Mes turime 268 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2506
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21050
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68376
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Akcija, skirta Pasaulinei gyvūnų globos dienai

2015 m. spalio 3 d. šeštadienis, Nr.73 (1509)

Spalio 4-oji – Pasaulinė gyvūnijos ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo diena, minima nuo 1931 m., kai Florencijoje tarptautinės konferencijos, skirtos gyvūnų globai, metu kilo idėja minėti šią dieną, taip pat prisimenant ir Pranciškų Asyžietį. Kas gi buvo Šventasis Pranciškus Asyžietis?

Pasaulis žino jį kaip poetą, visuomenės veikėją, gamtos mylėtoją. Kalbama, kad jis žavėjosi žvaigždžių spindėjimu, kalnais ir kloniais, mokėjo paukščių kalbą, net vilką buvo prisijaukinęs. Pranciškus Asyžietis gimė apie 1182 m. Asyžiuje, o mirė praturtinęs pasaulį šis taurus, bet turtų nesusikrovęs žmogus 1226 m. spalio 3 d., o spalio 4 d. buvo palaidotas Šv. Jurgio katedroje, Vėliau kanonizuotas, palaikai perkelti į Šv. Pranciškaus baziliką Rojaus kalvoje, Asyžiuje. Tokia buvo šio žmogaus gyvenimo istorija.

Kadangi per Pasaulinę gyvūnijos dieną vykdomos įvairios akcijos, pasiteiravau Švenčionių VMVT vyriausiojo inspektoriaus Gintaro Markevičiaus, kaip bus paminėta ši diena Švenčionių rajone.

- Pasaulinės gyvūnų globos dienos išvakarėse spalio 3 d., kartu su privačiais veterinarijos gydytojais organizuojama akcija prieš pasiutligę, kurios metu bus skiepijami šunys ir katinai. Gyvūnai bus skiepijami nuo 9 iki 11 val. Švenčionėliuose ir Pabradėje privačiose veterinarijos klinikose, o kitose vietovėse – pas privačius veterinarijos gydytojus, o trijose klinikose bus nemokamai po vieną sterilizuojami šunys ir katinai. Žinoma, tai nėra daug, bet nors tiek. Ką sterilizuoti, pasirinks patys veterinarijos gydytojai.

- O kaip situacija dėl pasiutligės mūsų rajone?

- Gal jau pora metų, kaip neužfiksuota pasiutligės atvejų ne tik tarp naminių, bet ir laukinių gyvūnų. Prie to, matyt, prisidėjo ir vakcinos mėtymas iš lėktuvų. Ir šiemet spalio mėnesį vakcina vėl bus mėtoma. Svarbiausias dėmesys skiriamas pasienio rajonams. Ir nors pasiutligės atvejų jau kuris laikas nėra užfiksuota, bet žmonės, laikantys naminius gyvūnus, visgi turi stengtis paskiepyti juos nuo pasiutligės ir tą bus galima padaryti šeštadienį, spalio 3 d. akcijos, kuri bus vykdoma nuo 9 iki 11 val., metu.

Algis JAKŠTAS