Mes turime 398 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2749
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18950
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94980
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Išskirtinis dėmesys minit Baltosios lazdelės dieną

2015 m. spalio 21 d. trečiadienis, Nr.78 (1514)

Spalio 15 dieną visame pasaulyje minima Pasaulinė baltosios lazdelės (aklųjų) diena. Šia diena norima atkreipti visų dėmesį į neregiams kylančias problemas, kad laikas pritaikyti viešąją aplinką, įtikinti pačius neregius viešumoje, gatvėje aktyviau naudotis baltąja lazdele, kad vairuotojai nepamirštu, ką ji reiškia laikoma žmogaus rankoje. Baltoji lazdelė neregiui – akys, palydovė, orientyras. Baltosios lazdelės diena Lietuvoje minima nuo 1993 metų.

Šiais metais minint Baltosios lazdelės dieną norim kalbėti ne apie neišspręstas problemas, sunkumus, o norime pasidžiaugti išskirtiniu dėmesiu, pagalba ir parama LASS Švenčionių rajono organizacijos nariams. Rajono organizacijoje yra 136 asmenys, turintys regėjimo negalią. Didesnė jų dalis – vyresnio ar garbaus amžiaus žmonės, gyvenantys uždaresnį, ramesnį, sėslesnį gyvenimą. Reikia džiaugtis, kad atsiranda aktyvesnių žmonių, besidominančių naujovėmis, ieškančių galimybių susidraugauti ne tik su Baltąją lazdele, bet ir su kompiuterio, interneto teikiamomis paslaugomis bei jų galimybėmis. Į aktyvesnių žmonių ryžtą išmokti geriau valdyti kompiuterį, reguliariai, savalaikiai gauti pageidaujamą informaciją prieinama forma ir technologijomis blogai matantiems, geranoriškai atsiliepė rajone leidžiamų laikraščių redaktoriai. Pritaikius labdaros ir paramos įstatymą redakcijų direktoriai su rajono organizacijos filialu pasirašė paslaugų teikimo sutartis. Reguliariai persiunčia į organizacijos rajono filialo elektroninį paštą naujausius laikraščių numerius. Drąsiai galiu teigti, kad tokią reikalingą, svarbią ir patogią informacijos prieinamumo paslaugą blogai matantiems asmenims Lietuvoje pradėjome teikti pirmieji. Suprantama, redakcijų darbuotojams tai papildomas rūpestis, darbas, bet čia suveikė žmogiškumo, atjautos, supratimo faktorius, kuris yra aukščiau visko. Gautus laikraščių numerius persiunčiu namuose turintiems kompiuterius ir internetinį ryšį nariams. Paslauga naudojasi 10 organizacijos narių, žinoma, tik tie, kurie patys geba naudotis kompiuteriu. Koks patogumas skaitant rajoninio laikraščio elektroninį variantą. Yra galimybė padidinti, paryškinti skaitomą tekstą bei nuotrauką. Skaitantysis tiesiogiai redakcijai gali rašyti ar išsakyti savo nuomonę, komentuoti skaitomą straipsnį, nes yra kontaktiniai duomenys, greičiau, operatyviau sužinoti rajono naujienas, apie organizuojamus kultūrinius renginius, susipažinti su skelbiamais skelbimais. Tada patys gali nuspęsti, kokiame renginyje norėtų dalyvauti, iš anksto pagal galimybes ieškotis lydinčio asmens ar pagalbininko. Galiausiai nedalyvavus renginyje, apie jį išsamiai sužinoma skaitant rajoninius laikraščius. Tai jokiais pinigais neįkainuojama paslauga. Mes, rajono organizacijos atstovai, manome, kad naujai pritaikyta paslauga silpnaregiams įgaus pagreičio, ji klestės, plėsis paslaugų gavėjų ratas, o rajono gerą patirtį prisitaikys Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos organizacijos filialai, veikiantys kituose rajonuose. Dėkui už bendradarbiavimą, pagalbą, paramą bei dovaną minit Pasaulinės Baltosios lazdelės dieną.

Stasė MAŽUOLIENĖ

 
Reklaminis skydelis