Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5306
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23850
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71176
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Projektas „Gyvenu laisvai“

2015 m. spalio 14 d. trečiadienis, Nr.76 (1512)

Projektas „Gyvenu laisvai“ - tai išskirtinis renginys, kurio tikslas – ugdyti tautinių bendrijų jaunimo pilietiškumą, skatinti geriau pažinti, suvokti ir puoselėti savo krašto kultūrą, unikalią tapatybę.

Projekte dalyvauja penkios savivaldybės – Trakų, Švenčionių, Vilniaus, Šalčininkų ir Visagino. Pirmieji savo idėjas pristatė Šalčininkų rajono bendruomenė. Mums atiteko garbė atstovauti savo gimnazijai antriems. Turėjome pristatyti 5 idėjas, iš kurių atrinktos buvo 3, o vėliau iš tų 3-jų turėjo likti tik 1. Kurios liks, turėjo spręsti ne tik kompetentinga komisija, bet ir Pabradės miesto gyventojai, renginio žiūrovai. Mūsų idėjos buvo susijusios su gimtuoju miestu – Pabrade. Pirmąja idėja bandėme išryškinti tautinių mažumų savitumą ir tradicijas, pristatėme, kaip viename regione gali gyventi lenkai, rusai, lietuviai ir sutarti tarpusavyje. Antra buvo skirta kariniam objektui - generolo S.Žukausko poligonui. Parodėme, kokia svarbi karinė tarnyba, o pasiklausę ekspertų nutarėme, kad reikia informuoti visus apie kariuomenės paskirtį, tai yra pristatyti ją ne tik kaip agresyvumo ir drastiškumo priemonę, kuri reikalinga karo metu. Trečias pristatytas sumanymas – tai „Pabradė ir jos apylinkės nuotraukose. Anksčiau ir dabar“, kur atskleidžiama, kaip laikas gali pakeisti mūsų gyvenamąsias vietas. Esame ne vienintelis miestas Lietuvoje, kuris buvo tragiško žydų tautos likimo ir holokausto liudininku, tad ketvirta idėja buvo skirta tam baisiam įvykiui. Netoli Švenčionėlių yra memorialas, kuris pastatytas toje vietoje, kur holokausto aukomis tapo apie 8 tūkst. žydų. Taip komandoje atsirado sumanymas pristatyti vieno žydų berniuko, kurį išgelbėjo Pabradėje gyvenanti šeima, išaugino jį kartu su savo vaikais, istoriją. Paskutinė idėja kilo lankantis Užsieniečių registracijos centre. Bendradarbiaudami ruošėmės kurti filmą apie kitataučių gyvenimą Pabradėje, jų kultūrą, laisvalaikį ir t.t.

Po žiūrovų balsavimo pasiliko 3 idėjos: Švenčionių rajono tautinės mažumos ir jų savitumas, Pabradės gen. S.Žukausko poligonas ir Švenčionių r. žydų tautos tragiškas likimas.

Išrinkti vieną iš 3-ijų teko „Aitvarų“ komandos nariams. Po sunkios diskusijos nusprendėme pasirinkti siaubingą holokausto istoriją ir papasakoti apie ją visai Lietuvai.

Nekantraudami laukiame tolimesnių susirinkimų ir susitikimų su ekspertais. Darbas bus nelengvas, bet įdomus ir informatyvus.

Evelina PERVEINIS

Tomaš ŠUKELOVIČ