Mes turime 167 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3106
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6499
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53825
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kieno ilgi pirštai nusitaikė į Cirkliškio dvarą?

2015 m. spalio 24 d. šeštadienis, Nr.79 (1515)

Kai šis laikraščio numeris pasieks skaitytojus, pirmasis bandymas užvaldyti Cirkliškio dvarą jau bus įvykęs. Mus informacija apie planuotą pasitarimą pasiekė tik išvakarėse. Tiesa, pasitarimą jo iniciatoriai – Švenčionių rajono savivaldybė – vadina diskusija. Pastaruoju metu savivaldybė tapo kažkuo neapibrėžtu – veikėjai dangstosi bendru institucijos pavadinimu, konkrečių pavardžių neišgirsi. Išeitų, ir atsakomybė už viską – institucijai, kaltų neieškokite. Bet juk savivaldybei (institucijai) dvaro tikrai nereikia! Ne jos funkcija užsiimti dvarais. O kažkam jo taip reikia, kad ilgiau kaip pusmetį neištvėrė. Siekio net labai nemaskavo – diskusiją pavadino „dvaro efektyvaus panaudojimo galimybių“ paieška. Ar tai, kas jame vyksta dabar – neefektyvu? Kad pastate įsikūrė mokslo šventovė – biblioteka, neefektyvu? Kad šioje dvasingoje aplinkoje ugdomi jauni žmonės – neefektyvu? Kas gi tada naujajai rajono valdžiai, kuri, beje, šįkart lenda ne į savo valdas, yra efektyvu? Gal bariukas, krautuvėlė ar viešbutukas, iš ko galima eurą išspausti?

Švenčionių profesinio rengimo centras priklauso Švietimo ir mokslo ministerijai, savivaldybė į jį jokių teisių neturi. O kokia teisę jos vadukai turi spręsti, ką daryti su pastatais, kurie, beje, išliko tik šios mokymo įstaigos dėka. Jeigu ne senasis Cirkliškio technikumas, iš šio dvaro galėjo likti tai, kas liko iš Stanislavavo ir Šventos dvarų.

Dar nebuvo taip, kad neoficialiose kalbose nebūtų bent dalies tiesos. Kalbama, vienas dosnus asmuo svajoja turėti dvarą, o pažeidžiama dėl milijoninių skolų rajono valdžia svajoja būti neskolinga....

Gyventojai išrinko prasiskolinusį merą, prasiskolinusį tėvą. Ne vienas ir profesinio centro darbuotojas atidavė balsą už juos, o dabar nuogąstauja dėl ateities, kad tik nereikėtų su visa mokymo įstaiga grįžti į Švenčionėlius – pastatai tebestovi tušti. Žmonės patyliukais kalba, kad valdžia turi tokių planų.

Užsimotas nuryti „kąsnis“ įstringa tik tada, kai sutinka didelį pasipriešinimą. Ar sugebės pasipriešinti profesinio rengimo centro kolektyvas? Penktadienio bandymas – tik pradžia.

„Švenčionių krašto“ inf.