickaitė. Skambėjo daugiausia baroko epochos kūriniai, kuriuos išsamiai pristatė koncerto vedėja. Didingai po Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčios skliautais skambėjo Hendelio, Mocarto, Bacho ir kitų kompozitorių kūriniai. Puikiai skambėjo ir lietuvių kompozitoriaus Stasio Naujalio kūrinys.

Štai toks turiningas sekmadienis buvo Švenčionių Visų šventųjų bažnyčioje, kur buvo prisimintas ir pagerbtas kanauninkas Jonas Burba, tikintieji išklausė turiningą kunigo Juliaus Sasnausko pamokslą ir dalyvavo šv. Mišių eucharistijoje, o po to klausėsi puikaus koncerto. Išėjusius iš bažnyčios pasitiko saulė. Ir čia negali neprisiminti pamokslo žodžių apie džiaugsmo pasirinkimą, nes pasirinkdami džiaugsmą, mes juo dalinamės su artimaisiais ir jie tampa laimingesni.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis